17 definiții pentru combină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COMBINĂ, combine, s. f. Mașină de lucru complexă care îndeplinește simultan mai multe operații. ◊ Combină agricolă = mașină (autopropulsată) care execută simultan mai multe lucrări agricole. Combină minieră = mașină care efectuează operațiile de tăiere și de desprindere a rocilor și a minereurilor, precum și de evacuare a materialului de pe locul unde se lucrează. Combină muzicală = set de aparate (tuner, pick-up, casetofon, amplificatoare audio) de înregistrare-redare a sunetului; sistem audio. [Var.: combaină s. f.] – Din engl. combine. Cf. rus. kombain.

combi sf [At: TOM A, C.V. 342, ap. DA ms / V: ~bain sn, ~baină snf / Pl: ~ne / E: eg combine, rs комбаинь] 1 Mașină de lucru complexă care îndeplinește, simultan, mai multe operații. 2 (Îs) ~ minieră Mașină care efectuează operațiile de tăiere și de desprindere a rocilor și a minereurilor, precum și de evacuare a materialului de pe locul unde se lucrează. 3 (Îs) ~ muzicală Set de aparate (tuner, pick-up, casetofon, amplificator de putere) montate într-un corp comun. 4 (Îas) Sistem audio. 5 (Îs) ~ frigorifică Ansamblu frigorific alcătuit dintr-un frigider și un congelator.

COMBINĂ, combine, s. f. Mașină de lucru complexă care îndeplinește simultan mai multe operații. ◊ Combină agricolă = mașină (autopropulsată) care execută simultan mai multe lucrări agricole. Combină minieră = mașină care efectuează operațiile de tăiere și de desprindere a rocilor și a minereurilor, precum și de evacuare a materialului de pe locul unde se lucrează. Combină muzicală = set de aparate (tuner, pick-up, casetofon, amplificator de putere) montate într-un corp comun; sistem audio. [Var.: combaină s. f.] – Din engl. combine. Cf. rus. kombain.

COMBINĂ, combine, s. f. 1. Mașină complexă, de obicei acționată de un tractor, folosită ca mijloc perfecționat de muncă în agricultura mecanizată, care îndeplinește simultan mai multe operații: seceratul, treieratul și selecționatul recoltei, adunînd boabele în saci, iar paiele în grămezi; părțile ei principale sînt: un aparat de tăiat, vîrtelniță, transportor, ventilator și site. Triumfătoare intră-n lan combina. BANUȘ, în POEZ. N. 46. 2. Mașină care execută simultan munca de tăiere a straturilor carbonifere, de spargere și de încărcare a cărbunilor. Introducerea combinelor de cărbune, care efectuează simultan tăierea, aruncarea și încărcarea cărbunelui, mecanizarea transportului subteran au dat posibilitatea să se creeze [în U.R.S.S.] mine cu mecanizare complexă cu un înalt nivel al muncii socialiste. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 3-4, 135.

COMBI s.f. Mașină de lucru care îndeplinește simultan mai multe operații. ♦ Mașină agricolă care execută simultan atît lucrările de secerat, cît și pe cele de treierat. ♦ Mașină care execută în același timp tăierea și încărcarea cărbunilor. [Pl. -ne, var. combaină s.f. / < engl. combine, rus. kombain].

COMBI s. f. mașină de lucru complexă care efectuează simultan mai multe operații. ◊ ~ muzicală = set de aparate (tuner, pick-up, casetofon, amplificator de putere) montate într-un corp comun.

COMBINĂ ~e f. Mașină complexă care îndeplinește într-un proces tehnologic mai multe operații. ◊ ~ agricolă mașină care execută simultan mai multe lucrări agricole (secerat, treierat etc.). ~ minieră agregat care execută simultan tăierea, spargerea și încărcarea minereurilor și rocilor. [G.-D. combinei] /<engl. combine

COMBAINĂ s. f. v. combină.

COMBAINĂ, combaine, s. f. Combină. Combaina sovietică, a nouă, De-azi-noapte i-a sculat. Nu se oprește. Și ce nu face! Seceră și plouă Cu grîne și adună voinicește. JEBELEANU, P. 83. – Pronunțat: -bai-.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

combi s. f., g.-d. art. combinei; pl. combine

combi s. f., g.-d. art. combinei; pl. combine

combi s. f., g.-d. art. combinei; pl. combine

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

combaină, combaine, s.f. – (pop.) Mașină agricolă de secerat și treierat; combină. – Var. a lui combină (< eng. combine; cf. rus. kombain) (DEX, MDA).

Intrare: combină
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • combi
  • combina
plural
  • combine
  • combinele
genitiv-dativ singular
  • combine
  • combinei
plural
  • combine
  • combinelor
vocativ singular
plural
combaină substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • combaină
  • combaina
plural
  • combaine
  • combainele
genitiv-dativ singular
  • combaine
  • combainei
plural
  • combaine
  • combainelor
vocativ singular
plural
combain
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

combi, combinesubstantiv feminin

  • 1. Mașină de lucru complexă care îndeplinește simultan mai multe operații. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Triumfătoare intră-n lan combina. BANUȘ, în POEZ. N. 46. DLRLC
    • format_quote Combaina sovietică, a nouă, De-azi-noapte i-a sculat. Nu se oprește. Și ce nu face! Seceră și plouă Cu grîne și adună voinicește. JEBELEANU, P. 83. DLRLC
    • 1.1. Combină agricolă = mașină (autopropulsată) care execută simultan mai multe lucrări agricole. DEX '09 DN
    • 1.2. Combină minieră = mașină care efectuează operațiile de tăiere și de desprindere a rocilor și a minereurilor, precum și de evacuare a materialului de pe locul unde se lucrează. DEX '09 DLRLC DN
      • format_quote Introducerea combinelor de cărbune, care efectuează simultan tăierea, aruncarea și încărcarea cărbunelui, mecanizarea transportului subteran au dat posibilitatea să se creeze [în U.R.S.S.] mine cu mecanizare complexă cu un înalt nivel al muncii socialiste. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 3-4, 135. DLRLC
    • 1.3. Combină muzicală = set de aparate (tuner, pick-up, casetofon, amplificatoare audio) de înregistrare-redare a sunetului; sistem audio. DEX '09 MDN '00
  • comentariu DLRLC prezintă intrare separată pentru combaină, ca sinonim al lui combină. dexonline
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.