2 intrări

4 definiții

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Offenbach m. compozitor de muzică, creatorul operetei Frumoasa Elena (1819-1880).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

OFFENBACH [ofenbák], Jacques (Jakob) (1819-1880), compozitor francez de origine germană. Întemeietor al operetei clasice franceze („Orfeu în infern”, „Frumoasa Elena”, „Pericola”, „Barbă Albastră”, „Madame Favart”); opera comică „Povestirile lui Hoffmann”. A compus peste 100 de piese în ritm de dans (galop și cancan). Creație caracterizată prin umorul, adesea burlesc și cu nuanțe satirice, exprimată cu vervă și spontaneitate, prin farmecul evocator al melodiei.

OFFENBACH AM MAIN [ófənbah], oraș în VSV Germaniei (Hessen), port pe stg. râului Main, în apropiere de Frankfurt am Main; 118,5 mii loc. (2002). Ind. constr. de mașini, electrotehnică, chimică, textilă, alim. și de prelucr. a pieilor. Muzeu al pielăriei. Castel (1564-1578). Menționat documentar în c. 977.

Carabinierii lui Offenbach – În mai multe din operetele lui Offenbach, unde intervin carabinieri, adică jandarmi (italieni sau spanioli) purtători de carabine, aceștia sosesc, pentru a face ordine sau a pune mina pe tîlhari (ca în opereta Briganzii), totdeauna prea tîrziu, fapt pe care ei înșiși îl subliniază printr-un cuplet: „La spartul tîrgului sosim!” De aici s-a născut vorba adesea folosită pentru a ironiza pe acei agenți ai ordinii publice, anume trimiși după ce dezordinile erau comise și devastările consumate: „Au sosit și ei ca și carabinierii lui Offenbach” – expresie extinsă apoi și la pompierii sosiți după incendiu, și la ajutoarele venite după ce nu mai era nevoie etc., etc. MUZ.

Intrare: offenbach
offenbach
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Offenbach
Offenbach
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.