3 definiții pentru Russell

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RUSSELL [rasl] 1. John, conte (1792-1878), om politic britanic. Whig. De mai multe ori ministru și prim-min. (1846-1852, 1865-1866). A promovat reforme ale sistemului parlamentar. Pe plan extern politică de fermitate față de Rusia. 2. Bertrand, conte (1872-1970), filozof, matematician, literat și militant politic englez. A dezvoltat inițial un realism radical, formulând cerința ca toți termenii să aibă ca referință entități reale; expresia acestei strategii este prezentarea matematicii ca derivând din logică („Principiile matematicii”). Ulterior, a tratat obiectele fizice drept mulțimi foarte complexe de date senzoriale – constructivism logic („Cunoașterea noastră asupra lumii externe”, „Analiza minții”). Considerații asupra limbajului sunt centrate pe ideea unui izomorfism între structura enunțurilor și cea a lumii, existența lui Dumnezeu apărându-i ca simplă posibilitate logică. Liberal radical, a militat pentru dreptul de vot al femeilor, iar după 1950, pentru dezarmarea nucleară. Eseuri („Căsătorie și morală”), romanul „Satan în suburbii”. Premiul Nobel pentru literatură (1950).

RUSSELL [rasl], Henry Norris (1877-1957), astrofizician american. Prof. univ. la Cambridge și Princeton. Lucrări de fizica stelelor, de spectrofotometrie stelară. Împreună cu E. Hertzsprung a alcătuit (1913) clasificarea stelelor după spectru și luminozitate (diagrama Hertzsprung-R.).

RUSSELL [rasl], Ken (1927-2011), regizor britanic de film. Pentru pseudobiografiile sale, din anii ’70 ai sec. 20, inspirate din viața unor artiști celebri alege o formulă șocantă, de o extravaganță excesivă, un delir baroc în care glosează pe tema creației, a sexului, a bolii și a morții („Amanții muzicii”, „Mesia sălbatic”, „Mahler”).

Intrare: Russell
Russell
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.