18 definiții pentru malț

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MALȚ s. n. Produs obținut din boabe de cereale (mai ales de orz) încolțite, uscate și măcinate, folosit la fabricarea berii și a spirtului sau, prăjit, la prepararea unui surogat de cafea; slad. – Din germ. Malz.

MALȚ s. n. Produs obținut din boabe de cereale (mai ales de orz) încolțite, uscate și măcinate, folosit la fabricarea berii și a spirtului sau, prăjit, la prepararea unui surogat de cafea; slad. – Din germ. Malz.

malț s [At: ȘĂINEANU, D. U. / V: (înv) malt / E: ger Malz, fr malt] 1 Produs obținut din boabe de cereale, în special de orz încolțite, uscate și măcinate, care este folosit la fabricarea berii și a spirtului sau la prepararea unui surogat de cafea. 2 (Îs) Zahăr de ~ Maltoză.

MALȚ s. n. (Cu înțeles colectiv) Boabe de cereale (mai ales de orz) încolțite, uscate și măcinate, întrebuințate la fabricarea berei și a spirtului; aceste boabe prăjite se folosesc ca surogat de cafea sau la fabricarea berei negre.

MALȚ s.n. Produs obținut din boabe de orz încolțite, uscate și măcinate, folosit la fabricarea berii și a spirtului, sau, prăjit, la prepararea unui surogat de cafea. [< germ. Malz].

MALȚ s. n. produs din boabe de orz încolțite, uscate și măcinate, folosit la fabricarea berii și a spirtului sau, prăjit, la prepararea unui surogat de cafea. (< germ. Malz)

MALȚ n. Preparat obținut din boabe de orz încolțite, folosit pentru fabricarea berii și a spirtului sau, prăjit, la prepararea unui surogat de cafea. /<germ. Malz

malț n. orz încolțit artificial, uscat și despuiat de muguri, gata de a fi întrebuințat la fabricarea berii. [Nemț. MALZ].

*malț n., pl. urĭ (germ. malz, engl. malt, fr. malt). Slad, orz încolțit artificial, uscat și despoĭat de germinĭ și care servește la facerea beriĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MALȚ s. (pop.) slad. (~ pentru fabricarea berii.)

MALȚ s. (înv. și reg.) slad. (~ pentru fabricarea berii.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

malț (-țuri), s. n. – Slad; produs din cereale. – Var. malt. Germ. Malz (Tiktin; Candrea). Var., din fr. malt. E dubletul lui mălată (var. malotă), s. f. (Trans., înv. malta), din mag. maláta (Tiktin; cf. Miklosich, Lexicon, 372).

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MALȚ subst. Produs obținut din boabe de cereale (mai ales de orz) încolțite, uscate și măcinate, care este folosit la fabricarea berii și a spirtului sau la prepararea unui surogat de cafea. Cf. ȘĂINEANU, D. U., BARCIANU. Taxa 25 la sută asupra malțului pentru bere. ap. MÎNDRESCU, I. G. 67. Malț prăjit, fără adaos de zahăr, ca surogat. NICA, L. VAM. 148. ◊ Zahăr de málț = maltoză. Maltoza (zahăr de malț). . . rezultă din amidon sub influența diastazei. MACAROVICI, CH. 559, cf. 561. - Și: (învechit) malt subst. BIANU, D. S., MÎNDRESCU, I. G. 67. – Din germ. Malz. – Malt < fr. malt.

Intrare: malț
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ma
  • malțul
  • malțu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • ma
  • malțului
plural
vocativ singular
plural
malt
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

masubstantiv neutru

  • 1. Produs obținut din boabe de cereale (mai ales de orz) încolțite, uscate și măcinate, folosit la fabricarea berii și a spirtului sau, prăjit, la prepararea unui surogat de cafea. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: slad
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.