11 definiții pentru limnologie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LIMNOLOGIE s. f. 1. Disciplină care se ocupă cu studiul apelor continentale, modul în care aspectele fizice și chimice ale acestora influențează viața organismelor acvatice. 2. Ramură a hidrologiei care se ocupă cu studiul regimului hidrologic, termic și hidrochimic al lacurilor. – Din fr. limnologie.

limnologie sfs [At: DEX / E: fr limnologie] 1 Capitol al hidrobiologiei care studiază condițiile de viață și organismele din apele dulci. 2 Ramură a hidrobiologiei care se ocupă cu studiul lacurilor naturale și artificiale.

LIMNOLOGIE s. f. 1. Capitol al hidrobiologiei care studiază condițiile de viață și organismele din apele dulci. 2. Ramură a hidrologiei care se ocupă cu studiul lacurilor (naturale și artificiale). – Din fr. limnologie.

LIMNOLOGIE s. f. Știință care se ocupă cu studiul apelor din interiorul continentelor, în special al lacurilor.

LIMNOLOGIE s.f. 1. Ramură a hidrologiei care studiază fenomenele fizice și biologice ce au loc în lacuri. 2. Parte a hidrobiologiei care se ocupă cu studiul apelor interioare. [Gen. -iei. / < fr. limnologie, cf. gr. limne – lac, logos – studiu].

LIMNOLOGIE s. f. 1. ramură a hidrologiei care studiază fenomenele fizice și biologice ce au loc în lacuri. 2. parte a hidrologiei care se ocupă cu studiul apelor interioare. (< fr. limnologie)

LIMNOLOGIE f. Ramură a hidrologiei care se ocupă cu studiul apelor continentale și cu influența acestora asupra organismelor acvatice. [G.-D. limnologiei] /<fr. limnologie

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

limnologie s. f., art. limnologia, g.-d. limnologii, art. limnologiei

limnologie s. f., art. limnologia, g.-d. limnologii, art. limnologiei

limnologie s. f., art. limnologia, g.-d. limnologii, art. limnologiei

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

LIMNO- „baltă, mlaștină”. ◊ gr. limne, os „lac, baltă” > fr. limno-, germ. id., engl. id. > rom. limno-.~biologie (v. bio-, v. -logie1), s. f., disciplină care studiază lacurile și apele stătătoare din punct de vedere biologic; ~bionte (v. -biont), s. n. pl., organisme din lacuri și mlaștini; ~biu (v. -biu), adj., care crește în lacuri sau în mlaștini; ~cren (v. -cren), adj., (despre izvoare) a cărui apă țîșnește de jos în sus, formînd un mic bazin, cu fund mîlos sau nisipos; ~criptofite (v. cripto-, v. -fit), s. f. pl., plante superioare care cresc în lacuri, bălți și mlaștini; ~dendrobiu (v. dendro-, v. -biu), adj., (despre populații vegetale și animale) care trăiește într-un mediu acvatic format din apa acumulată în scorburile arborilor; ~fil (v. -fil1), adj., (Despre plante) Care are afinitate pentru ape stătătoare. 2. (Despre pești) Care depune icrele în ape stătătoare; ~fite (v. -fit), s. f. pl., plante hidrofite fixate pe fundul apelor dulci ale lacurilor; ~gen (v. -gen1), adj., limnicol*; ~log (v. -log), s. m. și f., specialist în limnologie; ~logie (v. -logie1), s. f., 1. Disciplină care studiază fenomenele fizice și biologice referitoare la lacuri. 2. Ramură a hidrobiologiei care se ocupă cu studiul apelor dulci; ~metru (v. -metru1), s. n., limnimetru*.

Intrare: limnologie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • limnologie
  • limnologia
plural
genitiv-dativ singular
  • limnologii
  • limnologiei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

limnologiesubstantiv feminin

  • 1. Disciplină care se ocupă cu studiul apelor continentale, modul în care aspectele fizice și chimice ale acestora influențează viața organismelor acvatice. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Ramură a hidrologiei care se ocupă cu studiul regimului hidrologic, termic și hidrochimic al lacurilor. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.