8 intrări

69 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CON2, conuri, s. n. 1. Suprafață descrisă de o dreaptă care se deplasează sprijinindu-se pe o curbă închisă imobilă și pe un punct fix exterior. ♦ Corp geometric mărginit de o asemenea suprafață și de un plan. 2. (Geogr.; în sintagmele) Con vulcanic = formă de relief conică de dimensiunea unui munte, constituită în urma erupțiilor vulcanice, din lavă, cenușă etc. Con de dejecție = formă de relief în evantai, rezultată din acumularea materialului transportat de torenți acolo unde se micșorează panta; agestru. ♦ (Fiz.) Con de lumină = fascicul de raze care pleacă dintr-un punct luminos și cade pe o suprafață. 3. Fructul coniferelor, format dintr-un ax cu numeroși solzi lemnoși, care reprezintă florile mascule sau femele. – Din fr. cône.

CON-1 Element de compunere însemnând „împreună cu”, care servește la formarea unor substantive (conșcolar, coreferent), a unor verbe (conlocui, conviețui) sau a unor adjective (conațional). [Var.: co-] – Din fr. co(n)-.

con2 sn [At: GHICA, S. 543 / Pl: ~uri / E: fr cône] 1 (Gmt) Suprafață descrisă de o dreaptă care se deplasează sprijinindu-se pe o curbă închisă imobilă și pe un punct fix exterior. 2 (Gmt) Corp geometric mărginit de un con2 (1) și de un plan. 3 (Gmt; îs) Trunchi de ~ Corpul geometric obținut retezând unui con partea cuprinsă între vârf și o secțiune plană a conului. 4 (Gmt; îs) ~ oblic Con a cărui înălțime e oblică față de planul bazei. 5 (Ggf; îs) ~ vulcanic Formă de relief conică cât un munte, construită în urma erupțiilor vulcanice, din lavă, cenușă etc. 6 (Ggf; îs) ~ de dejecție Formă de relief în evantai, rezultată din acumularea materialului transportat de torenți acolo unde se micșorează panta Si: agestru. 7 (Fiz; îs) ~ de lumină Mănunchi de raze care pleacă dintr-un punct luminos și cade pe o suprafață. 8 (Teh) Piesă în formă de con2 (1). 9 (Bot) Fructul coniferelor Si: (reg) cucuruz, păpușoi de brad. 10 (Șnt) Scoică din mările tropicale.

con1- ec [At: DEX2 / V: co- / E: fr co(n)-] Element de compunere însemnând „împreună cu” și care servește la formarea unor substantive, verbe sau adjective.

CON2, conuri, s. n. 1. Suprafață descrisă de o dreaptă care se deplasează sprijinindu-se pe o curbă închisă imobilă și pe un punct fix exterior. ♦ Corp geometric mărginit de o asemenea suprafață și de un plan. 2. (Geogr.; în sintagmele) Con vulcanic = formă de relief conică cât un munte, constituită în urma erupțiilor vulcanice, din lavă, cenușă etc. Con de dejecție = formă de relief în evantai, rezultată din acumularea materialului transportat de torenți acolo unde se micșorează panta; agestru. ♦ (Fiz.) Con de lumină = mănunchi de raze care pleacă dintr-un punct luminos și cade pe o suprafață. 3. Fructul coniferelor, format dintr-un ax cu numeroși solzi lemnoși, care reprezintă florile mascule sau femele. – Din fr. cône.

CON-1 Element de compunere însemnând „împreună cu”, care servește la formarea unor substantive (conșcolar, coreferent), a unor verbe (conlocui, conviețui etc.) sau a unor adjective (conațional). [Var.: co-] – Din fr. co(n)- (lat. cum-).

CON1 – (Uneori în forma co-) Element de compunere însemnînd «împreună cu», care servește la formarea unor substantive ca: conlocuitor, conșcolar, coproprietar etc. și a unor verbe ca: conlocui, conviețui etc. – Variantă: co-.

