16 definiții pentru nostalgie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NOSTALGIE, nostalgii, s. f. Sentiment de tristețe, de melancolie provocat de dorința de a revedea un loc drag, o persoană apropiată sau de a retrăi un episod din trecut. A Dorință (plină de regrete) pentru ceva greu de realizat. – Din fr. nostalgie.

nostalgie sf [At: I. GOLESCU, C. / V: (îvr) ~ghie / Pl: ~ii / E: fr nostalgie] 1 Sentiment de melancolie, de tristețe provocat de dorința de a revedea un loc iubit, în special pe cel natal, sau de a retrăi un episod din trecut Si: alean, dor. 2 Dorință plină de regrete pentru ceva greu de îndeplinit Si: alean, dor.

NOSTALGIE, nostalgii, s. f. Sentiment de tristețe, de melancolie provocat de dorința de a revedea un loc iubit, o persoană apropiată sau de a retrăi un episod din trecut. ♦ Dorință (plină de regrete) pentru ceva greu de realizat. – Din fr. nostalgie.

NOSTALGIE, nostalgii, s. f. Sentiment de tristețe, de melancolie, provocat de dorința de a revedea un loc iubit (în special pe cel natal), de a retrăi ceva din trecut. Subt farmecul amintirilor, cuprins de o nostalgie dureroasă, vru să se apuce pe loc să răspundă, ca și cînd numai astfel și-ar fi putut ușura inima. REBREANU, R. I 32. Steluță vie ca și ele, În nostalgia mea de stele Simțeam un dor nemărginit De zbor, de pribegit. ALECSANDRI, P. III 116.

NOSTALGIE s.f. Tristețe, deprimare cauzată de dorința de a regăsi, de a revedea ceva iubit, trecut etc. [Gen. -iei. / < fr. nostalgie, cf. gr. nostos – întoarcere, algos – tristețe].

NOSTALGIE s. f. sentiment de tristețe provocat de dorința de a regăsi ceva trecut, de a revedea ceva iubit; dorință (plină de regrete) pentru ceva greu de realizat. (< fr. nostalgie, gr. nostalgia)

NOSTALGIE ~i f. 1) Sentiment de melancolie, produs de dorința de a revedea pe cineva sau ceva drag; dor; alean. 2) Dor de depărtări, de necunoscut. /<fr. nostalgie

nostalgie f. dor de patrie și lâncezeală cauzată de acest dor.

* nostalgíe f. (vgr. nostalgia, d. nóstos, înturnare, și álgos, durere. V. nostim). Dor de înturnare în patrie saŭ în alt loc ĭubit: savanțiĭ aŭ nostalgia singurătățiĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

nostalgie s. f., art. nostalgia, g.-d. art. nostalgiei; pl. nostalgii, art. nostalgiile (desp. -gi-i-)

nostalgie s. f., art. nostalgia, g.-d. art. nostalgiei; pl. nostalgii, art. nostalgiile

nostalgie s. f., art. nostalgia, g.-d. art. nostalgiei; pl. nostalgii, art. nostalgiile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

NOSTALGIE s. alean, dor. (Cîntă ca să-și mai potolească ~.)

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

nostalgie, nostalgii s. f. (pub., peior.) regret față de regimul comunist.

Intrare: nostalgie
nostalgie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nostalgie
  • nostalgia
plural
  • nostalgii
  • nostalgiile
genitiv-dativ singular
  • nostalgii
  • nostalgiei
plural
  • nostalgii
  • nostalgiilor
vocativ singular
plural
nostalghie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nostalgie, nostalgiisubstantiv feminin

  • 1. Sentiment de tristețe, de melancolie provocat de dorința de a revedea un loc iubit, o persoană apropiată sau de a retrăi un episod din trecut. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: alean dor
    • format_quote Subt farmecul amintirilor, cuprins de o nostalgie dureroasă, vru să se apuce pe loc să răspundă, ca și cînd numai astfel și-ar fi putut ușura inima. REBREANU, R. I 32. DLRLC
    • format_quote Steluță vie ca și ele, În nostalgia mea de stele Simțeam un dor nemărginit De zbor, de pribegit. ALECSANDRI, P. III 116. DLRLC
    • 1.1. Dorință (plină de regrete) pentru ceva greu de realizat. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.