13 definiții pentru clorofilă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CLOROFI s. f. Pigment care se găsește în părțile verzi ale plantelor și care joacă un rol fundamental în fotosinteză. – Din fr. chlorophylle.

CLOROFI s. f. Pigment care se găsește în părțile verzi ale plantelor și care joacă un rol fundamental în fotosinteză. – Din fr. chlorophylle.

clorofi sf [At: ENC. TEHN. / V: (iuz) ~fil sm / E: fr chlorophylle] Pigment din părțile verzi ale plantelor, cu rol fundamental în fotosinteză.

CLOROFILĂ, (rar) clorofile, s. f. Materie colorantă a părții verzi a plantelor, care condiționează asimilarea de către plante, sub acțiunea razelor solare, a carbonului necesar. În primăvara asta copacii-au îmbrăcat Pentru întîia dată cămăși de clorofilă. VINTILĂ, O. 28.

CLOROFI s.f. Pigment natural de culoare verde, care se găsește în celulele unor plante și care, sub acțiunea razelor solare, absoarbe din aer bioxidul de carbon necesar plantei. [< fr. chlorophylle, cf. gr. chloros – verde, phyllon – frunză].

CLOROFILĂ s. f. pigment verde din plante fixat pe cloroplaste, în fotosinteză. (< fr. chlorophylle)

CLOROFI f. Pigment verde al plantelor, cu rol principal în fotosinteză, având diferite întrebuințări în industria parfumurilor și în medicină. [G.-D. clorofilei] /<fr. chlorophylle

*clorofílă f., pl. e (vgr. hlorós, verde și phýllon, frunză). Bot. Materia verde din celulele plantelor, care spre toamnă se preface în xantofilă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

clorofi s. f., g.-d. art. clorofilei

clorofi s. f., g.-d. art. clorofilei

clorofi s. f., g.-d. art. clorofilei

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CLORO- „de culoare verde, clor, clorură”. ◊ gr. khloros „verde, verzui” > fr. chloro-, engl. id., it. cloro-, germ. chloro- > rom. cloro-.~cist (v. -cist), s. n., celulă care conține clorofilă; ~eritroleucemie (v. eritro-, v. leuc/o-, v. -emie), s. f., varietate de cloroleucoză, caracterizată prin trecerea în circulație a unui mare număr de eritroblaste; ~ficee (v. -ficee), s. f. pl., clasă de alge verzi unicelulare sau pluricelulare, de obicei acvatice, care conțin clorofilă; ~filă (v. -fil2), s. f., pigment natural care se găsește în părțile verzi ale plantelor și care deține un rol fundamental în fotosinteză; ~filoliză (v. filo-1, v. -liză), s. f., proces de distrugere a clorofilei sub influența unor agenți chimici; ~fite (v. -fit), s. f. pl., alge verzi, unicelulare și pluricelulare, filamentoase, autotrofe și acvatice, avînd în citoplasmă cromatofori cu clorofilă; ~fori (v. -for), s. m. pl., corpusculi impregnați cu clorofilă, prezenți în citoplasma celulei vegetale; ~metrie (v. -metrie1), s. f., determinarea cantității de clor activ dintr-o soluție decolorantă; ~metru (v. -metru1), s. n., aparat pentru determinarea cantității de clor, dizolvate într-un lichid; ~nemă (v. -nemă), s. f., tal filamentos pluricelular, cu funcție de asimilare; ~penie (v. -penie), s. f., lipsă a clorului din organism; ~pexie (v. -pexie), s. f., proces de fixare a clorurilor în țesuturile organice; ~plast (v. -plast), s. n., corpuscul de culoare verde din citoplasma plantelor, format din stromă și clorofilă, cu rol esențial în fotosinteză.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CLOROFÍLĂ (< fr. {i}; {s} cloro- + gr. phyllon „frunză”) s. f. Pigment din plantele verzi, cu structură apropiată de cea a hemului, dar avînd magneziu în locul fierului și un rest de alcool superior, fitolul. În stare naturală se găsește în cloropaste. Are rol principal în procesul de fotosinteză; se folosește în parfumerie ca dezodorizant și în medicină ca antianemic.

Intrare: clorofilă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • clorofi
  • clorofila
plural
genitiv-dativ singular
  • clorofile
  • clorofilei
plural
vocativ singular
plural
clorofil
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

clorofisubstantiv feminin

  • 1. Pigment care se găsește în părțile verzi ale plantelor și care joacă un rol fundamental în fotosinteză. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote În primăvara asta copacii-au îmbrăcat Pentru întîia dată cămăși de clorofilă. VINTILĂ, O. 28. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.