13 definiții pentru paronim

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PARONIM, paronime, s. n. Cuvânt asemănător cu altul din punctul de vedere al formei, dar deosebit de acesta ca sens (și ca origine). – Din fr. paronyme.

PARONIM, paronime, s. n. Cuvânt asemănător cu altul din punctul de vedere al formei, dar deosebit de acesta ca sens (și ca origine). – Din fr. paronyme.

paronim sn [At: VALIAN, V. / Pl: ~e / E: fr paronyme] Cuvânt asemănător, ca formă, cu un alt cuvânt, dar deosebit ca sens și ca origine de acesta.

PARONIM, paronime, s. n. Cuvînt asemănător ca sunete, dar deosebit ca sens de alt cuvînt, cu care în vorbire poate fi confundat. Cuvintele «iminent» și «eminent» sau «imigra» și «emigra» sînt paronime.

PARONIM s.n. Cuvînt care se aseamănă ca sunete, dar se deosebește ca sens de alt cuvînt. [< fr. paronyme, cf. gr. para – alături, onoma – nume].

PARONIM s. n. cuvânt asemănător cu altul ca formă, dar deosebit de acesta ca sens. (< fr. paronyme)

PARONIM ~e n. Cuvânt care se aseamănă parțial cu altul din punctul de vedere al formei, dar se deosebește ca sens de acesta. /<fr. paronyme

paronim n. vorbă ce se aseamănă cu alta după formă sau origină și nu după sens: abstrage și distrage, contuziune și confuziune.

*paroním, -ă adj. (vgr. parónymos, d. pará, alăturea, și ónoma, nume. V. an-, ant- și om-onim). Gram. Înrudit pin formă, ca con-duc, con-țin saŭ con-duc, pro-duc. S. n. Un paronim.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

paronim (desp. pa-ro-/par-o-) s. n., pl. paronime

!paronim (pa-ro-/par-o-) s. n., pl. paronime

paronim s. n. (sil. mf. par-), pl. paronime

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

PARONIM s. n. (< fr. paronyme, cf. gr. para „alături” + onoma „nume”): cuvânt asemănător (nu identic) cu altul din punctul de vedere al formei, dar deosebit de acesta ca sens (și ca origine). Astfel: complement și compliment, aluzie și iluzie, glacial și glaciar, emersiune și imersiune, comunicare și comunicație, manifestare și manifestație, original și originar, familial și familiar, temporal și temporar, eminent și iminent, literal și literar, ordinal și ordinar, se înserează și se inserează etc. Unele dintre ele se pot confunda adesea între ele în vorbire. Pentru limba română sunt cunoscute lucrările Mic dicționar de cuvinte perechi, EAl, București, 1976, de Silviu Constantinescu, și Dicționar de paronime, E. Vox, București, 1995, de N. Felecan.

paronim (gr. para „alături” și onoma „nume”), cuvânt care are raport cu altul prin forma sa ori etimologia comună. Paronime sunt cuvintele: a) omonime aproximative (imperfecte): ciopârți / împărți; postăvăria / păstrăvăria; și b) care pot avea și radical comun, în opoziție cu omonimele: împărți / despărți etc. P. au următoarea utilitate stilistică: a) Le folosește un scriitor satiric pentru a ironiza incultura unor personaje ca I. L. Caragiale, de pildă, în literatura română: murături, murători pentru moratoriu; iluzii pentru aluzii („să te pronunți cu așa iluzii în contra mea”); impresie în loc de expresie („pardon de impresie”); violentă pentru violetă („cerneală violentă”). Personajele lui Caragiale folosesc și paronime ale radicalului, create prin etimologie populară: intrigatoriu în loc de interogatoriu; asinuitate pentru asiduitate; a mânca (de la datorie) - după fr. manquer (à ses devoirs); b) Se folosesc pentru realizarea paronomazei.

Intrare: paronim
  • silabație: pa-ro-nim, par-o-nim info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • paronim
  • paronimul
  • paronimu‑
plural
  • paronime
  • paronimele
genitiv-dativ singular
  • paronim
  • paronimului
plural
  • paronime
  • paronimelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

paronim, paronimesubstantiv neutru

  • 1. Cuvânt asemănător cu altul din punctul de vedere al formei, dar deosebit de acesta ca sens (și ca origine). DEX '09 DEX '98 MDN '00 NODEX
    • format_quote Cuvintele «iminent» și «eminent» sau «imigra» și «emigra» sunt paronime. DLRLC
    • diferențiere Cuvânt asemănător ca sunete, dar deosebit ca sens de alt cuvânt, cu care în vorbire poate fi confundat. DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.