13 definiții pentru galaxie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GALAXIE, galaxii, s. f. Ansamblu vast de stele, praf cosmic și alte obiecte cerești, având diverse forme și mărimi, menținute împreună de atracția gravitațională. – Din fr. galaxie.

galaxie sf [At: LTR / Pl: ~ii / E: fr galaxie] 1 Fiecare din sistemele de aștri din univers comparabile cu Calea Lactee. 2 Calea Lactee.

GALAXIE, galaxii, s. f. Fiecare dintre sistemele de aștri din univers comparabile ca dimensiuni și aspect cu Calea-Laptelui (din care face parte sistemul solar). – Din fr. galaxie.

GALAXIE, galaxii, s. f. Fiecare dintre sistemele de aștri din univers, comparabile cu dimensiunile căii-laptelui. Sistemul nostru solar face parte din galaxia căii-laptelui.

GALAXIE s.f. Fiecare dintre sistemele de aștri din univers; (p. restr.) Calea laptelui. [Gen. -iei. / < fr. galaxie, cf. gr. galaxias < gala – lapte].

GALAXIE s. f. fiecare dintre sistemele de aștri din univers; (p. restr.) Calea Lactee. (< fr. galaxie, gr. galaxias)

GALAXIE ~i f. Aglomerație imensă de stele, foarte diferite ca mărime și strălucire, alcătuind un sistem solar. /<fr. galaxie

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

galaxie s. f., art. galaxia, g.-d. art. galaxiei; pl. galaxii, art. galaxiile (desp. -xi-i-)

galaxie s. f., art. galaxia, g.-d. art. galaxiei; pl. galaxii, art. galaxiile

galaxie s. f. art. galaxia, g.-d. art. galaxiei; pl. galaxii, art. galaxiile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

GALAXIE s. (ASTRON.) 1. sistem stelar. 2. galaxie albastră v. quasag; galaxie cvasistelară v. quasag.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GALAXÍE (< fr.; gr. galaxias „de lapte”) s. f. Ansamblu vast de stele, praf cosmic, gaze și alte obiecte cerești, având diverse forme și mărimi, menținute împreună de atracția gravitațională (ex. Galaxia noatră). G. mici, cunoscute sub numele de g. pitice, contin c. 100.000 de stele, în timp ce g. gigant (ex. g. eliptică M 87) conțin de c. 15 ori mai multe mase stelare decât Galaxia noastră. Diversele tipuri de g. (eliptice, spirale și neregulate) sunt în general grupate în roiuri de g. Cele mai îndepărtate se găsesc la c. 10 miliarde ani-lumină. Se consideră că g. s-au format la c. un miliard de ani după Bing-Bang.G. cvasistelară sau albastră = quasar.

GALAXIA, galaxie în care este situat și sistemul nostru solar, compus din c. 200 de miliarde de stele și foarte multă materie interstelară luminoasă și întunecată. Este o galaxie spirală sub formă de disc, cu diametrul de c. 100.000 ani-lumină, cu un bulb central din care se dispersează mai multe brațe având către extremități o grosime de c. 1.000 ani-lumină. Soarele este situat în unul din brațele spirale, la c. 2/3 de centru, puțin mai la nord de planul median al G. În jurul discului galactic se repartizează roiuri globulare într-un halou sferic, cu raza de c. 50.000 ani-lumină. Observații recente relevă existența unei vaste coroane gazoase în jurul discului galactic. Soarele și sistemul se rotesc în jurul centrului G. cu o viteză de 250 km/s, efectuând o mișcare completă în c. 240 milioane de ani. Pe bolta cerească, G. se vede sub forma unui brâu luminos numit Calea Lactee.

Intrare: galaxie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • galaxie
  • galaxia
plural
  • galaxii
  • galaxiile
genitiv-dativ singular
  • galaxii
  • galaxiei
plural
  • galaxii
  • galaxiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

galaxie, galaxiisubstantiv feminin

  • 1. Ansamblu vast de stele, praf cosmic și alte obiecte cerești, având diverse forme și mărimi, menținute împreună de atracția gravitațională. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Sistemul nostru solar face parte din galaxia Căii-Lactee. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.