6 definiții pentru postmodernism

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

POSTMODERNISM s. n. Tendință culturală, apărută în deceniul 6 al sec. XX, care indică o îndepărtare de cultura elitistă a modernismului, în direcția unei abordări eclectice și populiste. – Din engl. postmodernism.

POSTMODERNISM s. n. curent artistic, tendință care urmează după modernism. (< engl. postmodernism)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

postmodernism (desp. post-mo-) s. n.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

POSTMODERNÍSM (< fr.) s. n. Termen folosit într-un sens foarte larg (și adesea confuz) pentru a desemna o categorie amplă de fenomene culturale și a indica o îndepărtare, inițiată în jurul lui 1960, de cultura elitistă a modernismului, în direcția unei abordări eclectice și populiste. Termenul a fost folosit prima oară de spaniolul Federico de Onis în 1934, apoi de A. Toynbee, în 1938. În uzul comun, termenul a intrat abia în anii ’70, devenind un termen-cheie în controversele provocate de evoluția artei contemporane; el poate defini atât un stil (ex. roman, film sau pictură postmoderne), cât și o perioadă (epoca postmodernă). Arta pop, minimalismul, conceptualismul, feminismul au fost incluse de unii critici în p., la fel ca și noul roman, teatrul absurdului, teatrul total, hapenning-ul etc. În literatura română este ilustrat în mod concludent de generația ’80. V. și poststructuralism.

Intrare: postmodernism
  • silabație: post-mo- info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • postmodernism
  • postmodernismul
  • postmodernismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • postmodernism
  • postmodernismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

postmodernismsubstantiv neutru

  • 1. Tendință culturală, apărută în deceniul 6 al secolului XX, care indică o îndepărtare de cultura elitistă a modernismului, în direcția unei abordări eclectice și populiste. DEX '09 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.