2 intrări

10 definiții

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COPAL s. n. Rășină naturală, foarte dură, asemănătoare cu chihlimbarul, extrasă din diverși arbori tropicali, folosită în special în prepararea lacurilor. – Din fr. copal.

copal sn [At: LTR / Pl: ~uri / E: fr copal] Substanță naturală asemănătoare cu chihlimbarul, extrasă din diverși arbori tropicali, folosită în special la prepararea leacurilor.

COPAL s. n. Rășină naturală, asemănătoare cu chihlimbarul, extrasă din mai mulți arbori din Mexic, folosită în special la prepararea lacurilor. – Din fr. copal.

COPAL s.n. Rășină naturală transparentă, de culoare galbenă, care provine din descompunerea în pămînt a arborilor rășinoși fosili sau din diverse plante tropicale, folosindu-se în special la prepararea lacurilor. [< fr. copal, cf. peruv. copalle].

COPAL s. n. rășină naturală transparentă, de culoare galbenă, din descompunerea în pământ a arborilor rășinoși fosili sau din diverse plante tropicale, folosit la prepararea lacurilor. (< fr., sp. copal)

*copál n. (fr. sp. copal, cuv. mexican). Un fel de rășină care se scoate din diferițĭ arborĭ tropicalĭ și care se întrebuințează ca leac.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

COPAL; Copalescu și sinc. Coplescu (Hur 254, etc.; Sd XI).

Intrare: Copal
Copal nume propriu
nume propriu (I3)
  • Copal
Intrare: copal
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • copal
  • copalul
  • copalu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • copal
  • copalului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

copalsubstantiv neutru

  • 1. Rășină naturală, foarte dură, asemănătoare cu chihlimbarul, extrasă din diverși arbori tropicali, folosită în special în prepararea lacurilor. MDA2 DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.