12 definiții pentru ontogeneză

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ONTOGENE s. f. Dezvoltare individuală a organismelor vegetale și animale, care cuprinde toate transformările organismului de la stadiul de embrion până la sfârșitul existenței lui; ontogenie. – Din fr. ontogénèse.

ONTOGENE s. f. Dezvoltare individuală a organismelor vegetale și animale, care cuprinde toate transformările organismului de la stadiul de embrion până la sfârșitul existenței lui; ontogenie. – Din fr. ontogénèse.

ontogene sf [At: L. ROM. 1959, nr. 4, 8 / Pl: ~ze / E: fr ontogénèse] (Blg) Proces de dezvoltare a unei ființe vii, cuprinzând toate transformările de la stadiul de embrion până la sfârșitul vieții sale.

ONTOGENE s.f. Ontogenie. [< fr. ontogenèse, cf. gr. on – ființă, genesis – generație].

ONTOGENE s. f. 1. proces de dezvoltare individuală a organismelor vii din stadiul embrionar până la încheierea ciclului vital. ◊ ramură a biologiei care studiază această dezvoltare; ontogenie. 2. (psih.) proces de formare a persoanei, de dezvoltare a psihicului, a conștiinței individuale. (< fr. ontogenèse)

ONTOGENE f. biol. Proces de dezvoltare individuală a unui organism de la embrion până la sfârșitul existenței sale. /<fr. ontogenese

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ontogene s. f., g.-d. art. ontogenezei

ontogene s. f., g.-d. art. ontogenezei

ontogene s. f., g.-d. art. ontogenezei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ONTOGENE s. (BIOL.) ontogenie.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ONTO- „ființă, existență”. ◊ gr. on, ontos „ceea ce există, ființă” > fr. onto-, germ. id., engl. id., it. id. > rom. onto-.~clazie (v. -clazie), s. f., etapă în evoluția existenței unei ființe, caracterizată prin preponderența proceselor de deteriorare; ~geneză (v. -geneză), s. f., ontogenie*; ~genie (v. -genie1), s. f., dezvoltare a individului, începînd de la embrion și pînă la stadiul de adult; sin. ontogeneză; ~gonie (v. -gonie), s. f., disciplină care studiază apariția ființelor pe pămînt; ~logie (v. -logie1), s. f., ramură a filozofiei care studiază trăsăturile existenței; ~morfogeneză (v. morfo-, v. -geneză), s. f., dezvoltare a țesuturilor și a organelor în cursul ontogenezei unui individ.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ONTOGENÉZĂ (< fr. {i}; {s} gr. on, ontos „ființă, existență” + genesis „naștere”) s. f. (BIOL.) Serie de transformări pe care le suferă un organism animal sau vegetal, din momentul concepției (fecundației), trecând prin perioada dezvoltării embrionare, până la realizarea formei sale definitive. Aceste etape reproduc, în esență, pe cele ale filogenezei. Sin. ontogenie.

Intrare: ontogeneză
ontogeneză substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ontogene
  • ontogeneza
plural
  • ontogeneze
  • ontogenezele
genitiv-dativ singular
  • ontogeneze
  • ontogenezei
plural
  • ontogeneze
  • ontogenezelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ontogene, ontogenezesubstantiv feminin

  • 1. Dezvoltare individuală a organismelor vegetale și animale, care cuprinde toate transformările organismului de la stadiul de embrion până la sfârșitul existenței lui. DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: ontogenie
    • 1.1. (numai) singular Ramură a biologiei care studiază această dezvoltare. MDN '00
  • 2. psihologie Proces de formare a persoanei, de dezvoltare a psihicului, a conștiinței individuale. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.