4 intrări

20 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SAMARĂ, samare, s. f. Fruct uscat, cu o singură sămânță, prevăzut cu o aripă subțire (la ulm, arțar, paltin etc.). – Din fr. samare.

sama1 sf [At: J. CIHAC, I. N. 260/16 / V: (înv) ~re / Pl: ~re / E: fr samare] Tip de fruct uscat, cu o singură sămânță și cu pericarpul prelungit în formă de aripioare Si: (înv) samaridie.

sămăra vt [At: BUDAI-DELEANU, LEX. / Pzi: ~rez / E: samar] (Îdt; c. i. animale de povară) A pune samarul (1) pe spinare.

SAMARĂ, samare, s. f. Tip de fruct uscat, cu o singură sămânță, prevăzut cu o aripă subțire (la ulm, arțar, paltin etc.). – Din fr. samare.

SAMARĂ, samare, s. f. Tip de fruct uscat, cu o aripă subțire (cum are ulmul, arțarul, paltinul etc.).

SAMA s.f. Tip de fruct uscat, indehiscent, lățit ca o aripă subțire în jurul seminței sau numai într-o parte a acesteia. [< fr. samare, cf. lat. samarum].

SAMA s. f. fruct uscat, indehiscent, lățit ca o aripă subțire în jurul seminței sau într-o parte a acesteia. (< fr. samare, lat. samara)

SAMARĂ ~e f. (la arțar, frasin, ulm etc.) Fruct uscat cu o aripă membranoasă, care nu se deschide la maturitate. /<fr. samare

samară f. culmea casei țărănești (se aude prin Buzău). [Și samar, identic cu vorba precedentă: samara e așezată sub încheieturile brațelor la caprele bordeiului].

* samáră f., pl. e (fr. samare, d. lat. samara și samera, fruct de ulm). Bot. Un fel de fruct uscat și indehiscent și înconjurat de o membrană ca o aripă, ca la ulm, arțar, paltin, jugastru ș.a. V. achenă, bacă, cariopsă, ghindă, silică.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sama s. f., g.-d. art. samarei; pl. samare

sama s. f., g.-d. art. samarei; pl. samare

sama s. f., g.-d. art. samarei; pl. samare

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SAMA s. v. coamă, creastă, culme.

sama s. v. COAMĂ. CREASTĂ. CULME.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

sămăra, sămărez, vb. IV (înv.; despre animalele de povară) a pune samarul pe spinare.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SAMARA 1. Râu în SV Federației Ruse, afl. stg. al Volgăi la Samara; 580 km. Izv. de pe pantele dealurilor Obsci Sîrt din S m-ților Ural și are o direcție generală de curgere SE-NV, trecând prin orașul Buzuluk. 2. Râu în E Ucrainei, afl. stg. al Niprului la Dnepropetrovsk; 341 km. Iz.v din pod. Doneț și curge pe direcție generală E-V, trecând prin Pavlohrad. Afp. pr.: Vovcea. Hidrocentrală. 3. Oraș în SV Federației Ruse, situat la vărsarea râului Samara în Volga; 1,1 mil. loc. (2002). Port fluvial. Nod de comunicații. Hidrocentrala Jiguliovsk (2,3 mii MW), intrată în funcțiune în 1957. Construcții de nave fluviale, avioane, locomotive, mașini agricole și subansamble pentru tractoare, mașini-unelte, utilaje industriale grele și utilaj petrolier. Ind. de prelucr. a petrolului și a lemnului, cauciucului sintetic, mat. de constr., textilă și alim. Fabrici de cabluri și de ceasuri. Patru universități. Fundat în 1586 ca fortăreață pentru apărarea hotarului SE al statului rus. Treptat, S. a dobândit și un important rol economic în schimburile comerciale între centrul Rusiei și ținuturile de dincolo de Volga. Sărăcimea din S. a participat la răscoalele conduse de S. Razim din 1670-1671 și E. Pugaciov din 1773-1775.

SAMÁRĂ (< fr.; {s} lat. samara „fructul ulmului”) s. f. Fruct uscat, indehiscent, turtit, cu o singură sămânță și cu pericarpul dur, prelungit sub forma unei aripioare (ex. fructele de ulm). La unele specii de arbori (ex. arțar, jugastru) fructificațiile sunt alcătuite din două samare alipite (disamară).

Intrare: Samara
Samara
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: samară
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sama
  • samara
plural
  • samare
  • samarele
genitiv-dativ singular
  • samare
  • samarei
plural
  • samare
  • samarelor
vocativ singular
plural
Intrare: Sămara
Sămara nume propriu
nume propriu (I3)
  • Sămara
Intrare: sămăra
sămăra
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sama, samaresubstantiv feminin

  • 1. Fruct uscat, cu o singură sămânță, prevăzut cu o aripă subțire (la ulm, arțar, paltin etc.). DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.