CON2, conuri, s. n. 1. Corp format prin rotirea unui triunghi dreptunghi în jurul uneia din catete; p. ext. orice obiect cu o astfel de formă. Trei impresionante conuri... se desprind din masa celorlalți munți și se ridică spre cer. BOGZA, C. O. 160. Trunchi de con v. trunchi. Con de lumină = mănunchi de raze care pleacă -dintr-un punct luminos și cade pe o suprafață. Conul de lumină al reflectorului.Con de dejecție v. dejecție. 2. Fructul coniferelor, format dintr-un ax cu numeroși solzi lemnoși. Con de brad.

CON- Element prim de compunere savantă care are semnificația „împreună cu”. [Var. co-, com-. / < fr. co(n)-, lat. con – cu].

CON s.n. 1. Corp rezultat din rotirea unui triunghi dreptunghi în jurul uneia dintre catetele sale; (p. ext.) obiect cu o astfel de formă; Con vulcanic = partea exterioară în formă de con (1), a unui vulcan; con de lumină = fascicul de raze care pleacă dintr-un punct luminos și cade pe o suprafață. 2. Fructul coniferelor. [Pl. -nuri. / < lat. conus, gr. konos, cf. fr. cône].

CON1-/CO-/COM- pref. „împreună (cu)”, „spre ceva”, „alături”. (<fr. co/n, m/-, cf. lat. com < cum = cu)

CON2 s. n. 1. corp rezultat din rotirea unui triunghi dreptunghic în jurul uneia dintre catetele sale; obiect cu o astfel de formă. ◊ ~ vulcanic = partea exterioară, în formă de con, a unui vulcan; ~ de lumină = fascicul de raze care pleacă dintr-un punct luminos și cade pe o suprafață. 2. fructul coniferelor. (<fr. cône, lat. conus)

CON ~uri n. 1) Corp geometric rezultat din rotirea unui triunghi dreptunghic în jurul catetei. 2) Obiect cu o astfel de formă. ◊ ~ vulcanic partea din afară a unui vulcan înălțată deasupra pământului. 3) Fructul coniferelor. ~ de brad. 4): ~ în trepte mecanism pentru schimbarea vitezei de rotație. /<fr. cône, lat. conus

con n. 1. Geom. corp solid cu baza circulară și țuguiat la capăt; 2. Zool. un fel de scoici.

*1) con n., pl. urĭ (vgr. kônos, con, cucuruz, fruct de brad). Geom. Figură produsă de o linie dreaptă care, fiind fixă la un capăt, descrie cu cel-lalt capăt un cerc saŭ și o elipsă. Bot. Cucuruz de brad.

CO- v. con1-.

CON BRIO loc. adv. (Muz.; indică modul de executare) Cu vervă, cu însuflețire. – Loc. it.

con brio [At: DEX2 / E: it con brio] (Muz; imem) Cu însuflețire.

CON BRIO loc. adv. (Muz.; indică modul de execuție) Cu vervă, cu însuflețire. – Loc. it.

CON ANIMA loc. adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Cu însuflețire. [< it. con anima].

CON BRIO loc. adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Cu strălucire. [< it. con brio].

CON FUOCO loc. adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Cu înfocare, înflăcărat. [< it. con fuoco].

CON MOTO loc. adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Cu multă mișcare. [< it. con moto].

MOTO adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Con moto = mișcat, cu mișcare foarte repede. [< it. moto].

