16 definiții pentru cadril

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CADRIL, cadriluri, s. n. Dans de origine franceză, cu mișcare lentă, în cursul căruia partenerii se schimbă între ei; melodia după care se execută acest dans. – Din fr. quadrille.

cadril sn [At: CADE / Pl: ~uri / E: fr quadrille] 1 Dans de origine franceză, cu mișcare lentă, constând dintr-un șir de figuri în cursul cărora partenerii se schimbă între ei. 2 Melodie după care se execută dansul. 3 Dans împreună cu melodia.

CADRIL, cadriluri, s. n. Dans de origine franceză, cu mișcare lentă, constând dintr-un șir de figuri în cursul cărora partenerii se schimbă între ei; melodia după care se execută acest dans. – Din fr. quadrille.

CADRIL, cadriluri, s. n. Numele unui dans constînd dintr-un șir de figuri, în cursul cărora partenerii se schimbă între ei. ♦ Compoziție muzicală după care se execută acest dans.

CADRIL, cadriluri, s. n. Dans constînd dintr-un șir de figuri, în cursul cărora partenerii se schimbă între ei; compoziție muzicală după care se execută acest dans. – Fr. quadrille.

CADRIL s.n. Dans în care perechile de dansatori, executînd diferite figuri, se schimbă între ele; melodia acestui dans. [Pl. -luri. / cf. rus. kadrili, fr. quadrille, sp. cuadrilla].

CADRIL s. n. 1. dans vioi, de perechi, dintr-un șir de figuri în măsuri diferite, în care partenerii se schimbă între ei; melodia corespunzătoare. 2. dans popular rusesc, cu mișcare vioaie. (< fr. quadrille, rus. kadrili)

CADRIL ~uri n. 1) Dans de origine franceză, executat de patru perechi într-un tempo lent, în timpul căruia partenerii se schimbă între ei. 2) Melodie după care se execută acest dans. /<fr. quadrille

cadril n. 1. grup de patru dănțuitori și de tot atâtea dănțuitoare, executând contradanțuri; 2. bucată de muzică corespunzătoare, cu figurile executate în contradanțuri.

*cadríl n., pl. urĭ și e (fr. quadrille, d. sp. cuadrilla, grupă de 4 persoane, cuadrillo, pătrățel, cuadro, pătrat. V. cadru). Trupă de cavalerĭ într’un caruzel. Contradans compus din grupe de cîte doŭă părechĭ față în față: a juca un cadril. Melodia după care se joacă acest contradans: a cînta un cadril.

CADRIL, cadriluri, s. n. 1. Dans francez la modă în sec. XIX, în Europa, constând dintr-un șir de figuri lente, în cadrul cărora partenerii se schimbă între ei; melodia acestui dans. 2. Eșalonul inițial în ierarhia corpului de balet al Operei din Paris. – Din fr. quadrille.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cadril (desp. ca-dril) s. n., pl. cadriluri

cadril (ca-dril) s. n., pl. cadriluri

cadril s. n. (sil. -dril), pl. cadriluri

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cadril (cadriluri), s. n. – Dans de origine franceză. Fr. quadrille, din sp. cuadrilla (REW 6921) cf. ngr. ϰαδρίλια.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

cadril (fr. quadrille; sp. cuadrilla) 1. Dans care constă din mai multe figuri (inițial 5) în măsuri* diferite, în cursul căruia partenerii, în grupuri, de câte 2 perechi, se schimbă între ei. În sec. 19 a pătruns în mediul orășenesc al românilor. 2. Dans pop. rusesc, în ritm binar* și mișcare vioaie.

Intrare: cadril
  • silabație: ca-dril info
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cadril
  • cadrilul
  • cadrilu‑
plural
  • cadriluri
  • cadrilurile
genitiv-dativ singular
  • cadril
  • cadrilului
plural
  • cadriluri
  • cadrilurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cadril, cadrilurisubstantiv neutru

  • 1. Dans de origine franceză, cu mișcare lentă, în cursul căruia partenerii se schimbă între ei; melodia după care se execută acest dans. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Dans popular rusesc, cu mișcare vioaie. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.