13 definiții pentru radiolocație

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RADIOLOCAȚIE, radiolocații, s. f. Detectarea și determinarea poziției unui obiect (în mișcare) față de un reper, cu ajutorul unor fascicule de unde electromagnetice emise, și transformarea acestora în semnale vizibile după reflectarea lor de către obiectul detectat. [Pr.: -di-o-] – Din engl. radiolocation, rus. radiolokațiia.

RADIOLOCAȚIE, radiolocații, s. f. Detectarea și determinarea poziției unui obiect (în mișcare) față de un reper, cu ajutorul unor fascicule de unde electromagnetice emise, și transformarea acestora în semnale vizibile după reflectarea lor de către obiectul detectat. [Pr.: -di-o-] – Din engl. radiolocation, rus. radiolokațiia.

radiolocație sf [At: DL / Pl: ~ii / E: rs радиолокация eg radiolocation] Determinare cu ajutorul undelor radioelectrice a poziției unui obiect (în mișcare) față de un reper.

RADIOLOCAȚIE, radiolocații, s. f. Determinarea poziției unui obiect (în mișcare) cu ajutorul unor fascicule de unde electromagnetice emise și recepționate după ce au fost reflectate de acel obiect.

RADIOLOCAȚIE s.f. Detectarea și determinarea poziției unui post de radioemisiune cu ajutorul a două sau a mai multor posturi de radiorecepție; radioreperaj. [Gen. -iei. / < engl., fr. radiolocation, rus. radiolokațiia].

RADIOLOCAȚIE s. f. metodă care permite determinarea poziției unui obstacol prin reflectarea de către acesta a undelor electromagnetice; radioreperaj. (< rus. radiolokațiia, engl. radiolocation)

RADIOLOCAȚIE ~i f. Detectare și localizare a unor obiecte în mișcare (avioane, rachete, nave etc.) cu ajutorul radarului. [Sil. -di-o-] /< engl. radiolocation, rus. radio-lokațija

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

radiolocație (desp. -di-o-, -ți-e) s. f., art. radiolocația (desp. -ți-a), g.-d. art. radiolocației; pl. radiolocații, art. radiolocațiile (desp. -ți-i-)

radiolocație (-di-o-, -ți-e) s. f., art. radiolocația (-ți-a), g.-d. art. radiolocației; pl. radiolocații, art. radiolocațiile (-ți-i-)

radiolocație s. f. (sil. -di-o-) locație

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

RADIOLOCAȚIE a) ramură a radiotehnicii care se ocupă cu determinarea poziției diferitelor obiecte din spațiu utilizând emisia și reflactarea fasciculelor electromagnetice; b) specialitate militară specifică trupelor radiotehnice, având ca misiune cercetarea spațiului aerian, descoperirea inamicului, înștiințarea despre situația aeriană și asigurarea de radiolocație a acțiunilor de luptă ale aviației și ale trupelor de rachete antiaeriene.

INDICATOR DE RADIOLOCAȚIE, instalație din completul stației de radiolocație, care dă posibilitatea operatorului de radiolocație să aprecieze coordonatele spațiale ale obiectivelor de radiolocație. Există indicator de radiolocație: pentru determinarea distanței de la radiolocator la obiect; de observare radial-circular; pentru determinarea direcției spre obiect; de altitudine; pentru măsurarea înălțimii de zbor a țintelor aeriene.

STAȚIE DE RADIOLOCAȚIE aparatura de radiolocație, echipamentul și documentația de lucru destinată a îndeplini o anumită misiune în cadrul unui sistem radiotehnic. După parametrii stațiile de radiolocație sunt: centimetrice (generează, emit și recepționează unde electromagnetice în gama lungimilor de undă 1-10 cm și frecvența 30.000-3000 Mhz), decimetrice (lungimi de undă 10-100 cm și frecvențe 3000-300 Mhz) și metrice (lungimi de undă 300-30 Mhz). După destinație stațiile de radiolocație sunt: de cercetare (destinate descoperirii țintelor), de dirijare (destinate teledirijării rachetelor către țintă, putând fi montate și la bordul aeronavelor) și de tragere (orientează tunurile antiaeriene către țintă).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RADIOLOCÁȚIE (< fr., engl., rus.) s. f. Ramură a științei și tehnicii care are ca obiectiv observarea diferitelor corpuri prin metode radiotehnice: detectarea, identificarea determinarea poziției în spațiu și a vitezelor etc. Primele stații de r. au apărut în deceniul 4 al sec. 20. Metodele și mijloacele de r. se folosesc în domeniul militar, navigația cosmică, aeriană și maritimă, în metrologie, astronomie ș.a.

Intrare: radiolocație
radiolocație substantiv feminin
  • silabație: ra-di-o-lo-ca-ți-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • radiolocație
  • radiolocația
plural
  • radiolocații
  • radiolocațiile
genitiv-dativ singular
  • radiolocații
  • radiolocației
plural
  • radiolocații
  • radiolocațiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

radiolocație, radiolocațiisubstantiv feminin

  • 1. Detectarea și determinarea poziției unui obiect (în mișcare) față de un reper, cu ajutorul unor fascicule de unde electromagnetice emise, și transformarea acestora în semnale vizibile după reflectarea lor de către obiectul detectat. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: radioreperaj
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.