6 definiții pentru Daniil

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Daniil Sihastrul (sec. 15), sfânt cuvios originar din jud. Rădăuți, pe numele de mirean Dumitru. S-a călugărit la m-rea de pe lângă bis. Sf. Nicolae din Rădăuți, luându-și numele de David, pe care l-a schimbat în Daniil după ce a îmbrăcat schima cea mare la schitul Laura, unde a trăit un timp. Iubind singurătatea, s-a retras într-o chilie lângă m-rea Putna, pe care și-a săpat-o singur într-o stâncă pe malul pârâului Viteul. Ultimele locuri unde a sihăstrit sunt chilia și paraclisul, pe care le-a săpat sub stânca numită Șoimul de lângă m-rea Voroneț, în pronaosul căreia este îngropat. A fost vizitat de Ștefan cel Mare pentru a-i cere sfaturi. Canonizat la 10 iunie 1992, este sărbătorit la 18 decembrie.

DANIIL MOSCOPOLEANUL (sec. 18), cărturar aromân din Moscopole. Autor al unui manual în limba neogreacă, în care este cuprins un lexicon de conversație grec-aromân-bulgar-albanez.

DANIIL ROMANOVICI, cneaz de Halici (1211-1212, 1238-1264) și de Volânia (din 1221). Din 1254, a primit titlul de rege de la papa Innocentiu IV. A luptat împotriva tătarilor, germanilor, polonilor, lituanienilor și ungurilor; a supus Kievul autorității sale și a întemeiat câteva orașe (Chelm, Lvov ș.a.).

DANIIL SIHASTRU (sec. 15), călugăr, sfetnic de taină și părinte duhovnic al lui Ștefan cel Mare. A trăit în chilia de la Putna și este înmormântat la Voroneț. Canonizat în 1992 și prăznuit la 18 dec.

Intrare: Daniil
Daniil nume propriu
nume propriu (I3)
  • Daniil