2 intrări

26 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CANDELĂ, candele, s. f. 1. Lampă mică cu ulei, care se pune la icoane sau la morminte sau care servea, în trecut, la iluminat. 2. Unitate de măsură pentru calcularea intensității luminoase. 3. Stâlp rotund de lemn, folosit pentru susținerea centrului unei bolți de tunel. – Din sl. kanŭdilo, ngr. kandila, (2) fr. candela.

candelă sf [At: (a. 1691) MĂRGĂRITARE, ap. TDRG / V: ~dilă, ~dile sfp / Pl: ~le, ~li / E: vsl кандило, ngr ϰανδηλα, fr candela] 1-3 Lampă cu ulei, care se pune la icoane sau morminte sau care servea, în trecut, la iluminat. 4 Unitate de măsură pentru calcularea intensității unui izvor de lumină. 5 Stâlp rotund de lemn întrebuințat pentru susținerea bolților unui tunel până la turnarea betonului. 6 (Trs; lpl; îf ~dile) Chibrituri.

CANDELĂ, candele, s. f. 1. Lampă cu ulei, care se pune la icoane sau la morminte sau care servea, în trecut, la iluminat. 2. Unitate de măsură pentru calcularea intensității unui izvor de lumină. 3. Stâlp rotund de lemn, întrebuințat pentru susținerea bolților unui tunel până la turnarea betonului. – Din sl. kanŭdilo sau ngr. kandíla, (2) din fr. candela.

CANDELĂ, candele, s. f. 1. Lampă primitivă cu ulei, care se pune de obicei la icoane sau la morminte. Era o alee lăturalnică... cu cruci mari și candele aprinse totdeauna. PAS, Z. I 227. Din candelă bate ticnit lumină. TOMA, C. V. 63. Pîlpîie o candelă cît un ochi de copil. SAHIA, N. 24. ◊ Fig. Cîte-o stea clătinătoare Candela-n văzduh și-aprinde. IOSIF, P. 78. 2. Stîlp rotund de lemn, întrebuințat în excavația de tunele, pentru susținerea bolților pînă la turnarea betonului.

CANDELĂ, candele, s. f. 1. Lampă primitivă cu ulei, care se pune la icoane sau la morminte. 2. Unitate de măsură pentru calcularea intensității unui izvor de lumină. 3. Stîlp rotund de lemn, întrebuințat pentru susținerea bolților unui tunel pînă la turnarea betonului. – Slav (v. sl. kanŭdilo).

CANDELĂ s.f. Unitate internațională pentru măsurarea intensității fluxului luminos, egală cu a 60-a parte din intensitatea luminoasă a unui centimetru pătrat de corp absolut negru la temperatura de solidificare a platinei. [< fr., it. candela].

CANDELĂ s. f. unitate de măsură a intensității luminoase, a 60-a parte din intensitatea luminoasă a unui cm2 de corp absolut negru la temperatura de solidificare a platinei. (< fr., lat. candela)

CANDELĂ ~e f. 1) Lampă mică cu ulei care se aprinde la icoane sau la morminte. 2) Unitate de măsură pentru intensitatea fluxului de lumină. 3) Stâlp de lemn menit să susțină bolta unui tunel până la turnarea betonului. /<sl. kanudilo, ngr. kandila

candelă f. 1. vas de argint, cu baiere de acelaș metal, în care se pune o lămpiță cu untdelemn, spre a arde dinaintea icoanelor sau pe morminte; 2. fig. făclie: stinge sfânta candelă a sperării EM. [Serb. KANDILO].

cándelă f., pl. e (vsl. kanŭdilo, sîrb. kándilo, d. ngr. kandíli și -íla [scris -ntil-], candelă, d. lat. candéla, lumînare: rus. kandilo, turc. kandil. V. candid). Lampă mică cu undelemn care se aprinde pe la icoane și morminte. V. veĭeză.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

candelă s. f., g.-d. art. candelei; pl. candele; (unitate de măsură) simb. cd

candelă s. f., g.-d. art. candelei; pl. candele; (unitate de măsură) simb. cd

candelă s. f., g.-d. art. candelei; pl. candele; (unitate de măsură) simb. cd

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CANDELĂ s. (BIS.) (înv.) prisnă. (La icoană ardea o ~.)

