13 definiții pentru cursor

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CURSOR, cursoare, s. n. Dispozitiv mic (de metal) care alunecă de-a lungul unei rigle sau al unei tije gradate sau care se învârtește în jurul unei piese circulare gradate, permițând citirea gradațiilor. – Din fr. curseur, lat. cursor.

CURSOR, cursoare, s. n. Dispozitiv mic (de metal) care alunecă de-a lungul unei rigle sau al unei tije gradate sau care se învârtește în jurul unei piese circulare gradate, permițând citirea gradațiilor. – Din fr. curseur, lat. cursor.

cursor1 sn [At: CADE / Pl: ~oare / E: fr curseur, lat cursor] Dispozitiv mic (de metal) care alunecă de-a lungul unei rigle sau al unei tije gradate ori care se învârtește în jurul unei piese circulare gradate, permițând citirea gradațiilor.

cursor2 sm [At: CODRU-DRĂGUȘANU, C. 187 / Pl: ~i / E: lat cursor] (Ltr) Conducător de car.

CURSOR, cursoare, s. n. Dispozitiv (mic) de metal sau de alt material dur care alunecă de-a lungul unei rigle sau a unei tije gradate sau se învîrtește în jurul unei piese circulare gradate, permițînd citirea gradațiilor, după caz. Cursorul riglei de calcul.

CURSOR s.n. Piesă mobilă care alunecă de-a lungul unei rigle, unei tije gradate etc., permițînd citirea gradațiilor. [Cf. fr. curseur].

CURSOR s. n. 1. piesă mobilă care alunecă pe o tijă, pe o riglă gradată etc. 2. (inform.) linie de subliniere clipitoare, afișată pe prima poziție liberă de un calculator. (< fr. curseur, lat. cursor)

CURSOR ~oare n. tehn. Mică piesă mobilă care alunecă pe o riglă sau pe o tijă gradată, indicând gradațiile. /<fr. curseur, lat. cursor

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CURSÓR (< fr., lat.) s. n. 1. Piesă mică, mobilă, care se deplasează pe o riglă, pe o tijă etc., prevăzută cu gradații, folosită la citirea acestora (c. riglei de calcul). 2. (INFORM.) Caracter special, utilizat pentru localizarea elementelor unei imagini pe ecranul unui display. În cazul terminalelor cu afișare pe tub catodic, c. poate fi reprezentat printr-o linie plasată deasupra sau sub poziția unui caracter și poate fi deplasat pe ecran prin execuția unui program de afișare sau la comanda utilizatorului.

Intrare: cursor
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cursor
  • cursorul
  • cursoru‑
plural
  • cursoare
  • cursoarele
genitiv-dativ singular
  • cursor
  • cursorului
plural
  • cursoare
  • cursoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cursor, cursoaresubstantiv neutru

  • 1. Dispozitiv mic (de metal) care alunecă de-a lungul unei rigle sau al unei tije gradate sau care se învârtește în jurul unei piese circulare gradate, permițând citirea gradațiilor. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: glisor
    • format_quote Cursorul riglei de calcul. DLRLC
  • 2. informatică Linie de subliniere clipitoare, afișată pe prima poziție liberă de un calculator. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.