CON AFFETTO loc. adv. (muz.) cu simțire; afectuos. (<it. con affetto)

CON ANIMA loc. adv. (muz.) cu însuflețire; animat. (<it. con anima)

CON BRIO loc. adv. (muz.) cu vervă, cu însuflețire. (<it. con brio)

CON FUOCO loc. adv. (muz.) cu înfocare, înflăcărat. (< it. con fuoco)

CON MOTO loc. adv. (muz.) cu multă mișcare. (< it. con moto)

*co-, com- și con- (lat. co-, com- și con-, var. din cum, cu), prefix care arată unirea: co-existent, com-bin, con-voc, co-laborez. V. si-, sim-, sin-.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+anima2 (a ~) (a sugera mișcarea prin desen) vb., ind. prez. 1 sg. animez, 3 animea; conj. prez. 1 sg. să animez, 3 să animeze

brio (con ~) (muz.) (it.) loc. adj., loc. adv. (execuție ~, a executa ~)

fuoco (con ~) (it.) (desp. fuo-) loc. adj., loc. adv. (interpretare ~, a interpreta ~)

moto (con ~) (muz.) (it.) loc. adv.

con fuoco (muz.) (it.) (fuo-) loc. adv.

con moto (indicație muzicală) (it.) loc. adv.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CON s. 1. (GEOGR.) con de dejecție = agestru. 2. (BOT.) (pop.) pară, (reg.) cocean, cucuruz, păpușoi. (~ de brad.) 3. (BOT.) con vegetativ = vârf vegetativ. 4. con pirometric v. pirometru ceramic; con Seger v. pirometru ceramic.

CON s. 1. (GEOGR.) con de dejecție = agestru. 2. (BOT.) (pop.) pară, (reg.) cocean, cucuruz, păpușoi. (~ de brad.) 3. (BOT.) con vegetativ = vîrf vegetativ. 4. (FIZ.) con pirometric = con Seger, pirometru ceramic; con Seger = con pirometric, pirometru ceramic.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

con (cuv. it. „cu”), prepoziție ce ajută la compunerea unor termeni de mișcare (2), expresie* etc. (ex. con brio*, con fuoco*, con spirito* etc.).

CON-, v. CONO-.~odonte (v. -odont), s. f. pl., piese dințate considerate ca armături bucale ale viermilor din grupul anelidelor, întîlnite în sedimente pelitice paleozoice.

con de bazin, (engl. = basin fan) → low stand systems tract.

con de dejecție, (engl.= alluvial fan) formă morfologică rezultată din materialul transportat de un torent și depus la gura canalului de scurgere al acestuia când panta scade sensibil. Are forma unui sector de con și este format din material grosier cu sortare slabă.

con de taluz, (engl. = slope fan) → low stand systems tract.

con vulcanic, (engl. = vent) principalul edificiu care ia naștere în cadrul activității vulcanice de tip central; o suprastructură a aparatului vulcanic propriu-zis caracterizată prin formă de relief pozitivă și aspect general conic. C.v. este alcătuit din curgeri succesive de lavă (c. de lavă) sau din strate de piroclastite fine ori grosiere (c. piroclastice), cu înclinări diver-gente în jurul coșului vulcanic. Formele și dimensiunile c.v. sunt foarte variate și sunt controlate de tipul de activitate vulcanică, efuzivă sau explozivă; pe flancurile c.v. prin-cipal, în apropierea craterului se poate dezvolta un c. adventiv sau c. parazit.

CONUL MACH formă de propagare a bangului sonic aproximativ conică.

anima (și con ~) (cuv. și loc. it. „suflet, cu suflet, însuflețit”), indicație de expresie și de tempo (2) conform căreia se cere o interpretare însuflețită, plină de viață; sin.: animato.

calore (con ~) (cuv. și loc. it. „căldură”, „ardoare”), indicație de expresie prin care se cere o interpretare plină de înflăcărare.

con affetto (loc. it.) v. affetuoso.

fuoco (con ~), (cuv. și loc. it „foc”, „cu foc”). Indicație de expresie conform căreia interpretul imprimă fragmentului muzical astfel notat un caracter înflăcărat, pasionat.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CON- (CO-) ({s} lat. co[n]-) Element de compunere însemnînd „împreună cu”, care servește la formarea unor substantive și a unor verbe.

