3 intrări

30 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

capo (d’a) adv. dela capăt sau dela început: a o luă d’a capo.

*cápo (dá capo), cuv. it. care, în muzică, înseamnă „de la capăt, de la început”.

CAPOT1 adj. (Înv.; în limbajul jucătorilor de cărți; în expr.) A face (pe cineva) capot = a nu lăsa (pe cineva) să facă o levată la jocul de cărți; p. ext. a câștiga un mare avantaj asupra cuiva, a-l da gata. – Din fr. capot.

CAPOT1 adj. (Înv.; în limbajul jucătorilor de cărți; în expr.) A face (pe cineva) capot = a nu lăsa (pe cineva) să facă o levată la jocul de cărți; p. ext. a câștiga un mare avantaj asupra cuiva, a-l da gata. – Din fr. capot.

DA CAPO loc. adv. (Indică repetarea unei lucrări muzicale sau, p. ext., a unei acțiuni, operații din alte domenii) De la început, din nou, încă o dată. ◊ Da capo al fine, indică repetarea unei lucrări muzicale, p. ext. și a altor acțiuni, de la început la sfârșit. – Din it. da capo.

DA CAPO loc. adv. (Indică repetarea unei lucrări muzicale sau, p. ext., a unei acțiuni, operații din alte domenii) De la început, din nou, încă o dată. ◊ Da capo al fine, indică repetarea unei lucrări muzicale, p. ext. și a altor acțiuni, de la început la sfârșit. – Din it. da capo.

capot1 ain [At: NEGRUZZI, S. I, 281 / E: fr capot] (Înv; la jocul de cărți) 1 (Îe) A face (pe cineva ) ~ A nu lăsa pe cineva să facă o levată. 2 (Pex; îae) A câștiga un mare avantaj asupra cuiva Si: a da gata.

da capo av [At: AR (1838), 3931/5 / V: (pad capul) de-a capul / S și: d-acapo, dacapo / E: it da capo] 1-2 Indică repetarea unei bucăți dintr-o operă muzicală sau a unei acțiuni, operații etc. din alte domenii. 3 De la început. 4 Din cont. 5 (Îcs) ~ al fine Indicație care reclamă repetarea unei lucrări muzicale. 6 (Îacs) Indicație care reclamă repetarea altor acțiuni de la început până la sfârșit.

CAPOT1 adj. invar. (Învechit, în limbajul jucătorilor de cărți; numai în expr.) A face (pe cineva) sau a fi capot = a nu lăsa pe ceilalți jucători (sau a nu fi lăsat) să facă nici un joc, a-l face (sau a fi) marț; p. ext. a cîștiga un mare avantaj asupra cuiva, a-l face praf, a-l da gata. N-ai prins nici o carte și ești capot. HOGAȘ, DR. 220. Să vă fac eu o suplică cu litere latine și veți vedea cum voi face capot pre ministru cu tot departamentul său. NEGRUZZI, S. I 281.

DACAPO adv. Termen pus la sfîrșitul unei bucăți sau al unui pasaj muzical, pentru a arăta că pasajul sau bucata trebuie repetată de la început; p. ext. (în alte domenii) din nou, a doua oară.

CAPOT1 adj. invar. (Înv., în limbajul jucătorilor de cărți, în expr.) A face (pe cineva) capot = a nu lăsa (pe cineva) să facă o levată la jocul de cărți; p. ext. a cîștiga un mare avantaj asupra cuiva, a-l da gata. – Fr. capot.

CAPOT2 s.n. (Franțuzism) Lovitură la jocul de cărți, dată de un jucător care nu face nici o levată. [Pl. -turi. / < fr. capot].

DACAPO loc. adv. (Muz.) De la capăt, de la început; (p. ext.) din nou, încă o dată. ◊ Dacapo al fine (indicînd repetarea unei părți dintr-o bucată muzicală) = de la început pînă la sfîrșit. [< it. da capo].

