10 definiții pentru neutron

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NEUTRON, neutroni, s. m. (Fiz.) Particulă elementară neutră din nucleul atomului, lipsită de sarcină electrică, cu masa puțin mai mare decât cea a protonului. [Pr.: ne-u-] – Din fr. neutron.

NEUTRON, neutroni, s. m. (Fiz.) Particulă elementară neutră din nucleul atomului, lipsită de sarcină electrică, cu masa puțin mai mare decât cea a protonului. [Pr.: ne-u-] – Din fr. neutron.

neutron sm [At: CIȘMAN, FIZ. II, 101 / P: ne-u~ / Pl: ~i / E: fr neutron] (Fiz) Particulă elementară din nucleul atomului lipsită de sarcină electrică.

NEUTRON, neutroni, s. m. Particulă elementară care intră în compoziția nucleului atomilor avînd o masă aproape egală cu cea a protonului, dar fără sarcină electrică.

NEUTRON s.m. (Fiz.) Particulă elementară neutră din nucleul atomilor, avînd aproape aceeași masă cu a protonului, dar fiind lipsită de sarcină electrică. [< fr. neutron, cf. neu(tru) + (elec)tron].

NEUTRON s. m. particulă elementară neutră din nucleul atomului, având aproape aceeași masă cu a protonului, dar fără sarcină electrică stabilă. (< fr. neutron)

NEUTRON ~i m. Particulă elementară neutră (fără sarcină electrică) din componența nucleului atomic. [Sil. ne-u-] /<fr. neutron

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

neutron (desp. ne-u-tron) s. m., pl. neutroni

!neutron (ne-u-tron) s. m., pl. neutroni

neutron s. m. (sil. -tron), pl. neutroni

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NEUTRÓN (< fr. {i}; {s} engl. neutral „neutru” + [elec]tron) s. m. (FIZ.) Particulă elementară din clasa barionilor, neutră din punct de vedere electric, cu spinul 1/2 și cu masa mai mare decât a protonului, alături de care intră în alcătuirea nucleelor atomilor (cu excepția hidrogenului). Preconizat, în 1920, de către E. Rutherford a fost identificat de către J. Chadwick, în 1932, pe baza experiențelor fizicienilor francezi Irène și Frédéric Joliot-Curie și ale fizicienilor germani W. Bothe și G. Becker. N. este stabil în nucleele atomilor, dar în stare liberă se dezintegrează într-un proton, un electron și un antineutrino, având o durată medie de viață de 15,3 minute. N. și protonul au proprietăți asemănătoare și se consideră a fi două stări diferite ale aceleași particule nucleonul. N. este singura particulă elementară care interacționează cu câmpul gravitațional.

Intrare: neutron
  • silabație: ne-u-tron info
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • neutron
  • neutronul
  • neutronu‑
plural
  • neutroni
  • neutronii
genitiv-dativ singular
  • neutron
  • neutronului
plural
  • neutroni
  • neutronilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

neutron, neutronisubstantiv masculin

  • 1. fizică Particulă elementară neutră din nucleul atomului, lipsită de sarcină electrică, cu masa puțin mai mare decât cea a protonului. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.