2 intrări

20 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MANȘĂ2, manșe, s. f. Fiecare dintre etapele în care se împart unele probe sportive (de tir, de motociclism etc.). – Din fr. manche.

MANȘĂ1, manșe, s. f. Pârghie folosită la comanda aripioarelor și a profundorului unui avion; p. gener. mâner, manivelă. – Din fr. manche.

MANȘĂ1, manșe, s. f. Pârghie folosită la comanda aripioarelor și a profundorului unui avion; p. gener. mâner, manivelă. – Din fr. manche.

manșă2 sf [At: SP. POP. 1950, nr. 1815, 3/4 / Pl: ~șe / E: fr manche] Fiecare dintre părțile succesive ale unei probe sau competiții sportive, ale unei partide de cărți etc. Vz repriză.

manșă1 sf [At: MIHALE, O. 123 / Pl: ~șe / E: fr manche] 1 Pârghie de comandă la avion. 2 (Pgn) Mâner.

MANȘĂ2, manșe, s. f. Fiecare din etapele în care se împart unele probe sportive (de tir, de motociclism etc.). V. repriză. – Din fr. manche.

MANȘĂ, manșe, s. f. Pîrghia din fața pilotului, folosită la comanda aripioarelor și a profundorului unui avion. ♦ Țintă aeriană (remorcată prin cablu de un avion) în care trage, pentru exerciții, aviația sau artileria antiaeriană.

MANȘĂ s.f. 1. Pîrghie cu care pilotul comandă aripioarele și profundorul unui avion. ♦ Țintă aeriană (remorcată de avioane) pentru exerciții de tragere din avioane sau cu artileria antiaeriană. 2. Fiecare dintre etapele în care se împarte o probă de tir (corespunzînd unui anumit număr de focuri trase), un concurs de călărie etc. V. repriză. [< fr. manche].

MANȘĂ1 s. f. pârghie care comandă eleroanele și profundorul unui avion. ◊ țintă aeriană (remorcată de un avion) la tragerile (anti)aeriene de instrucție. ♦ ~ de vânt = dispozitiv pentru indicarea direcției vântului, pe aerodromuri la loc vizibil. (< fr. manche)

MANȘĂ2 s. f. fiecare dintre etapele succesive ale unei probe sau competiții sportive, a unui concurs de călărie, unui joc de cărți etc. (< fr. manche)

MANȘĂ1 ~e f. Pârghie de comandă a unui avion. [G.-D. manșei] /<fr. manche

MANȘĂ2 ~e f. Etapă competițională dintr-o probă (de motociclism, schi, tir etc.). [G.-D. manșei] /<fr. manche

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

manșă s. f., art. manșa, g.-d. art. manșei; pl. manșe

manșă s. f., art. manșa, g.-d. art. manșei; pl. manșe

manșă (av., sport) s. f., art. manșa, g.-d. art. manșei; pl. manșe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MANȘĂ DE VÂNT s. mânecă de vânt.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

MANȘĂ1 parte componentă a comenzilor unor aeronave, având forma unor pârghii verticale, cu ajutorul căreia pilotul acționează din cabină anumite suprafețe de comandă ale aeronavei (eleroane, aripi și profundorul la coada aeronavei). Deplasarea manșei înainte sau înapoi modifică înclinarea profundorului și avionul urcă sau coboară. Deplasarea laterală a manșei comandă înclinarea eleroanelor, producând rotirea aeronavei în jurul axei longitudinale. Pe manșa aeronavelor de luptă sunt amplasate butoane cu ajutorul cărora se poate declanșa tragerea cu rachete sau cu armament de bord, lansarea bombelor, comanda frânelor și legătura radio. Unele aeronave au manșe prevăzute cu volan.

MANȘĂ2 sul de pânză fixat pe un suport de pe acoperișul clădirii stației meteorologice, care indică puterea și intensitatea vântului. Sin. Mănecă de vânt.

MANȘĂ3 țintă confecționată din pânză dispusă pe un cadru de lemn sau metalic, de forme variate, remorcată printr-un cablu de un avion, servind tragerilor aeriene sau antiaeriene de instrucție.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MANȘĂ1 s. f. Pîrghie de comandă la avion; p. g e n e r. mîner, manivelă. Schimbă manșa vitezelor. MIHALE, O. 123. Trage o manșă imaginară și imită zgomotul avionului în urcare. LOVINESCU, C. S. 33. – Pl.: manșe. – Din fr. manche „pîrghie”.

MANȘĂ2 s. f. Fiecare dintre părțile succesive care compun unele probe sau competiții sportive, o partidă de cărți etc. V. r e p r i z ă. La manșa a Il-a. . . celelalte concurente s-au comportat mai slab. SP. POP. 1950, nr. 1815, 3/4. - Pl.: manșe. – Din fr. manche, idem.

Intrare: manșă (sport)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • manșă
  • manșa
plural
  • manșe
  • manșele
genitiv-dativ singular
  • manșe
  • manșei
plural
  • manșe
  • manșelor
vocativ singular
plural
Intrare: manșă (tehn.)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • manșă
  • manșa
plural
  • manșe
  • manșele
genitiv-dativ singular
  • manșe
  • manșei
plural
  • manșe
  • manșelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

manșă, manșesubstantiv feminin

  • 1. Fiecare dintre etapele în care se împart unele probe sportive (de tir, de motociclism etc.). DEX '09 DN
etimologie:

manșă, manșesubstantiv feminin

  • 1. Pârghie folosită la comanda aripioarelor și a profundorului unui avion. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. prin generalizare Manivelă, mâner. DEX '09
    • 1.2. Țintă aeriană (remorcată prin cablu de un avion) în care trage, pentru exerciții, aviația sau artileria antiaeriană. DLRLC DN
    • 1.3. Manșă de vânt = dispozitiv pentru indicarea direcției vântului, pe aerodromuri la loc vizibil. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.