11 definiții pentru cromleh

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CROMLEH, cromlehuri, s. n. Monument megalitic cu caracter sacru din epoca bronzului, alcătuit din mai multe pietre verticale dispuse în cerc, la distanțe egale, în jurul unei pietre mai mari. – Din fr. cromlech.[1]

  1. În DEX’98 și alte surse, acc.: CROMLEH. LauraGellner

cromleh sn [At: DA ms / V: ~lec / Pl: ~uri / E: fr cromlech] Monument megalitic sacru, din epoca bronzului, alcătuit din mai multe pietre verticale dispuse în cerc, la distanțe egale, în jurul unei pietre mai mari.

CROMLEH, cromlehuri, s. n. Monument megalitic cu caracter sacru din epoca bronzului, alcătuit din mai multe pietre verticale dispuse în cerc, la distanțe egale, în jurul unei pietre mai mari. – Din fr. cromlech.[1]

  1. În DEX’09 și alte surse, acc.: CROMLEH. LauraGellner

CROMLEH s.n. Monument megalitic cu caracter sacru din epoca bronzului, constînd dintr-un cerc de pietre brute înfipte vertical în pămînt la intervale regulate. [< fr. cromlech, cf. celt. cromlech – pietre în cerc].

CROMLEH s. n. monument megalitic cu caracter sacru din epoca bronzului, dintr-un cerc de pietre brute înfipte, vertical, în pământ la intervale regulate. (< fr. cromlech)

cromlech n. monument celtic format dintr’un bolovan ocolit de pietre verticale.

*cromléc n., pl. urĭ și e (fr. cromlech, d. bretonu krumlech, din krum, curb, și lech, peatră sfîntă). Monument preistoric megalitic format din petre așezate’n cerc, uneori în prejuru alteĭa maĭ marĭ, cum s’aŭ găsit în Bretania (Francia). V. dolmen.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cromleh s. n., pl. cromlehuri

Intrare: cromleh
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cromleh
  • cromlehul
  • cromlehu‑
plural
  • cromlehuri
  • cromlehurile
genitiv-dativ singular
  • cromleh
  • cromlehului
plural
  • cromlehuri
  • cromlehurilor
vocativ singular
plural
cromlec
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cromleh, cromlehurisubstantiv neutru

  • 1. Monument megalitic cu caracter sacru din epoca bronzului, alcătuit din mai multe pietre verticale dispuse în cerc, la distanțe egale, în jurul unei pietre mai mari. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.