2 intrări

31 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CRUPE s. f. pl. (Reg.) Boabe de porumb, de orez etc. măcinate mare, folosite la prepararea unor mâncăruri. – Din ucr. krupy.

CRUPE s. f. pl. (Reg.) Boabe de porumb, de orez etc. măcinate mare, folosite la prepararea unor mâncăruri. – Din ucr. krupy.

crupe sfp [At: COSTINESCU / E: ucr крупа] (Mol) Boabe de porumb, de orez, de hrișcă etc. măcinate mare, folosite la prepararea unor mâncăruri.

CRUPE s. f. pl. (Regional) Boabe de porumb, de orz, de orez, de hrișcă etc., măcinate mare, din care se prepară găluște, ciorbe și alte mîncări. Din mers, oamenii... mai horpăiau din gamele borșul lung, fiert cu urzici... și crupe. CAMILAR, N. 1 271. Se amestecă acest lapte cu crupe, se fierbe. ȘEZ. III 18.

CRUPE f. pl. Produs alimentar obținut prin măcinarea mare a cerealelor (grâului, porumbului etc.). /<ucr. krupy

crúpe f. pl. (vsl. sîrb. rut. krúpa, rus. krupá; ung. korpa, crupe; germ. graupe, arpacaș). Bulgur, pîsat. V. grisă.

CRUPĂ, crupe, s. f. 1. Regiune a corpului unor mamifere, aflată în partea superioară a trunchiului, cuprinsă între șale și baza cozii. 2. Regiunea dinspre coadă a cruponului (1). 3. Formă de relief alcătuită din două versante care se unesc după o linie; prelungire a unui mamelon. – Din fr. croupe.

cru1 sf [At: D. ZAMFIRESCU, R. 71 / Pl: ~pe / E: fr croupe] (Frm) 1 Parte de dinapoi a șoldurilor unor mamifere între șale și rădăcina cozii Si: (pop) sapă. 2 (Mai ales la femei; gmț;) Posterior. 3 Parte dinspre coadă a cruponului (1). 4 (Fig) Prelungire de munte sau de deal. 5 Prelungire a unui mamelon.

CRU crupe, s. f. 1. Partea de dinapoi și de sus a trunchiului unor mamifere, cuprinsă între șale și baza cozii. 2. Regiunea dinspre coadă a cruponului (1). 3. Formă de relief alcătuită din două versante care se unesc după o linie; prelungire a unui mamelon. – Din fr. croupe.

CRUPĂ, crupe, s. n. Partea de dinapoia corpului unui; cal, de la șale pînă la coadă. Punînd mîna dreaptă pe crupa calului și sucind capul, văzu nourii care se îmbulzeau deodată din apus. SADOVEANU, Z. C. 39. Un vîntuleț răcoros îi înfășură gîtul și crupa ca într-o pînză udă. GÎRLEANU, L. 29. Călăreț rotaș împingea de crupa calului său... desperat că gloaba nu vrea să intre în vagon. D. ZAMFIRESCU, R. 71.

CRU s.f. 1. Partea dinapoi a coapselor calului, care se întinde din regiunea lombară pînă la coadă. ♦ Partea de jos a cruponului (1). 2. Formă de relief compusă din două versante care se unesc după o linie; prelungire a unui mamelon. [< fr. croupe].

CRU s. f. 1. partea dinapoi a coapselor calului, între șale și baza cozii. ◊ partea de jos a cruponului (1). 2. formă de relief din două versante care se unesc după o linie. (< fr. croupe)

CRUPĂ, crupe, s.f. Partea superioară a corpului unor mamifere, cuprinsă între șale și baza cozii.

CRUPĂ ~e f. Partea de dinapoi și de sus a corpului unor mamifere (de la șale până la coadă). /<fr. croupe

*crúpă f., pl. e (fr. croupe, d. germ. kruppe. V. grup). Partea din apoĭ a spinăriĭ vitelor (sapa, șaŭca).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

crupe (boabe) (reg.) s. f. pl.

cru (parte a corpului unor mamifere; formă de relief) s. f., g.-d. art. crupei; pl. crupe

cru (parte a corpului mamiferelor, formă de relief) s. f., g.-d. art. crupei; pl. crupe

cru (zool., geogr.) s. f., g.-d. art. crupei; pl. crupe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CRUPE s. pl. (reg.) bulgur. (Mănâncă ~ fierte în lapte.)

CRUPE s. pl. (reg.) bulgur. (Mănîncă ~ fierte în lapte.)

CRU s. (ANAT.) sapă, (reg.) șaucă. (~ la cal.)

CRU s. (ANAT.) sapă, (reg.) șaucă. (~ la cal.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

crupe s. f. pl. – Boabe de grîu, griș, arpacaș; nume dat mai multor cereale măcinate, cu care se face terci. Sl. (sb., cr., pol., rut., rus.) krupa (Miklosich, Slaw. Elem., 26; Cihac, II, 85; Miklosich, Etym. Wb.; Berneker 630; Conev 87). – Der. scrupos, adj. (sfărîmicios); scrupoșa, vb. (a deveni sfărîmicios). Sînt cuvinte curente în Mold.

crupă (crupe), s. f. – Partea dinapoi și de sus a trunchiurilor unor mamifere. Fr. croupe.Der. crupier, s. m., din fr. croupier.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CRÚPE s.f. pl. Boabe de cereale prelucrate, întregi (orez șlefuit sau glasat, arpacaș de grâu și de orz), fragmentate (ovăz, orz, hrișcă, măcinate grosier, bulgur, cușcuș, griș, mălai, făină), laminate (fulgi de ovăz, de porumb) sau expandate (pufarin de orez, pufuleți, floricele de porumb).

crupă, s.f. – v. clupă („instrument cu care se măsoară grosimea buștenilor”).

Intrare: crupe
substantiv feminin (F168)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
  • crupe
  • crupele
genitiv-dativ singular
plural
  • crupe
  • crupelor
vocativ singular
plural
Intrare: crupă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cru
  • crupa
plural
  • crupe
  • crupele
genitiv-dativ singular
  • crupe
  • crupei
plural
  • crupe
  • crupelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

crupe, crupesubstantiv feminin plural

  • 1. regional Boabe de porumb, de orez etc. măcinate mare, folosite la prepararea unor mâncăruri. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: bulgur
    • format_quote Din mers, oamenii... mai horpăiau din gamele borșul lung, fiert cu urzici... și crupe. CAMILAR, N. 1 271. DLRLC
    • format_quote Se amestecă acest lapte cu crupe, se fierbe. ȘEZ. III 18. DLRLC
etimologie:

cru, crupesubstantiv feminin

  • 1. Regiune a corpului unor mamifere, aflată în partea superioară a trunchiului, cuprinsă între șale și baza cozii. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Punînd mîna dreaptă pe crupa calului și sucind capul, văzu nourii care se îmbulzeau deodată din apus. SADOVEANU, Z. C. 39. DLRLC
    • format_quote Un vîntuleț răcoros îi înfășură gîtul și crupa ca într-o pînză udă. GÎRLEANU, L. 29. DLRLC
    • format_quote Un călăreț rotaș împingea de crupa calului său... desperat că gloaba nu vrea să intre în vagon. D. ZAMFIRESCU, R. 71. DLRLC
  • 2. Regiunea dinspre coadă a cruponului. DEX '09 DEX '98 DN
  • 3. Formă de relief alcătuită din două versante care se unesc după o linie; prelungire a unui mamelon. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.