10 definiții pentru ciurlan

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CIURLAN, ciurlani, s. m. Plantă cu tulpina foarte ramificată, cu frunze alterne, lungi, subțiri și terminate cu un spin, specifică regiunilor de stepă (Salsola ruthenica).Et. nec.

CIURLAN, ciurlani, s. m. Plantă cu tulpina foarte ramificată, cu frunze alterne, lungi, subțiri și terminate cu un spin, specifică regiunilor de stepă (Salsola ruthenica).Et. nec.

ciurlan sm [At: H I, 187 / Pl: ~i / E: nct] (Bot; reg) 1 Plantă cu tulpina foarte ramificată, cu frunze alterne, lungi, subțiri și terminate cu un spin, specifică regiunilor de stepă (Salsola ruthenica). 2 (Șip) Săricică (Salsola kali). 3 Săricică (Salsola soda). 4 (Îc) ~ alb Plantă din familia cruciferelor (Rapistrum perenne). 5 (Îc) ~ de câmp Cornuți (Xanthium strumarim).

CIURLAN, ciurlani, s. m. (Bot.; mai ales la pl.) Săricică. Femeia se alătură iar de tovarășul ei, pîndind împrejurimile, o roată de lăstari, un șirag de ciurlani. SADOVEANU, P. M. 198.

CIURLAN ~i m. Plantă erbacee cu tulpina ramificată și cu frunze mărunte, lungite, terminate cu un spin la vârf; săricică. /Orig. nec.

cĭurlán m. (cp. cu cĭurlez și cu sîrb. čuriti, a fuma). Munt. Mold. O plantă ghimpoasă care, după ce se usucă, se desprinde și se rostogolește de vînt. Țăraniĭ o fac grămezĭ și o ard în loc de lemn. Se zice că uniĭ o fumează în lulea. – Se numește și corlan (Bas. nord), tîrtan și vălătuc. La Panțu tîrtan, o plantă cruciferă (crampe tatarica). Asta să fie?

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ciurlan (reg.) s. m., pl. ciurlani

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CIURLAN s. (BOT.; Salsola kali) salcicorn, săricică, (rar) salsolă, (reg.) burcum, ciulin, curai, fugaci, parpalac, pochitnic, rostogol, sărigea, tartan, tărfălog, tăvălug, târtan, vălătuc, vătălan, iarba-porcului, iarbă-sărată.

CIURLAN s. (BOT.; Salsola kali) salcicorn, săricică, (rar) salsolă, (reg.) burcum, ciulin, curai, fugaci, parpalac, pochitnic, rostogol, sărigea, tartan, tărfălog, tăvălug, tîrtan, vălătuc, vătălan, iarba-porcului, iarbă-sărată.

Intrare: ciurlan
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ciurlan
  • ciurlanul
  • ciurlanu‑
plural
  • ciurlani
  • ciurlanii
genitiv-dativ singular
  • ciurlan
  • ciurlanului
plural
  • ciurlani
  • ciurlanilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ciurlan, ciurlanisubstantiv masculin

etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.