CANDELĂ s. (BIS.) (înv.) prisnă. (La icoană ardea o ~.)

CANDELA-CERULUI s. v. steaua polară.

candela-cerului s. v. STEAUA POLARĂ.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

candelă (candele), s. f.1. Lampă mică cu ulei. – 2 (Arg.) Atenție, păzea! – Var. (înv.) candilă.Mr. căndilă, megl. căndil’. Ngr. ϰάνδηλα sau ϰάντηλι, posibil prin intermediul sl. kanudilo (Densusianu, Rom., XXXIII, 276; Meyer 123); cf. tc. kandil, alb. kandilje, bg., sb. kandilo. Cf. candelabru, policandru. Din rom. provine săs. kandelĕ.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

candilă, candile, s.f. – 1. Candelă. 2. (în zona Codru) Pom de Crăciun făcut din paie de secară, boabe albe de fasole, flori de hârtie colorată (Memoria, 2004-bis). – Var. a lui candelă „lampă cu ulei” (< sl. kanŭdilo, ngr. kandila, DEX, DLRM, DER, MDA). Cuv. rom. > săs. kandelě (DER).

candilă, -e, s.f. – 1. Candelă. 2. Pom de Crăciun (în zona Codru) făcut din paie de secară, boabe albe de fasole, flori de hârtie colorată (Memoria 2004-bis). – Din sl. kanŭdilo.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CANDELĂ2 (< fr.) s. f. Unitate de măsură pentru intensitatea luminoasă (simbol: cd), egală cu intensitatea luminoasă emisă pe o anumită direcție, la temperatura de solificare a platinei și la presiunea atmosferică normală, de către suprafața unui radiator integral (corp negru) cu aria de 1/600.000 m2, perpendiculară pe direcția respectivă.

CANDELA CERULUI, numele popular al Stelei Polare.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

negustor de fitile de candelă / de piei de cloșcă expr. (peior.) mic afacerist, întreprinzător.

Intrare: candelă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • candelă
  • candela
plural
  • candele
  • candelele
genitiv-dativ singular
  • candele
  • candelei
plural
  • candele
  • candelelor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • candilă
  • candila
plural
  • candile
  • candilele
genitiv-dativ singular
  • candile
  • candilei
plural
  • candile
  • candilelor
vocativ singular
plural
candile
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: candela-cerului
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • candela-cerului
plural
genitiv-dativ singular
  • candelei-cerului
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

candelă, candelesubstantiv feminin

  • 1. Lampă mică cu ulei, care se pune la icoane sau la morminte sau care servea, în trecut, la iluminat. DEX '09 DLRLC
    sinonime: prisnă
    • format_quote Era o alee lăturalnică... cu cruci mari și candele aprinse totdeauna. PAS, Z. I 227. DLRLC
    • format_quote Din candelă bate ticnit lumină. TOMA, C. V. 63. DLRLC
    • format_quote Pîlpîie o candelă cît un ochi de copil. SAHIA, N. 24. DLRLC
    • format_quote figurat Cîte-o stea clătinătoare Candela-n văzduh și-aprinde. IOSIF, P. 78. DLRLC
  • 2. Unitate de măsură pentru calcularea intensității luminoase. DEX '09 DN
  • 3. Stâlp rotund de lemn, folosit pentru susținerea centrului unei bolți de tunel. DEX '09 DLRLC
etimologie:

candela-ceruluisubstantiv feminin articulat

  • 1. Numele popular al Stelei Polare. Sinonime DE

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.