18 definiții pentru cașcaval

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CAȘCAVAL, cașcavaluri, s. n. 1. Specie de brânză fină, tare, în formă de turte sau de roți, preparată din caș de lapte de oaie (mai rar de vacă). ◊ Expr. (Fam.) A se întinde la cașcaval = a avea pretenții exagerate. 2. (Mar.) Pană metalică folosită la fixarea arborelui gabier pe gabie. – Din tc. kașkaval.

CAȘCAVAL, cașcavaluri, s. n. 1. Specie de brânză fină, tare, în formă de turte sau de roți, preparată din caș de lapte de oaie (mai rar de vacă). ◊ Expr. (Fam.) A se întinde la cașcaval = a avea pretenții exagerate. 2. (Mar.) Pană metalică folosită la fixarea arborelui gabier pe gabie. – Din tc. kașkaval.

cașcaval sn [At: (a. 1693) ap. ȘIO / V: ~vea sf, ~ve sf, ~vet / Pl: ~uri, (nob) ~e / E: tc kaşkaval] 1 Specie de brânză fină, tare, în formă de turte sau de roți, preparată din caș de lapte de oaie (mai rar de vacă). 2 (Îs) ~grecesc Cașcaval (1) foarte tare, uscat și foarte sărat. 3 (Fam; îe) A se întinde la ~ A avea pretenții exagerate. 4 (Fam; îe) A se întinde ca ~ul prăjit A se întinde (exagerat de) mult. 5 (Fam; îe) A se da la ~ A fi moale, prost. 6 (Pex) Brânzeturi asemănătoare cașcavalului (1). 7 (Mrn) Pană metalică folosită la fixarea arborelui gabier pe gabie.

CAȘCAVAL s. n. Specie de brînză fină făcută din lapte de oaie și avînd formă rotundă ca un taler sau ca o turtă groasă. O roată de cașcaval.Prea se-ntinde abonamentul lui ca cașcavalul prăjit. CARAGIALE, O. I 183. Fig. Pînă a nu mă mușca... pofta de a gusta din cașcavalul bugetului, trăiam cum trăiam... greu, dar în oarecare huzur. ALECSANDRI, T. I 370. ◊ Expr. A intra în cașcaval = (ilustrînd moravuri ale regimurilor trecute) a intra într-un post (de stat) foarte bănos, în care cineva se putea îmbogăți fără muncă. A se întinde la cașcaval = a avea năzuințe exagerate față de poziția sau de însușirile reale, a fi îndrăzneț.

CAȘCAVAL s. n. Specie de brînză fină preparată din lapte de oaie. ◊ Expr. A se întinde la cașcaval = a avea pretenții exagerate față de drepturile sau de posibilitățile sale. – Tc. kașkaval (<it.).

CAȘCAVAL n. Specie de brânză fină, preparată, de obicei, din lapte de oaie. /<turc. kașkaval

cașcaval n.. 1 brânză (mai ales din lapte de oaie), rotundă, puțin turtită și bătând în galben: cașcaval de Pente-leu, de Azuga, de Șvițera; 2. fig. grăsime, belșug: poftă de gustat din cașcavalul bugetului AL.; a se întinde la cașcaval, a-și permite prea mult, a se obrăznici. [Turc. KAȘKAVAL].

cașcavál n., pl. urĭ (turc. kaškaval, d. it. cácio, caș, și cavállo, cal, de la obiceĭu italian meridional de a pune la uscat cașcavalurile pe o prăjină legate cîte doŭă, adică „călare”; ngr. kaskaváli, bg. kaškaval. D. rom. vine ung. kaskavál). Brînză sărată tescuită în formă de disc. (Cel uscat, care se poate răzui p. macaroane, se numește grecesc, cel moale românesc). Fig. Funcțiune bine plătită, chilipir: a se vîrî în cașcaval. A te întinde la cașcaval, a te obrăznici, a-țĭ permite prea mult, a te îndesa la chilipir. V. caș și janț.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cașcaval s. n., (roți; sorturi) pl. cașcavaluri

cașcaval s. n., (roți, sorturi) pl. cașcavaluri

cașcaval s. n., (roți, sorturi) pl. cașcavaluri

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cașcaval (cașcavaluri), s. n. – Brînză tipică gen șvaițer. Mr., megl. cășcăval. It. cacio cavallo, dialectal cascavallo, prin filieră orientală (ngr. ϰασϰαβάλι, tc. kașkaval, cf. Șeineanu, II, 92; Lokotsch 1115; Ronzevalle 128; Weigand, Jb, XVI, 221). Meyer, Türk. St., I, 56, s-a înșelat crezînd că termenul provenea din rom. În schimb pare a fi rom. mag. kaskavál (Edelspacher 15). Forma it. se explică pe baza lui cavallo „un anume tip de brînză” (Iordan, BF, VI, 174).

CAȘCAVAL, cașcavaluri, s. n. ~ (din it. cacio cavallo [< cavallo = o anumită formă (9) folosită la producerea brînzei], dialectal cascavallo, pe filieră orientală [ngr. kaskaváli, tc. kașkaval])

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CAȘCAVAL, cașcavaluri, s.n. Sortiment de brânză românească, din pastă opărită, moale sau semitare, din lapte de vacă sau de oaie.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

cașcaval, cașcavaluri s. n. 1. (intl.) femeie. 2. (la sg.) bani.

a fura din cașcaval expr. (în sport) 1. v. a fura startul. 2. a nu păstra distanța dictată de arbitru. 3. a muta locul de execuție a unei lovituri libere acordate de arbitru.

Intrare: cașcaval
cașcaval substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cașcaval
  • cașcavalul
  • cașcavalu‑
plural
  • cașcavaluri
  • cașcavalurile
genitiv-dativ singular
  • cașcaval
  • cașcavalului
plural
  • cașcavaluri
  • cașcavalurilor
vocativ singular
plural
cașcavet
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
cașcavelă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
cașcavea
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cașcaval, cașcavalurisubstantiv neutru

  • 1. Specie de brânză fină, tare, în formă de turte sau de roți, preparată din caș de lapte de oaie (mai rar de vacă). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote O roată de cașcaval. DLRLC
    • format_quote Prea se-ntinde abonamentul lui ca cașcavalul prăjit. CARAGIALE, O. I 183. DLRLC
    • format_quote figurat Pînă a nu mă mușca... pofta de a gusta din cașcavalul bugetului, trăiam cum trăiam... greu, dar în oarecare huzur. ALECSANDRI, T. I 370. DLRLC
    • chat_bubble A intra în cașcaval = (ilustrând moravuri ale regimurilor trecute) a intra într-un post (de stat) foarte bănos, în care cineva se putea îmbogăți fără muncă. DLRLC
    • chat_bubble familiar A se întinde la cașcaval = a avea pretenții exagerate. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. marină Pană metalică folosită la fixarea arborelui gabier pe gabie. DEX '98 DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.