9 definiții pentru lamarckism

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LAMARCKISM s. n. Teorie biologică după care evoluția viețuitoarelor se explică prin influența variațiilor de mediu asupra comportamentului și morfologiei lor și care consideră că însușirile astfel dobândite se transmit ereditar. [Pr.: -chism] – Din fr. lamarckisme.

LAMARCKISM s. n. Teorie biologică după care evoluția viețuitoarelor se explică prin influența variațiilor de mediu asupra comportamentului și morfologiei lor și care consideră că însușirile astfel dobândite se transmit ereditar. [Pr.: -chism] – Din fr. lamarckisme.

lamarckism sn [At: DER / P: ~rchism / E: fr lamarckisme] Teorie biologică după care evoluția viețuitoarelor se explică prin influența variațiilor de mediu asupra comportamentului și a morfologiei lor și care consideră că însușirile astfel dobândite se transmit ereditar.

LAMARCKISM s.n. Teorie evoluționistă care susține ideea unității și a dezvoltării naturii, a variabilității speciilor sub acțiunea condițiilor de viață și de mediu și a moștenirii caracterelor dobîndite. [< fr. lamarckisme, cf. Lamarck – naturalist francez].

LAMARCKISM s. n. teorie care explică evoluția filogenetică a organismelor prin influența condițiilor de mediu, a variabilității acestora și a moștenirii caracterelor dobândite. (< fr. lamarckime)

LAMARCKISM n. Concepție evoluționistă care declară principiul evoluției drept lege generală a dezvoltării naturii vii. /<fr. lamarckisme

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

lamarckism [ck pron. fr. k] (desp. -mar-ckism) s. n.

lamarckism s. n. [-ckism pron. -chism]

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LAMARCKÍSM (< fr.; {s} n. pr. Lamarck) s. n. (BIOL.) Teorie formulată de J.-B. Lamarck, în 1809, în lucrarea „Filozofia zoologică”, conform căreia plantele și animalele se schimbă în permanență, devenind tot mai complicate ca organizare, datorită acțiunii factorilor mediului ambiant și a tendinței interne, proprie tuturor organismelor vii, de perfecționare. Susținând că principiile evoluției sunt o lege generală pentru natura vie, Lamarck n-a descoperit adevăratele cauze ale dezvoltării evoluționiste. Legile de bază ale l. au avut un rol important, influențând ulterior elaborarea teoriei evoluționiste a lui Darwin.

Intrare: lamarckism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • lamarckism
  • lamarckismul
  • lamarckismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • lamarckism
  • lamarckismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

lamarckismsubstantiv neutru

  • 1. Teorie biologică după care evoluția viețuitoarelor se explică prin influența variațiilor de mediu asupra comportamentului și morfologiei lor și care consideră că însușirile astfel dobândite se transmit ereditar. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.