17 definiții pentru crocodil

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CROCODIL, crocodili, s. m. 1. Reptilă uriașă din ordinul crocodilienilor, care trăiește în fluviile din țările tropicale, cu corpul turtit dorso-ventral, acoperit de plăci osoase, cu coadă lungă și cap alungit, cu fălci lungi și dinți puternici (Crocodilus niloticus).Expr. (Fam.) Lacrimi de crocodil = plâns prefăcut, ipocrit. 2. Dispozitiv metalic fixat pe șinele de cale ferată și folosit pentru a transmite comenzile de semnalizare, acționând fluierul locomotivei în mers. 3. Clește cu care, în laborator, se dă dopurilor de plută elasticitatea necesară folosirii lor. 4. Clemă de forma unui cleștișor cu fălci dințate, folosit pentru realizarea unor legături electrice temporare și demontabile. – Din fr. crocodile, lat. crocodilus.

crocodil sm [At: BIBLIA (1688), 77 / V: (îvr) corcodel / Pl: ~i / E: fr crocodile, lat crocodilus] 1 Reptilă uriașă din ordinul crocodilienilor, cu corpul acoperit de plăci osoase, coadă lungă și cap alungit, cu fălci puternice, care trăiește în fluviile din țările tropicale (Crocodilus niloticus). 2 (Frm; îe) Lacrimi de ~ Plâns prefăcut. 3 Dispozitiv metalic fixat pe șinele de cale ferată pentru a transmite comenzile de semnalizare. 4 Clește de laborator. 5 Clemă ca un cleștișor cu fălci dințate, care servește la realizarea unor legături electrice ușor demontabile.

CROCODIL, crocodili, s. m. 1. Reptilă uriașă din ordinul crocodilienilor, care trăiește în fluviile din țările tropicale, cu corpul acoperit de plăci osoase, cu coadă lungă și cap alungit, cu fălci lungi și dinți puternici (Crocodilus niloticus).Expr. (Fam.) Lacrimi de crocodil = plâns prefăcut, ipocrit. 2. Dispozitiv metalic fixat pe șinele de cale ferată și folosit pentru a transmite comenzile de semnalizare, acționând fluierul locomotivei în mers. 3. Clește cu care, în laborator, se dă dopurilor de plută elasticitatea necesară folosirii lor. 4. Clemă de forma unui cleștișor cu fălci dințate, folosit pentru realizarea unor legături electrice temporare și demontabile. – Din fr. crocodile, lat. crocodilus.

CROCODIL, crocodili, s. m. Reptilă de proporții uriașe care trăiește de-a lungul fluviilor din țările tropicale (mai ales pe malurile Nilului) (Orocodilus vulgaris). Geantă de piele de crocodil. ◊ Expr. (Familiar) Lacrimi de crocodil = plîns prefăcut, ipocrit.

CROCODIL s.m. 1. Reptilă sauriană amfibie, foarte mare, care trăiește pe lîngă fluviile din țările tropicale (în special pe malurile Nilului). ◊ (Fam.) Lacrimi de crocodil = plîns prefăcut, ipocrit. 2. Dispozitiv de comandă automată pentru semnalizarea, pe locomotiva unui tren în mers, a poziției semnalelor de acoperire a liniei. 3. Clemă folosită pentru legături electrice provizorii. [Cf. fr. crocodile, lat. crocodilus].

CROCODIL s. m. 1. reptilă mare, amfibie, din regiunile tropicale, cu corpul acoperit cu plăci osoase, cu coadă lungă și cap alungit. ♦ (fam.) lacrimi de ~ = plâns prefăcut, ipocrit. 2. dispozitiv de comandă automată pentru semnalizare, pe locomotiva unui tren în mers, a poziției semnalelor de acoperire a liniei. ◊ (mar.) dispozitiv cu care se imobilizează o parâmă. 3. clemă pentru legături electrice provizorii. (< fr. crocodile, lat. crocodilus)

CROCODIL ~i m. 1) Reptilă mare cu corpul acoperit de plăci osoase și cu cap alungit, care trăiește în apele din țările tropicale. ◊ Lacrimi de ~ lacrimi prefăcute; plâns de ochii lumii. 2) Clemă de conectare cu fălcile dințate pentru legături electrice provizorii. /<fr. crocodile, lat. crocodilus

crocodil m. sopârlă mare, amfibie (lunga de 7-8 m.) din țările calde ale Africei, foarte periculoasă; lacrimi de crocodil, lacrimi ipocrite.

*crocodíl m., pl. (lat. crocodilus, d. vgr. krokódeilos, cuv. egiptenesc. V. corcodel). Un reptil colosal de forma șopîrleĭ, lung pînă la opt metri și cu niște solzĭ foarte rezistențĭ. Trăĭește în marile fluvii ale Africiĭ (V. caĭman). Vechiĭ Egiptenĭ îl consideraŭ ca sfînt. V. reptil.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

crocodil s. m., pl. crocodili

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Lacrimi de crocodil – În vechime exista credința că, în perioada cînd își naște puii, crocodilul, fiind mai greoi în mișcări, recurge la un vicleșug spre a-și procura hrana. El se așază pe malul fluviului și se preface că suferă, imitind destul de bine plînsul omului. Stîrnind mila trecătorilor, crocodilul își atrage astfel victimele și le devorează. Prin „lacrimi de crocodil” se înțelege deci o durere fățarnică, o suferință amăgitoare, cu scopul ipocrit de a înduioșa și a induce în eroare. Expresia figurează aproape în toate limbile. IST.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a lua (pe cineva) cu liru-liru (crocodilul) expr. a încerca seducerea sau îmblânzirea cuiva prin lingușeli

lacrimi de crocodil expr. plâns prefăcut; lacrimi vărsate de un ipocrit.

liru-liru-crocodilu’ expr. (glum.) 1. tentativă de seducere (a cuiva). 2. vorbărie multă și fără rost, pălăvrăgeală; prolixitate.

Intrare: crocodil
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • crocodil
  • crocodilul
  • crocodilu‑
plural
  • crocodili
  • crocodilii
genitiv-dativ singular
  • crocodil
  • crocodilului
plural
  • crocodili
  • crocodililor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

crocodil, crocodilisubstantiv masculin

  • 1. Reptilă uriașă din ordinul crocodilienilor, care trăiește în fluviile din țările tropicale, cu corpul turtit dorso-ventral, acoperit de plăci osoase, cu coadă lungă și cap alungit, cu fălci lungi și dinți puternici (Crocodilus niloticus). DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Geantă de piele de crocodil. DLRLC
    • chat_bubble familiar Lacrimi de crocodil = plâns prefăcut, ipocrit. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Dispozitiv metalic fixat pe șinele de cale ferată și folosit pentru a transmite comenzile de semnalizare, acționând fluierul locomotivei în mers. DEX '09 DEX '98 DN
    • 2.1. marină Dispozitiv cu care se imobilizează o parâmă. MDN '00
  • 3. Clește cu care, în laborator, se dă dopurilor de plută elasticitatea necesară folosirii lor. DEX '09 DEX '98
  • 4. Clemă de forma unui cleștișor cu fălci dințate, folosit pentru realizarea unor legături electrice temporare și demontabile. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.