2 intrări

8 definiții

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Ceres f. Mit. zeița secerișurilor, fiica lui Saturn și a Cybelei, învăță pe oameni agricultura.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Ceres (zeiță; planetă) s. propriu f., g.-d. lui Ceres

!Ceres s. propriu f., g.-d. lui Ceres

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Ceres, la romani, zeița grîului și a recoltelor. Deși de origine veche latină, această divinitate s-a identificat mai tîrziu întru totul cu Demeter, din mitologia greacă (v. Demeter).

CERES 1. (în mitologia romană) Zeița grîului și a recoltelor, fiica lui Saturn și a Cibelei. Identificată cu Demeter în mitologia greacă. Este reprezentată ținînd în mînă o seceră și un coș cu spice. 2. Cel mai mare asteroid, cu diametrul de c. 770 km. Primul asteroid descoperit, în 1801, de astronomul italian G. Piazzi.

Demeter, în mitologia greacă, zeița agriculturii și a roadelor pămîntului. Era fiica lui Cronus și a Rheei și aparținea generației olimpienilor. Demeter a avut cu Zeus o unică fiică, pe Persephone, de care era strîns legată atît în ceea ce privește cultul cît și legenda. În timp ce culegea pe un cîmp flori, pe Persephone a înghițit-o pămîntul; ea a fost răpită de unchiul ei, Pluto, care a dus-o cu el în Infern. Zadarnic a căutat-o îndurerată Demeter nouă zile și nouă nopți, cutreierînd lumea în lung și-n lat. Nimeni nu-i știa de urmă. Într-un tîrziu, mama a aflat de la Apollo de soarta fiicei ei. Cuprinsă de jale, Demeter părăsește atunci Olympul și jură să nu-și reia îndatoririle divine și locul în rîndul zeilor, decît în ziua cînd îi va fi înapoiată Persephone. Rătăcind pe pămînt, după multe peregrinări, ajunge la Eleusis și zăbovește o vreme mai îndelungată la curtea regelui Celeus (v. și Triptolemus și Demopho(o)n). Între timp, cum pămîntul nu mai rodește și holdele se usucă, Zeus îl trimite pe Hermes să i-o aducă înapoi pe Persephone. Dar reîntoarcerea fiicei la mama ei nu mai este posibilă. Ascalaphus a văzut-o pe Persephone cum s-a înfruptat în Infern dintr-o rodie. În felul acesta ea s-a legat, o dată pentru totdeauna, de lumea subpămînteană. Mînioasă, Demeter îl transformă pe Ascalaphus – singurul martor al sacrilegiului comis – în bufniță (v. și Ascalaphus). Persephone însă trebuie să rămînă alături de Pluto. La insistențele lui Demeter se ajunge totuși la o înțelegere: șase luni din an Persephone va sta alături de soțul ei în regatul subpămîntean și șase luni le va petrece pe pămînt, lîngă mama ei. Reîntoarcerea ei pe pîmînt era însoțită de venirea primăverii, de renașterea naturii și de plinătatea verii. Absența ei era marcată de ariditate, de anotimpul trist al iernii în care Demeter ducea dorul fiicei ei. În mitologia romană Demeter purta numele de Ceres, o veche divinitate cu care a fost asimilată.

Cer/ ea, -eș, -eșan, -eșeni, Cerișan, v. Ceară 2-4.

Sine Cerere et Baccho friget Venus („Fără Ceres și Bacchus, rămîne rece Venus”) – Terențiu, Eunuchus (sfîrșitul versului 732). A devenit proverb și înseamnă că: fără hrană (Ceres e zeița grînelor) și fără băutură (Bacchus e zeul vinului), nu există dragoste (Venus e zeița iubirii). Cum spune zicala noastră: Dragoste seacă, cui oare să placă! LIT.

Intrare: Ceres
Ceres nume propriu
nume propriu (I3)
  • Ceres
Intrare: Cereș
Cereș nume propriu
nume propriu (I3)
  • Cereș