15 definiții pentru cușcă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CUȘCĂ, cuști, s. f. 1. Adăpost în formă de căsuță sau de cutie, cu sau fără gratii, pentru unele animale (domestice sau sălbatice). ♦ Fig. Încăpere strâmtă. 2. Încăpere mică, sub nivelul scenei, rezervată sufleorului în timpul spectacolului. – Din ucr. kučka.

CUȘCĂ, cuști, s. f. 1. Adăpost în formă de căsuță sau de cutie, cu sau fără gratii, pentru unele animale (domestice sau sălbatice). ♦ Fig. Încăpere strâmtă. 2. Încăpere mică, sub nivelul scenei, rezervată sufleorului în timpul spectacolului. – Din ucr. kučka.

cușcă sf [At: N. COSTIN, ap. LET. IA 9/23 / V: cru~ / Pl: ~ști / E: ucr кущка] 1-2 Adăpost mic, în formă de căsuță sau de cutie, cu sau fără gratii, în care se adăpostesc sau se capturează animale, păsări etc. 3 Cort, chioșc sau frunzar în care mănâncă evreii la sărbătoarea Sukoth. 4 Un fel de grătar de nuiele în care se bate porumbul Si: coteț, leasă, leșoi. 5 (Pan; fig) Casă mică, strâmtă Si: colibă. 6 (Pan; fig) Încăpere strâmtă. 7 Încăpere mică, sub nivelul scenei, rezervată sufleorului în timpul spectacolului.

CUȘCĂ, cuști, s. f. 1. Adăpost în formă de cutie cu gratii sau ca o căsuță de lemn pentru cîini, iepuri de casă, păsări etc. V. coteț, cotineață. Grijeam de-o pasăre care era închisă în cușcă de drot. RETEGANUL, P. V 81. Pui, pui... Vină-n cușcă să te pui. ALECSANDRI, P. P. 331. ♦ Construcție făcută din gratii de fier asemănătoare cu o colivie mare, în care se țin fiarele sălbatice. Se mișcă să așeze bucata de zahăr între gratiile cuștii. C. PETRESCU, Î. II 184. Duțu se simțea ca într-o cușcă de lei. SLAVICI, O. I 162. Pe el îl închide în o cușcă de fier. RETEGANUL, P. III 78. ◊ Fig. Încăpere strîmtă. Să fiu slobodă, să scap de cușca asta în care mă usuc. ALECSANDRI, T. I 37. 2. încăpere mică, sub nivelul scenei, unde șa de suflerul în timpul spectacolului. A căzut de pe scaunul lui din cușcă sub scenă. CARAGIALE, O. III 15.

CUȘCĂ ~ti f. 1) Adăpost, în formă de căsuță sau de cutie de lemn, pentru unele animale sau păsări. 2) Cutie făcută din vergele în care se țin păsări cântătoare sau decorative; colivie. 3) Cutie mare din gratii de fier, în care se țin fiarele sălbatice. 4) Încăpere mică sub scena unui teatru, unde stă sufleorul. 5) fig. Locuință sau odaie mică. [G.-D. cuștii] /<ucr. kuțka

CUȘCĂ s. f, (Mold.) 1. Colivie. Hrănește o pasăre într-o cușcă. AXINTE URICARIUL. Si în cerdac feliuri de feliuri de pasări in cușce. H 1771 100v. 2. Celulă cu gratii. Prinz]nd viu pe sultan Baiazit, l-au băgat in cușcă de fier. N. COSTIN. Forme gramaticale: pl. cușce (II 1771, 100v). Etimologie: rus., ucr. kučka.

cușcă f. 1. cort: sărbătoarea cuștelor, ce țin Evreii; 2. colivie de păsări, coteț de găini: dacă ai intrat în cușcă, trebue să cânți cocoșește PANN; 3. grătar de nuiele în care se bate porumb; 4. fam. casă proastă: să scap de cușca asta în care mă usuc AL. [Rus. KUȘČA].

cúșcă f., pl. ște, ștĭ și șcĭ (rut. kučka, dim. d. kuča, coteț, cocină; pol. kuczka, umbrar, rus. kušča, cort, d. vsl. konšta, cort. V. coteț). Colivie (de păsărĭ, de feare). Fig. Casă prea mică și îngustă. Pl. Niște sărbătorĭ jidăneștĭ toamna (numite și sărbătoarea tabernaculelor) în amintirea petreceriĭ în deșert supt corturĭ după ce aŭ fost fugărițĭ din Egipt.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cușcă s. f., g.-d. art. cuștii; pl. cuști

cușcă s. f., g.-d. art. cuștii; pl. cuști

cușcă s. f., g.-d. art. cuștii; pl. cuști

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cușcă (cuști), s. f.1. Cușcă. – 2. Coteț de găini. – 3. Cușcă de cîini. – 4. Sărbătoare evreiască, praznicul Corturilor. – 5. Colibă, bordei. – 6. Colibă, bordei. – 6. Cușcă de lemn în care în vechime se dezghioca de obicei porumbul. Rut. kučka „coteț de găini” (Cihac, II, 88), încrucișat probabil cu tc. kuș „pasăre”, kușhane „colivie”, deoarece se spune cușcă numai pentru coteț, de găini, de cîini făcut din zăbrele. Cf. cușchebap, s. n. (pui fript), din tc. kușkebabi, înv.

Intrare: cușcă
substantiv feminin (F50)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cușcă
  • cușca
plural
  • cuști
  • cuștile
genitiv-dativ singular
  • cuști
  • cuștii
plural
  • cuști
  • cuștilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cușcă, cuștisubstantiv feminin

  • 1. Adăpost în formă de căsuță sau de cutie, cu sau fără gratii, pentru unele animale (domestice sau sălbatice). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: leasă
    • format_quote Grijeam de-o pasăre care era închisă în cușcă de drot. RETEGANUL, P. V 81. DLRLC
    • format_quote Pui, pui... Vină-n cușcă să te pui. ALECSANDRI, P. P. 331. DLRLC
    • format_quote Se mișcă să așeze bucata de zahăr între gratiile cuștii. C. PETRESCU, Î. II 184. DLRLC
    • format_quote Duțu se simțea ca într-o cușcă de lei. SLAVICI, O. I 162. DLRLC
    • format_quote Pe el îl închide în o cușcă de fier. RETEGANUL, P. III 78. DLRLC
    • 1.1. figurat Încăpere strâmtă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Să fiu slobodă, să scap de cușca asta în care mă usuc. ALECSANDRI, T. I 37. DLRLC
  • 2. Încăpere mică, sub nivelul scenei, rezervată sufleorului în timpul spectacolului. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote A căzut de pe scaunul lui din cușcă sub scenă. CARAGIALE, O. III 15. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.