15 definiții pentru cromozom

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CROMOZOM, cromozomi, s. m. (Biol.) Unitate genetică, structurală, constantă, a nucleului, cu organizare și funcții proprii, cu însușire de autoreproducere și care deține informația ereditară specifică. – Din fr. chromosome.

cromozom sm [At: ENC. AGR. II 220 / V: ~osom / Pl: ~i / E: fr chromosome] (Blg) Corpuscul al nucleului, purtător al caracterelor ereditare, format în timpul diviziunii celulei și variabil ca formă la fiecare specie.

CROMOZOM, cromozomi, s. m. (Biol.) Corpuscul al nucleului, purtător al caracterelor ereditare, care se formează în timpul diviziunii celulei și care este variabil ca formă la fiecare specie. – Din fr. chromosome.

CROMOZOM, cromozomi, s. m. (Biol.) Corpuscul de substanță nucleară care se formează în timpul diviziunii celulei, variabil ca formă la fiecare specie.

CROMOZOM s.m. Particulă care ia naștere din nucleul unei celule în timpul diviziunii ei. [< fr. chromosome, cf. gr. chroma – culoare, soma – corp].

CROMOZOM s. m. element structural care ia naștere din nucleul celulei în timpul mitozei, purtător al caracterelor ereditare. (< fr. chromosome)

CROMOZOM ~i m. biol. Element structural al nucleului celular la plante și la animale, care deține informația ereditară specifică. /<fr. chromosome

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cromozom s. m., pl. cromozomi

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CROMOZOM s. (BIOL.) cromozom sexual v. alozom; cromozom somatic v. autozom.

CROMOZOM SEXUAL s. (BIOL.) alozom, heterocromozom, heterozom.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CROMOZÓM (< fr. {i}; {s} cromo- + gr. soma „corp”) s. m. Unitatea genetică, structurală, constantă, a nucleului, cu organizare și funcții proprii, cu însușire de autoreproducere și care deține informația ereditară specifică. Este constituit din acizi nucleici (DNA și RNA) și substanțe proteice; poate avea aspect de filament, bastonaș, elipsă sau sferă; dimensiunile variază între 1 și 100 μ; numărul lor, constant pentru fiecare specie animală sau vegetală, variază de la 2 (Ascaris megalocephala univalens) la 100 sau mai mulți (lepidoptere, crustacee decapode). ◊ C. sexual (de sex) = c. specializat, care determină sexul organismului; are patru tipuri: c. X, care există asociat cu unul identic, la unul din sexe (XX), ori cu un altul, diferit de el (c. Y) sau nu are nici o pereche, la celălalt sex (XY sau XO); c. Y, specializat, cu acțiune masculizantă, la sexul heterozigot, unde există asociat cu un c. X (XY, masculin) și absent la sexul homozigot (XX, feminin); c. W și c. Z, prezenți la animale; sin. alozom, heterocromozom, heterozom.C. somatic = oricare dintre c. unui organism, cu excepția celor de sex.

Intrare: cromozom
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cromozom
  • cromozomul
  • cromozomu‑
plural
  • cromozomi
  • cromozomii
genitiv-dativ singular
  • cromozom
  • cromozomului
plural
  • cromozomi
  • cromozomilor
vocativ singular
plural
cromosom
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cromozom, cromozomisubstantiv masculin

  • 1. biologie Unitate genetică, structurală, constantă, a nucleului, cu organizare și funcții proprii, cu însușire de autoreproducere și care deține informația ereditară specifică. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.