5 definiții pentru cuculbău

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

cuculbăŭ, V. culcubăŭ.

culcubăŭ n., pl. ăĭe, cocobélcĭ și cobélcĭ n., pl. cĭurĭ (aceĭașĭ orig. ca culbec, culbecĭ). Trans. Peptănătură femeĭască în formă de coarne. – Și cuculbăŭ.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

cuculbău, (cucurbău, cucurbel, cucurbeci), s.n. – (reg.) Curcubeu: „Când se arată cucurbeciu, atunci mereau la el în coate și în jerunț, și acolo, când ajungea la el, ardea o căldare cu bani. (…) Acela [curcubeu, n.n.] are două capuri și ele beau apă din două izvoare, unul este Izvorul de Piatră și unul este Izvorul de Argint” (Bilțiu, 1999: 79; Oncești). În Vișeu de Jos s-a semnalat sin. „Brâul Maicii Domnului” (ALRRM, 1973: 663). – Var. a lui curcubeu (MDA).

cuculbău, (cucurbău, cucurbel, cucurbeci), s.n. – Curcubeu: „Când se arată cucurbeciu, atunci mereau la el în coate și în jerunț, și acolo, când ajungea la el, ardea o căldare cu bani. (…) Acela [curcubeu, n.n.] are două capuri și ele bea apă din două izvoare, unul este Izvorul de Piatră și unul este Izvorul de Argint” (Bilțiu 1999: 79; Oncești). În Vișeu de Jos s-a semnalat sin. „Brâul Maicii Domnului” (ALR 1973: 663). – Cf. curcubeu.

Intrare: cuculbău
cuculbău
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.