20 de definiții pentru premiu

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PREMIU, premii, s. n. Recompensă materială sau distincție acordată cuiva pentru merite și succese deosebite obținute într-un domeniu de activitate, la un concurs etc. ♦ Distincție acordată la sfârșitul anului școlar elevilor care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură. – Din lat. praemium.

premiu sn [At: (a. 1811). DOC. EC. 99 / V: (înv) ~um, ~ie sf, (îvr) ~ion / Pl: (rar, sm) ~ii, (înv) ~ri, ~ie / E: lat praemium, ger Prämie] 1 Distincție acordată la sfârșitul anului școlar elevilor care au obținut cele mai bune rezulate la învățătură. 2 Recompensă materială sau distincție acordată cuiva pentru merite deosebite obținute într-un domeniu de activitate, la un concurs etc. 3 (Înv) Primă de asigurare. 4 (Îvr; îf premion) Cotă-parte care se cuvenea cuiva dintr-o sumă de bani.

PREMIU, premii, s. n. Recompensă materială sau distincție acordată cuiva pentru meritele deosebite obținute într-un domeniu de activitate, la un concurs etc. ♦ Distincție acordată la sfârșitul anului școlar elevilor care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură. – Din lat. praemium.

PREMIU, premii, s. n. Recompensă (în bani sau în diferite obiecte) acordată ca recunoaștere oficială a succesului deosebit într-un anumit domeniu de activitate (mai ales ca stimulent în școală). Așteaptă cu încordată nerăbdare să vină rezultatul examenului anual și împărțirea premiilor. CARAGIALE, O. II 187. Care socoți că va lua premiul? NEGRUZZI, S. I 40. Premiu de stat = distincție și recompensă în bani acordată anual de guvern pentru cele mai valoroase lucrări științifice, literare sau artistice.

PREMIU s.n. Recompensă acordată cuiva pentru merite sau succese deosebite într-un domeniu de activitate. [Pron. -miu. / < lat. praemium, cf. it. premio].

PREMIU s. n. distincție, recompensă acordată cuiva pentru merite sau succese deosebite într-un domeniu de activitate. (< lat. praemium)

PREMIU ~i n. Recompensă (mai ales în bani) acordată cuiva pentru succese deosebite sau realizări remarcabile într-un domeniu de activitate. /<lat. praemium

premiu n. ceeace se dă ca recompensă pentru sârguință, capacitate, merit.

*prémiŭ n. (lat. praemium, d. prae, în ainte, și émere, a lua). Recompensă (în banĭ saŭ alt-ceva) acordată celuĭ maĭ bun elev, scriitor, artist și altora într’o întrecere. – Pe la 1848 și o prémie (rus. prémiĭa).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

premiu [miu pron. mĭu] s. n., art. premiul; pl. premii, art. premiile (desp. -mi-i-)

premiu [miu pron. mĭu] s. n., art. premiul; pl. premii, art. premiile (-mi-i-)

premiu s. n. [-miu pron. -mĭu], art. premiul; pl. premii, art. premiile (sil. -mi-i-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PREMIU s. v. primă de asigurare.

PREMIU s. primă. (~ în sistemul de retribuire.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

premiu (premii), s. f. – Distincție, recompensă. Lat. praemium (sec. XIX). – Der. premiant, s. m. (elev care se plasează pe unul din primele locuri în clasă); premia, vb. (a recompensa, a da un premiu); premier, s. m. (primul ministru), din fr. premier (ministre); premieră, s. f. (spectacol de început), din fr. première.

Intrare: premiu
  • pronunție: premĭu
substantiv neutru (N53)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • premiu
  • premiul
  • premiu‑
plural
  • premii
  • premiile
genitiv-dativ singular
  • premiu
  • premiului
plural
  • premii
  • premiilor
vocativ singular
plural
premie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
premion
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
  • pronunție: premĭum
adjectiv invariabil (I9)
Surse flexiune: DOOM 3
  • premium
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

premiu, premiisubstantiv neutru

  • 1. Recompensă materială sau distincție acordată cuiva pentru merite și succese deosebite obținute într-un domeniu de activitate, la un concurs etc. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: primă
    • format_quote Așteaptă cu încordată nerăbdare să vină rezultatul examenului anual și împărțirea premiilor. CARAGIALE, O. II 187. DLRLC
    • format_quote Care socoți că va lua premiul? NEGRUZZI, S. I 40. DLRLC
    • 1.1. Premiu de stat = distincție și recompensă în bani acordată anual de guvern pentru cele mai valoroase lucrări științifice, literare sau artistice. DLRLC
    • 1.2. Distincție acordată la sfârșitul anului școlar elevilor care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.