17 definiții pentru galeră

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GALERĂ, galere, s. f. Veche navă comercială sau militară, prevăzută cu vâsle și pânze și care era mânuită de obicei de sclavi sau de condamnați la munca silnică. – Din fr. galère.

gale sf [At: BĂLCESCU, M. V. 175 / Pl: ~re / E: fr galère, it galera] 1 Vas mare, comercial sau maritim, cu pânze, cu două catarge și vâsle, care era de obicei pus în mișcare de sclavi și de condamnați. 2 (Îvr; îs) Condamnat la ~re Condamnare de a vâsli pe galerele statului, pedeapsă înlocuită apoi cu munca silnică. 3 (Îs) Muncă de ~ Muncă istovitoare. corectat(ă)

GALERĂ, galere, s. f. Veche navă comercială sau militară, prevăzută cu vâsle și pânze și care era mânuită de obicei de sclavi sau de condamnați. – Din fr. galère.

GALERĂ, galere, s. f. Corabie de război sau de comerț, pusă în mișcare cu pînze și vîsle mînuite de obicei de sclavi sau de condamnați și întrebuințată pînă în secolul al XVIII-lea, mai ales în apele Mării Mediterane. Privesc din umbra anilor trecutul Spaniei. Galere cu sute de vîsle negre, fantastici păianjeni, Înghit în pîntecul lor vîslașii în fiare. BOUREANU, S. P. 6. Zece galere încărcate cu muniții, pentru artilerie, trebuiră să intre prin Marea Neagră, în Dunăre, ca să se urce pînă la Rusciuc. BĂLCESCU, O. I 196.

GALE s.f. Navă mare cu pînze și vîsle, mînuite de sclavi sau de condamnați (folosită pînă în sec. XVIII). [Cf. fr. galère, it. galera].

GALE s. f. navă de comerț sau de război, lungă și cu puntea joasă, cu vele și rame mânuite de sclavi sau de condamnați la muncă silnică. (< fr. galère)

GALERĂ ~e f. Navă (de război) lungă și cu bordul înalt, cu pânze și vâsle, folosită în trecut. /<fr. galere

galeră f. 1. corabie de răsboiu la cei vechi: se armase zece galere BĂLC.; 2. pedeapsa celor condamnați a vâsli pe galerele Statului (în Franța).

*galéră f., pl. e (fr. galere, it. galéra, d. galéa, un fel de corăbioară. V. galion). Un fel de corabie veche de războĭ, saŭ și de comerciŭ, lungă și joasă. Odinioară în Francia, pedeapsa criminalilor condamnațĭ să vîslească pe galerele statuluĭ: un condemnat la galere.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

gale s. f., g.-d. art. galerei; pl. galere

gale s. f., g.-d. art. galerei; pl. galere

gale s. f., g.-d. art. galerei; pl. galere

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

GALE s. (MAR.) (înv.) catargă.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

galeră, galere, s.f. (înv.) 1. corabie de război sau comercială. 2. pedeapsă pentru condamnații pe viață.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GALÉRĂ (< fr.) s. f. Navă de luptă sau de comerț, folosită în Antichitate și până la începutul sec, 18; era prevăzută cu una sau două vele și cu 25-30 perechi de rame mânuite de sclavi sau condamnați la muncă silnică.

Qu’allait-il faire dans cette galère? (fr. „Ce-a căutat în acea galeră?” sau Que diable allait-il faire dans cette galère? „= ”Cine dracu l-a dus în corabia ceea?„)-Molière, în comedia Vicleniile lui Scapin (act. II, se. 11). Pentru a stoarce bani de la avarul părinte al lui Leandru, stăpînul său, Scapin îi spune că au fost invitați de către un turc să se plimbe într-o galeră și că, după ce au ajuns în larg, turcul l-a trimis să comunice că, dacă nu i se dau 500 de scuzi, îl duce pe Leandru în Algeria (care era pe atunci un cuib de pirați). Bătrînul zgîrcit exclamă: ”Dar ce naiba căuta pe galera aceea?„ cuvinte pe care le repetă de cel puțin zece ori la tot ce-i spune Scapin. E echivalentul expresiei românești: ”De ce și-a pus capul sănătos sub evanghelie?„ adică: ”singur s-a vîrît în bucluc„. G. Panu în Amintiri de la Junimea (vol. 1, pag. 116) povestește că, obligat să-și aleagă un subiect de conferință, a promis că va vorbi despre inventarea luntrei, dar cu un asemenea subiect nu se putea scoate material pentru o cuvîntare de o oră. Și Panu adăugă: ”Luînd de conferință luntrea, intrasem după expresia lui Molière: într-o adevărată galeră". LIT.

Intrare: galeră
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gale
  • galera
plural
  • galere
  • galerele
genitiv-dativ singular
  • galere
  • galerei
plural
  • galere
  • galerelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

gale, galeresubstantiv feminin

  • 1. Veche navă comercială sau militară, prevăzută cu vâsle și pânze și care era mânuită de obicei de sclavi sau de condamnați la munca silnică. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: catargă
    • format_quote Privesc din umbra anilor trecutul Spaniei. Galere cu sute de vîsle negre, fantastici păianjeni, Înghit în pîntecul lor vîslașii în fiare. BOUREANU, S. P. 6. DLRLC
    • format_quote Zece galere încărcate cu muniții, pentru artilerie, trebuiră să intre prin Marea Neagră, în Dunăre, ca să se urce pînă la Rusciuc. BĂLCESCU, O. I 196. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.