9 definiții pentru paternalism

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PATERNALISM s. n. 1. (Ec. pol.) Concepție care desemnează interesul pe care îl manifestă patronii pentru bunăstarea muncitorilor sau pentru atmosfera familială din întreprindere, raporturile dintre patroni și muncitori caracterizate prin afecțiune reciprocă, autoritate și respect. 2. Protecție, protejare, tutelare excesivă a propriului copil. – Din fr. paternalisme.

paternalism sn [At: DN3 / Pl: ~e / E: fr paternalisme] 1 Sistem social caracterizat prin predominanța prestigiului celor mai vârstnici sau a unuia dintre ei, care deține o influență personală asupra grupului. 2 Doctrină social-politică ce susține că patronii sau conducătorii de întreprinderi ar trebui să manifeste interes față de bunăstarea muncitorilor, față de atmosfera de la locul de muncă și față de relațiile interumane.

PATERNALISM s.n. 1. Sistem social caracterizat prin predominanța prestigiului celor mai vîrstnici sau a unuia care deține o influență personală asupra grupului. 2. Termen desemnînd interesul pe care-l manifestă patronii sau conducătorii de fabrici față de bunăstarea muncitorilor, față de atmosfera din întreprindere, de relațiile interumane. [< fr. paternalisme].

PATERNALISM s. n. 1. sistem social caracterizat prin predominanța celor mai vârstnici sau a unuia care deține o influență personală asupra grupului. 2. pretins interes pe care l-ar manifesta patronii sau conducătorii de fabrici față de bunăstarea muncitorilor, față de atmosfera din întreprindere, de relațiile interumane. 3. protecție, protejare, tutelare excesivă a propriului copil, motivată printr-o dragoste și grijă deosebite. (< fr. paternalisme)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PATERNALÍSM (< fr.) (EC. Pol.) Concepție care desemnează interesul pe care îl manifestă patronii sau conducătorii de fabrici, uzine etc. pentru bunăstarea muncitorilor sau pentru atmosfera familială din întreprindere, raporturile dintre patroni și muncitori caracterizate prin afecțiune reciprocă, autoritate și respect. A fost teoretizat de Frédéric Le Play.

Intrare: paternalism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • paternalism
  • paternalismul
  • paternalismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • paternalism
  • paternalismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

paternalismsubstantiv neutru

  • 1. economie politică Concepție care desemnează interesul pe care îl manifestă patronii pentru bunăstarea muncitorilor sau pentru atmosfera familială din întreprindere, raporturile dintre patroni și muncitori caracterizate prin afecțiune reciprocă, autoritate și respect. DEX '09 DN
  • 2. Sistem social caracterizat prin predominanța prestigiului celor mai vârstnici sau a unuia care deține o influență personală asupra grupului. DN
  • 3. Protecție, protejare, tutelare excesivă a propriului copil. DEX '09 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.