2 intrări

19 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

JAD, jaduri, s. n. Piatră semiprețioasă compusă din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu, de culoare albă-verzuie până la verde închis, cu luciu sticlos, folosită la confecționarea unor obiecte de artă. ♦ Obiect de artă făcut din această piatră. – Din fr. jade.

JAD, jaduri, s. n. Piatră semiprețioasă compusă din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu, de culoare albă-verzuie până la verde închis, cu luciu sticlos, folosită la confecționarea unor obiecte de artă. ♦ Obiect de artă făcut din această piatră. – Din fr. jade.

jad sn [At: ALECSANDRI, P. III, 83 / Pl: ~uri / E: fr jade] 1 Piatră semiprețioasă compusă din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu, de culoare albă-verzuie până la verde închis, cu luciu sticlos, folosită la confecționarea unor obiecte de artă. 2 Obiect de artă din jad (1).

*JAD (pl. -duri) sn. 💎 Numele generic al mai multor substanțe minerale, foarte tari și lucioase, de coloare verzuie sau măslinie, căutate pentru frumusețea luciului lor: Plin de monștri albi de fildeș și de jaduri prețioși (ALECS.) [fr.].

JAD, jaduri, s. n. Piatră semiprețioasă de culoare albă pînă la verzuie, din care se fac diverse obiecte de artă; obiect fabricat din această piatră. Locuiește un măreț palat de vară Plin de monștri albi de fildeș și de jaduri. ALECSANDRI, P. III 83.

JAD s.n. Piatră semiprețioasă foarte dură de culoare verzuie, folosită la confecționarea unor obiecte de artă; (p. ext.) obiect de jad. [< fr. jade].

JAD s. n. piatră semiprețioasă foarte dură, din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu, de culoare albă-verzuie, din care se fac diferite obiecte de artă. (< fr. jade)

JAD ~uri n. 1) Piatră semiprețioasă, foarte dură, de culoare variind de la alb-verzui până la verde întunecat, folosită la confecționarea unor obiecte decorative. 2) Obiect decorativ confecționat dintr-o asemenea piatră. /<fr. jade

jad n. piatră scumpă foarte dură de coloare verzue sau măslinie: plin de monștri albi de fildeși și de jaduri prețioși AL.

* jad (saŭ *ĭad) n., pl. urĭ (fr. jade, it. giada, de orig. neșt.) Min. O peatră verzuĭe saŭ măslinie foarte dură care un silicat natural de aluminiŭ și de calce. V. ĭezm, ĭasp.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

JAD s. 1. v. jadeit. 2. v. nefrit.

jad s.n. (mineral.) 1 jadeit. Colecționează obiecte de artă din jad. 2 nefrit. Jadul este folosit ca piatră semiprețioasă.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

jad, (engl.= jade) var. de actinot cu structură compactă, criptocristalină, colorată în diferite nuanțe de verde și având luciu strălucitor; este folosit ca piatră semiprețioasă la confecționarea unor obiecte ornamentale și a bijuteriilor. Sin. nefrit.

jâd, s.m. – v. jid („evreu”).

Intrare: jad
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • jad
  • jadul
  • jadu‑
plural
  • jaduri
  • jadurile
genitiv-dativ singular
  • jad
  • jadului
plural
  • jaduri
  • jadurilor
vocativ singular
plural
Intrare: jâd
jâd
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

jad, jadurisubstantiv neutru

  • 1. (numai) singular Piatră semiprețioasă compusă din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu, de culoare albă-verzuie până la verde închis, cu luciu sticlos, folosită la confecționarea unor obiecte de artă. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Obiect de artă făcut din această piatră. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Locuiește un măreț palat de vară Plin de monștri albi de fildeș și de jaduri. ALECSANDRI, P. III 83. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.