5 definiții pentru brain

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BRAIN DRAIN s. n. Emigrare în masă a savanților europeni în SUA și Canada. ♦ P. gener. Fenomen de atragere a specialiștilor din țările în curs de dezvoltare în cele industrializate. ♦ Export de inteligență. [Pr.: breĭndreĭn] – Cuv. engl.

brain-drain ls [At: DN3 / E: amer brain-drain] (Liv; rar) Emigrare în masă a savanților europeni spre Statele Unite și Canada.

brain-drain [’brein,drein] loc.subst. Emigrare în masă a savanților europeni în SUA și în Canada. ♦ Gener. Fenomen de atragere a specialiștilor din țările în curs de dezvoltare în cele industrializate. ♦ Export de inteligență; exodul creierelor. • /<engl. brain-drain „drenarea creierelor”.

brain-drain loc. s. (americanism) Export de inteligență ◊ „Țările în curs de dezvoltare sunt pe cale de a lua măsuri serioase, în propriile țări, pentru reglementarea problemelor care apar drept cauză a fenomenului de brain-drain. Sc. 6 VII 77 p. 5. ◊ Brain-drain-ul constituie, fără îndoială, unul din factorii care alimentează dezvoltarea inegală a economiei mondiale.” Sc. 17 II 79 p. 6. ◊ „În ultimul sfert de veac nu mai puțin de un milion de cadre calificate au fost racolate din «lumea a treia» de către țările occidentale industrializate [...] La același fenomen, cunoscut sub numele de brain-drain, se referă și un studiu al UNCTAD [...]” R.l. 6 V 89 p. 6; v. și Sc. 16 XII 77 p. 5 [pron. brein-drein] (din engl. americ., fr. brain-drain; DMN, DMC 1966, BD 1968; DN3)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

brain drain (angl.) [pron. breĭndreĭn] s. n.

Intrare: brain
brain
invariabil (I1)
  • brain
drain
invariabil (I1)
  • drain