16 definiții pentru banchiză

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BANCHIZĂ, banchize, s. f. Întindere de gheață formată în mările polare. – Din fr. banquise.

banchiză sf [At: DA / Pl: ~ze / E: fr banquise] Bloc de gheață (cu întindere mare de suprafață) format de-a lungul coastelor mării în regiunile polare.

banchiză s.f. 1 (geomorf.) Îngrămădire de ghețuri plutitoare, formate în regiunile polare, de-a lungul țărmurilor mărilor. 2 (miner.) Picior de susținere, construit la baza unui puț de mină în curs de săpare, care sprijină zidăria de deasupra, pînă cînd aceasta face priză. • pl. -e. /<fr. banquise.

*BANCHI (pl. -ize) sf. 🌍 Îngrămădire mare de sloiuri de ghiață plutitoare, în mările polare (🖼 345) [fr. banquise].

BANCHIZĂ, banchize, s. f. Întindere de gheață formată în regiunile polare, de-a lungul coastelor mării. – Din fr. banquise.

BANCHIZĂ, banchize, s. f. Bloc de gheață care se formează în regiunile polare de-a lungul coastelor mării. V. aisberg. Ca o banchiză pe un ocean polar, Sînt singură-n tăcerea-ncremenită. CAZIMIR, L. U. 43. [Urșii albi] părăsesc banchiza... și se retrag somnoroși în celulele lor de piatră. ANGHEL, PR. 114.

BANCHIZĂ, banchize, s. f. Bloc de gheață format în regiunile polare, de-a lungul coastelor mării. V. aisberg.Fr. banquise.

BANCHI s.f. 1. Îngrămădire de ghețuri plutitoare, formată de-a lungul țărmurilor în mările polare; pack. V. aisberg. 2. Picior de susținere construit la baza unui puț de mină în curs de săpare pentru a susține zidăria de deasupra pînă face priză. [< fr. banquise, cf. scand. bank – banc, engl. ice – gheață].

BANCHI s. f. 1. câmp de gheață în regiunile polare de-a lungul țărmurilor mării; pack. 2. picior de susținere la baza unui puț de mină în curs de spălare pentru a susține zidăria de deasupra până face priză. (< fr. banquise)

BANCHIZĂ ~e f. Îngrămădire de ghețari plutitori, formată de-a lungul țărmurilor mării în regiunile polare. ~ în derivă. /<fr. banquise

*banchíză f., pl. e (fr. banquise, format greșit din fr. banc, banc, și engl. ice, pron. ais, gheață. Englejiĭ zic iceberg, munte de gheață). Barb. Banc de gheață în oceanele polare. V. sloĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

banchi s. f., g.-d. art. banchizei; pl. banchize

banchi s. f., g.-d. art. banchizei; pl. banchize

banchi s. f., g.-d. art. banchizei; pl. banchize

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BANCHÍZĂ (< fr.) s. f. 1. Cîmp de gheață marină cu aspect de blocuri lipite, formate în mările polare (pînă la 74° lat. N și 55-60° lat. S), cu grosimi de la 200 pînă la 1.000 cm. 2. Construcție auxiliară realizată la baza unui puț de mină în curs de săpare, destinată să susțină zidăria de deasupra pînă cînd aceasta face priză.

Intrare: banchiză
banchiză substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • banchi
  • banchiza
plural
  • banchize
  • banchizele
genitiv-dativ singular
  • banchize
  • banchizei
plural
  • banchize
  • banchizelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

banchi, banchizesubstantiv feminin

  • 1. Întindere de gheață formată în mările polare. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: pack
    • format_quote Ca o banchiză pe un ocean polar, Sînt singură-n tăcerea-ncremenită. CAZIMIR, L. U. 43. DLRLC
    • format_quote [Urșii albi] părăsesc banchiza... și se retrag somnoroși în celulele lor de piatră. ANGHEL, PR. 114. DLRLC
  • 2. Picior de susținere construit la baza unui puț de mină în curs de săpare pentru a susține zidăria de deasupra până face priză. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.