HONDA Motor Co Ltd., companie japoneză, producătoare de motociclete și automobile, creată (1946) de Sōichirō H. (1906-1991), la Tōkyō. A început să participe la competiții sportive din 1959 (curse de Formula 1).

NAM CO [namtso], lac tectonic cu apă sărată situat în SE Pod. Tibet (China), la 4.718 m alt., la N de Lhasa; 1.940 km2. Lungime: 80 km; lățime max.: 40 km. Îngheață în perioada nov.-mai. Vechea denumire: Tengri Nur.

ROYAL DUTCH-SHELL CO [róiəl datʃ ʃel], concern petrolier anglo-olandez, creat în 1907. În afară de Anglia și Olanda, sfera lui de activitate se întinde în Venezuela, Mexic, Germania etc. În trecut a deținut concesiuni și acțiuni în România, mai ales prin Astra Română. În 1964 a deținut cele mai importante active în dollari, ocupând locul patru printre monopolurile industriale ale lumii în ceea ce privește cifra de afaceri.

Intrare: con (pref.)
Intrare: con (prep.)
Non-lexem (NL4)
Surse flexiune: DOR
  • con
Intrare: con (s.n.)
con1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • con
  • conul
  • conu‑
plural
  • conuri
  • conurile
genitiv-dativ singular
  • con
  • conului
plural
  • conuri
  • conurilor
vocativ singular
plural
Intrare: con affetto
compus
  • con affetto
Intrare: con anima
compus
  • con anima
Intrare: con brio
compus
  • con brio
Intrare: con fuoco
  • silabație: fuo-co info
compus
  • con fuoco
Intrare: con moto
compus
Surse flexiune: DOOM 3
  • con moto
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

conelement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere însemnând „împreună cu”, care servește la formarea unor substantive (conșcolar, coreferent), a unor verbe (conlocui, conviețui) sau a unor adjective (conațional). DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

connon-lexem, prepoziție

  • 1. Cu. MDN '00
    sinonime: cu
etimologie:

con, conurisubstantiv neutru

  • 1. Suprafață descrisă de o dreaptă care se deplasează sprijinindu-se pe o curbă închisă imobilă și pe un punct fix exterior. DEX '09 DEX '98
    • 1.1. Corp geometric mărginit de o asemenea suprafață și de un plan. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • 1.1.1. prin extensiune Orice obiect cu o astfel de formă. DLRLC
        • format_quote Trei impresionante conuri... se desprind din masa celorlalți munți și se ridică spre cer. BOGZA, C. O. 160. DLRLC
      • 1.1.2. Trunchi de con. DLRLC
  • 2. Fructul coniferelor, format dintr-un ax cu numeroși solzi lemnoși, care reprezintă florile mascule sau femele. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Con de brad. DLRLC
  • chat_bubble geografie (în) sintagmă Con vulcanic = formă de relief conică de dimensiunea unui munte, constituită în urma erupțiilor vulcanice, din lavă, cenușă etc. DEX '09 DN
  • chat_bubble geografie (în) sintagmă Con de dejecție = formă de relief în evantai, rezultată din acumularea materialului transportat de torenți acolo unde se micșorează panta. DEX '09 DLRLC
    sinonime: agestru
  • chat_bubble fizică (în) sintagmă Con de lumină = fascicul de raze care pleacă dintr-un punct luminos și cade pe o suprafață. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Conul de lumină al reflectorului. DLRLC
etimologie:

con affettolocuțiune adverbială

etimologie:

con animalocuțiune adverbială

  • 1. muzică (Ca indicație de execuție) Cu însuflețire. DN
    sinonime: animat
etimologie:

con briolocuțiune adverbială

  • 1. muzică (Indică modul de execuție) Cu vervă, cu însuflețire; cu strălucire. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

con fuocolocuțiune adverbială

etimologie:

con motolocuțiune adverbială

  • 1. muzică (Ca indicație de execuție) Cu multă mișcare. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.