16 definiții pentru particularitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PARTICULARITATE, particularități, s. f. Caracterul a ceea ce este particular (I 1); notă distinctivă prin care o ființă sau un lucru se deosebește de altele. – Din fr. particularite.

particularitate sf [At: MN (1836), 121/10 / Pl: ~tăți / E: fr particularité] 1-6 Caracter a ceea ce este particular (1-2, 4, 7, 12-13). 7 Trăsătură caracteristică prin care o persoană, un lucru, un fenomen etc. se deosebește de altele de același fel.

PARTICULARITATE, particularități, s. f. Caracterul a ceea ce este particular (I 1); trăsătură caracteristică, notă distinctivă prin care o ființă sau un lucru se deosebește de altele. – Din fr. particularité.

PARTICULARITATE, particularități, s. f. Trăsătură caracteristică, caracter specific, notă distinctivă prin care o persoană sau un lucru se deosebește de altele. Școala, presa, radioul, conferințele publice etc. sînt cel mai sigur mijloc de înlăturare a particularităților dialectale. IORDAN, L. R. 186. Este încă o particularitate în scrierile lui Caragiale, asupra căreia dorim să atragem luarea-aminte a cititorilor noștri. GHEREA, ST. CR. I 357.

PARTICULARITATE s.f. Caracterul, natura a ceea ce este particular. ♦ Caracteristică, specific. [Cf. fr. particularité].

PARTICULARITATE s. f. caracter particular. ◊ caracteristică, specific. (< fr. particularité)

PARTICULARITATE ~ăți f. 1) Caracter particular; notă distinctivă; calitate; proprietate; caracter. 2) Circumstanță particulară. /<fr. particularité

particularitate f. circumstanță particulară.

*particularitáte f. (lat. particuláritas, -átis). Calitate particulară: sticla are particularitatea de a fi transparentă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

particularitate s. f., g.-d. art. particularității; pl. particularități

particularitate s. f., g.-d. art. particularității; pl. particularități

particularitate s. f., g.-d. art. particularității; pl. particularități

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PARTICULARITATE s. v. însușire.

PARTICULARITATE s. atribut, calitate, caracter, caracteristică, însușire, notă, proprietate, semn, specific, trăsătură, (reg.) însușietate, (fig.) amprentă, marcă, pecete, sigiliu, timbru. (O ~ esențială a acestui proces este...)

Particularitate ≠ universalitate

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

PARTICULARITĂȚI DE VORBIRE. Subst. Bîlbîială, gîngăveală, gîngăvie, gîngăvire, gîngăvit, bolboroseală, bolborosire, bolborosit, îngăimare, îngăimeală (rar), slomnire (reg.), îngălare (reg.); fornăială (rar), fornăit, fîrnîire, fîrnîit; sîsîială, sîsîit; graseiere; pelticărie, pelticeală (rar), pelticie. Bîlbîit, gîngav, gîngăvit. Logopatie. Foniatrie. Logopedie. Foniatru. Logoped. Adj. Bîlbîit, gîngav, gîngăvit; fonf, fonfăit, fîrnîit, fornăit, onănăit (reg.); îngăimat, îngălat (reg.); îngăimător (rar); graseiat; peltic. Vb. A (se) bîlbîi, a (se) gîngăvi, a bolborosi, a îngăima, a îngăla (pop.), a slomni (reg.), a folfăi (pop.), a molfăi (fig.); a fonfăi, a fornăi, a fîrnîi, a onănăi (reg.); a sîsîi; a graseia; a vorbi peltic, a peltici (rar), a i se încurca limba în gură, a i se bate limba în gură, a avea ață la limbă, a i se împiedica limba în gură, a amesteca vorba ca făcălețul în mămăligă, a vorbi parcă ar avea prune în gură, a mînca cuvintele. Adv. Bîlbîit. V. vorbire.

Intrare: particularitate
particularitate substantiv feminin
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • particularitate
  • particularitatea
plural
  • particularități
  • particularitățile
genitiv-dativ singular
  • particularități
  • particularității
plural
  • particularități
  • particularităților
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

particularitate, particularitățisubstantiv feminin

  • 1. Caracterul a ceea ce este particular; notă distinctivă prin care o ființă sau un lucru se deosebește de altele. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: însușire antonime: universalitate
    • format_quote Școala, presa, radioul, conferințele publice etc. sînt cel mai sigur mijloc de înlăturare a particularităților dialectale. IORDAN, L. R. 186. DLRLC
    • format_quote Este încă o particularitate în scrierile lui Caragiale, asupra căreia dorim să atragem luarea-aminte a cititorilor noștri. GHEREA, ST. CR. I 357. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.