16 definiții pentru Smith

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Smith (Adam) m. economist și filozof scoțian, ale cărui Cercetări despre natură și cauza bogăției natiunilor au pus bazele științei economice (1723-1790).

Smith (Iosif) m. fundatorul mormonismului (1805-1844).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SMITH [smiθ], Ian Douglas (1919-2007), om politic rhodesian. Prim-min. (1964-1979). S-a erijat în rolul de apărător al privilegiilor politice ale minorității albe, a proclamat (1964) unilateral independența Rhodesiei față de Marea Britanie.

SMITH [smiθ], Adam (1723-1790), economist și filozof scoțian. Prof. univ. la Edinburgh și Glasgow. Fondator al economiei politice moderne prin tratatul „Avuția națiunilor. Cercetare asupra naturii și cauzelor ei”. A fundamentat teoria valorii-muncă, conform căreia munca este sursa tuturor avuțiilor. Schimbul de produse are la bază, în concepția sa, tot munca, deoarece aceasta determină valoarea relativă sau valoarea de schimb a mărfurilor. Promotor al unui sistem economic de libertate economică, pe baza autoreglării acesteia prin cunoscuta sintagmă „mâna invizibilă”, în care statul trebuie să intervină numai în unele domenii, cum ar fi plafonarea ratei dobânzii, protejarea anumitor domenii, asigurarea învățământului obligatoriu etc.

SMITH [smiθ], Bessie (pe numele adevărat Elizabeth Smith) (1894-1937), cântăreață americană de jazz și blues. Voce amplă. Carieră scurtă, dar plină de succes, supranumită „Împărăteasa bluesului” („Empty Red Blues”).

SMITH [smiθ], Dame Maggie (n. 1934), actriță britanică de teatru și film. De la începutul anilor ’50 ai sec. 20, strălucită carieră teatrală în Anglia și S.U.A., abordând marile roluri ale repertoriului clasic și modern, de la Shakespeare și Ibsen la Eugen Ionescu și Noel Coward, făcând dovada inteligenței sale ascuțite și a capacității de a trece cu ușurință de la dramă la comedie. În paralel, filmul o consacră vedetă internațională („Călătorie cu mătușa mea”, „Cameră cu vedere”, seria „Harry Potter”). Premiul Oscar 1969 („Profesoara”) și 1978 („Apartamentul California”).

SMITH [smiθ], David (1906-1965), sculptor american. Influențat la început de Picasso, a evoluat spre o viziune suprarealistă, iar mai târziu a realizat o sculptură de factură abstracționistă, în care folosea colajele de metal – mai ales de oțel. Construcțiile sate au avut un puternic impact în arta americană din cea de-a doua jumătate a sec. 20.

SMITH [smiθ], Hamilton (n. 1931), microbiolog american. Prof. univ. la Baltimore. Studii și cercetări în domeniile geneticii umane, microbiologiei moleculare, în special asupra structurii și funcției enzimelor de restricție și utilizarea acestora în domeniul geneticii moleculare. Premiul Nobel pentru fiziologie și medicină (1978), împreună cu W. Arber și D. Nathans.

SMITH [smiθ], John (1579-1631), navigator, explorator și colonizator englez. În 1607 a întemeiat Jamestown în Virginia, prima așezare permanentă. A participat la explorarea Noii Anglii (1612).

SMITH [smiθ] (SMYTH), John (?-1612), pastor englez. A părăsit Biserica Angliei (1606) și a devenit întemeietorul Bisericii baptiste în Olanda (1609). S. se opunea botezului copiilor deoarece ei nu sunt capabili să facă o mărturisire conștientă a credinței.

SMITH [smiθ], Michael (1932-2000), biochimist canadian. Cercetări fundamentale în domeniul biotehnologiei. A propus o metodă nouă (mutageneza dirijată) de producere a proteinelor din aminoacizi. Premiul Nobel pentru chimie, împreună cu K.B. Mullis.

SMITH [smiθ], Theobald (1859-1934). microbiolog american. A inițiat imunizarea animalelor prin injectarea unor culturi de microorganisme patogene inactivate termic. A stabilit rolul căpușelor de vector al febrei de Texas la vite (prima confirmare a rolului unor artropode în transmiterea unor maladii infecțioase) și a izolat bacteria care provoacă tuberculoza la bovine.

SMITH [smiθ], Tony (1912-1980), sculptor american, unul dintre fondatorii minimalismului.

SMITH [smiθ], Will (n. 1968), cântăreț și actor american de film. Idol al generației rap, expresie a vitalității, ritmului și optimismului, calității care le transferă și pe ecran („Băieții răi”, „ID4”, „Bărbați în negru”, „Inamicul statului”).

SMITH [smiθ], William (1769-1839), inginer și geolog britanic. Fondatorul stratigrafiei. A realizat datarea stratelor cu ajutorul fosilelor și a întocmit (în 1815) prima hartă geologică a Angliei și Walesului, punând astfel bazele cartografierii geologice moderne.

FORT SMITH [fɔrt smiθ], oraș în partea central-sudică a S.U.A. (Arkansas), la confl. râurilor Arkansas și Poteau, la SE de Tulsa; 176 mii loc. (1990, cu suburbiile). Nod de comunicații. Electrotehnică, laminate, piese auto, instrumente optice, frigidere, sticlă, mobilă; ind. alim.

Intrare: Smith
Smith
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.