13 definiții pentru cahlă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CAHLĂ, cahle, s. f. 1. Placă de teracotă sau de faianță folosită la construcția sobelor. 2. (Reg.) Coșul sobei sau deschizătura prin care iese fumul în tinda caselor țărănești. – Din ucr. kahlja.

cahlă sf [At: CANTEMIR, IST. 136 / Pl: ~le / E: ucr кахля] (Reg) 1-2 Coș al sobei sau deschizătură prin care iese fumul în tinda caselor țărănești Si: (reg) cahleață, calaboaică, calahaică, cală3 Vz: capră (37). 3 (Pex; îs) Bătaie de ~ Asfixiere datorată astupării cahlei (1). 4-5 Placă de teracotă sau de faianță folosită la construcția sobelor. 6 Tablă cu care se astupă sobele țărănești.

CAHLĂ, cahle, s. f. 1. (Reg.) Coșul sobei sau deschizătura prin care iese fumul în tinda caselor țărănești. 2. Placă de teracotă sau de faianță folosită la construcția sobelor. – Din ucr. kahlja.

CAHLĂ, cahle, s. f. (Mold., Bucov.) Deschizătură prin care iese fumul la casele țărănești; coșul cuptorului. Se sui iute pe acoperiș și se uită pe cahlă înăuntru, să vadă ce fac ei. SBIERA, P. 270.

CAHLĂ, cahle, s. f. (Reg.) 1. Coșul sobei sau deschizătura prin care iese fumul în tinda caselor țărănești. 2. Placă de teracotă sau de faianță pentru sobe. – Ucr. kahlja.

CAHLĂ ~e f. 1) Placă de metal folosită pentru a opri trecerea căldurii din sobă în hogeag. ◊ A-l bate ~a a se intoxica cu oxid de carbon. 2) Placă de ceramică sau de faianță folosită la fățuirea sobelor sau a șemineelor. /<ucr. cahlja

CAHLĂ s.f. (Mold.) Deschizătură prin care iese fumul din horn în tindă sau (direct) în podul casei țărănești. Atîta puteare de fierbințeală și de văpaie ca pre o cahlă izbucnea. CANTEMIR, IST. Etimologie: ucr. kahlja.

cahlă f. Mold. și Tr. olanul pe unde iese fumul din cuptorul țăranului. [Nemț. KACHEL].

cáhlă f., pl. e (rus. rut. káhlĕa și káflĕa, d. germ. kachel, id.). Nord. Hornu gros de deasupra vetreĭ la casele de moda veche, numită une-orĭ și ursoaĭcă: cahla (hogeagu) se termina în pod (Șez. 36, 35).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cahlă (desp. ca-hlă) s. f., g.-d. art. cahlei; pl. cahle

cahlă (ca-hlă) s. f., g.-d. art. cahlei; pl. cahle

cahlă s. f. (sil. -hlă), g.-d. art. cahlei; pl. cahle

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cahlă (cahle), s. f.1. (Bucov.) Sobă de cărămizi din lut ars. – 2. (Mold. și Bucov.) Coșul sobei. – Var. (Trans.) căhală, s. f. (placă de faianță). Germ. Kachel (Cihac, II, 37; Mîndrescu, Infl. germ., 33; Borcea, 180; Gáldi, Dict., 191), prin intermediul pol., ceh. kachel, rut. kahlja, slov. kachla.

Intrare: cahlă
  • silabație: ca-hlă info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cahlă
  • cahla
plural
  • cahle
  • cahlele
genitiv-dativ singular
  • cahle
  • cahlei
plural
  • cahle
  • cahlelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cahlă, cahlesubstantiv feminin

  • 1. Placă de teracotă sau de faianță folosită la construcția sobelor. DEX '09 DEX '98
  • 2. regional Coșul sobei sau deschizătura prin care iese fumul în tinda caselor țărănești. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Se sui iute pe acoperiș și se uită pe cahlă înăuntru, să vadă ce fac ei. SBIERA, P. 270. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.