CAPOT2 s. n. lovitură la jocul de cărți, dată de un jucător care nu face nici o levată. (< fr. capot)

DA CAPO loc. adv. (muz.) de la început; (p. ext.) din nou, încă o dată. ♦ ~ al fine = de la început până la sfârșit. (< it. da capo)

DA CAPO loc. adv. 1) muz. De la început. ◊ ~ al fine repetare integrală a unei lucrări muzicale. 2) Din nou; iarăși; încă o dată. /Cuv. it.

Capo-d’Istria n. oraș și port în Istria: 9000 loc.

Capo-d’Istria (Ant.) m. bărbat de Stat, ministrul țarului Alexandru I, jucă un rol însemnat în timpul Zaverei și muri asasinat (1776-1831).

capo d’óperă f., pl. e (it. capo d’ópera, îld. capolavóro). Operă, lucrare perfectă (maĭ bine zis cap de operă, pl. capete de operă).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

capo (da ~ al fine) (it.) loc. adv.; (muz.) abr. d.c. al fine corectat(ă)

capo (da ~) (it.) loc. adv.; (muz.) abr. d.c.

capot2 (înv.) adj. invar. (la jocul de cărți, în: a face pe cineva/a fi ~)

capot1 (la jocul de cărți) (înv.) (în expr. a face ~) adj. invar.

da capo (it.) loc. adv.; abr. d.c.

*da capo al fine (it.) loc. adv.; abr. d.c. al fine

capot (la jocul de cărți) s. n., pl. capoturi

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

da capo (loc. it. „de la cap, de la început”), indicație prin care se cere repetarea piesei muzicale de la început. Abrev. d.c.D.c. al fine arată că piesa trebuie reluată de la început și încheiată la punctul unde apare mențiunea fine. D.c. al segno e poi coda cere reluarea până la semnul ø (tăiat orizontal), de unde trece direct la coda*. Menuetul* clasic include, explicit sau implicit, indicația: minuetto d.c., senza ripezitione, ceea de însemnează că, după executarea cu repetiții a fiecăreia dintre cele 2 secțiuni ale menuetului, apoi la fel a trio(3)-ului, la repriză*, menuetul se execută fără repetiții. V. abreviație; arie (1).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

DA CÁPO (loc. it.) (Indică repetarea unei lucrări muzicale sau părți a acesteia ori, p. ext., a unei acțiuni, operații) De la început. ◊ Da capo al fine = (indică reluarea unui fragment dintr-o lucrare muzicală) de la început până la sfârșit.

Intrare: capo
capo
invariabil (I1)
  • capo
Intrare: capot (adj.)
capot3 (adj.) adjectiv invariabil
adjectiv invariabil (I9)
Surse flexiune: Ortografic, DOR
  • capot
  • capo
Intrare: da capo
compus
  • da capo
dacapo adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • dacapo
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

capotadjectiv invariabil

  • chat_bubble învechit (În limbajul jucătorilor de cărți) A face (pe cineva) capot = a nu lăsa (pe cineva) să facă o levată la jocul de cărți. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote N-ai prins nici o carte și ești capot. HOGAȘ, DR. 220. DLRLC
    • chat_bubble prin extensiune A câștiga un mare avantaj asupra cuiva, a-l da gata. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Să vă fac eu o suplică cu litere latine și veți vedea cum voi face capot pre ministru cu tot departamentul său. NEGRUZZI, S. I 281. DLRLC
etimologie:

da capolocuțiune adverbială

  • 1. (Indică repetarea unei lucrări muzicale sau, prin extensiune, a unei acțiuni, operații din alte domenii) De la început, din nou, încă o dată. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: iarăși
    • 1.1. Da capo al fine, indică repetarea unei lucrări muzicale și, prin extensiune, și a altor acțiuni, de la început la sfârșit. DEX '09 DEX '98 DN
  • comentariu abreviere d.c. DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.