14 definiții pentru iritabilitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IRITABILITATE, iritabilități, s. f. Proprietatea de a se irita (ușor); starea celui iritabil; irascibilitate. ♦ (Fiziol.) Proprietate generală a materiei vii de a reacționa la acțiunea anumitor factori externi prin modificarea metabolismului. – Din fr. irritabilité, lat. irritabilitas, -atis.

iritabilitate sf [At: PARHON, B. 74 / Pl: ~tăți / E: fr irritabilité, lat iritabilitas, -atis] 1-4 Proprietate de a se irita (2, 4) (ușor). 5 Stare a celui iritabil Si: irascibilitate. 6 (Fzl) Proprietate generală a materiei vii de a reacționa la acțiunea unor factori externi prin modificarea metabolismului.

IRITABILITATE, iritabilități, s. f. Proprietatea de a se irita ușor; starea celui iritabil; irascibilitate. ♦ (Fiziol.) Proprietate generală a materiei vii de a reacționa la acțiunea anumitor factori externi prin modificarea metabolismului. – Din fr. irritabilité, lat. irritabilitas, -atis.

IRITABILITATE s. f. Starea în care se găsește o persoană iritabilă, înclinația de a ajunge ușor într-o stare de iritație; irascibilitate. V. nervozitate. Anii trec, și împreună cu ei crește, pe de o parte nemulțumirea și iritabilitatea lui Dragomir, pe de alta ura Ancei. GHEREA, ST. CR. II 258.

IRITABILITATE s.f. Stare de iritație; fire ușor iritabilă; irascibilitate. ♦ Însușire a materiei vii de a reacționa la stimuli. [Cf. fr. irritabilité, lat. irritabilitas].

IRITABILITATE s. f. 1. însușirea de a fi iritabil. 2. proprietate a materiei vii de a reacționa la stimuli. (< fr. irritabilité, lat. irritabilitas)

IRITABILITATE f. 1) Caracter iritabil. 2) Stare iritabilă. 3) Proprietate a organismelor vii de a reacționa la acțiunea factorilor interni și externi. [G.-D. iritabilității] /<fr. irritabilité, lat. irritabilitas, ~atis

iritabilitate f. caracterul celui iritabil.

*iritabilitáte f. (d. iritabil). Caracteru de a fi iritabil.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

iritabilitate s. f., g.-d. art. iritabilității; pl. iritabilități

iritabilitate s. f., g.-d. art. iritabilității; pl. iritabilități

iritabilitate s. f., g.-d. art. iritabilității; pl. iritabilități

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

IRITABILITATE s. v. nervozitate.

IRITABILITATE s. enervare, irascibilitate, iritare, iritație, necaz, nervozitate, supărare, surescitabilitate, surescitare, (pop.) năduf. (Stare de ~ trecătoare.)

Intrare: iritabilitate
iritabilitate substantiv feminin
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • iritabilitate
  • iritabilitatea
plural
  • iritabilități
  • iritabilitățile
genitiv-dativ singular
  • iritabilități
  • iritabilității
plural
  • iritabilități
  • iritabilităților
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

iritabilitate, iritabilitățisubstantiv feminin

  • 1. Proprietatea de a se irita (ușor); starea celui iritabil. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Anii trec, și împreună cu ei crește, pe de o parte nemulțumirea și iritabilitatea lui Dragomir, pe de alta ura Ancei. GHEREA, ST. CR. II 258. DLRLC
    • 1.1. fiziologie Proprietate generală a materiei vii de a reacționa la acțiunea anumitor factori externi prin modificarea metabolismului. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.