6 definiții pentru Ruiz

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RUÍZ [ruíθ], Juan (c. 1283-c. 1350), poet spaniol. Arhiepiscop de Hita. Inspirat deopotrivă din Islam și neoplatonism, cultivă misterul religios, inovând stilistic în cadrul tradiției. Autor al poemului „Cartea dreptei iubiri”, operă singulară cu fond autobiografic, amestec de legende și alegorii, care anticipează, prin observația moravurilor, romanul picaresc.

RUIZ, Nevado del ~, vulcan activ în Cordillera Central (m-ții Anzi), în V Columbiei; la 130 km V de Bogotá< 5.400 m alt. Erupții violente în anii 1595 și 1844 (1.000 victime) și catastrofală la 13 nov. 1985 (c. 25.000 victime).

RUÍZ [ruíθ], Raul (1941-2011), regizor de film. Din 1974 lucrează în Franța. Se caracterizează prin obstinarea cu care caută forme de limbaj cinematografic din care nu lipsesc nonsensul, deturnarea locurilor comune, predispoziția spre ludic, atracția fantasticului. Rezultatul: un cinematograf intelectualist și profund personal („Trei tigri triști”, „Dialogurile exilaților”, „Genealogia unei crime”).

RUÍZ [ruíθ], DE ALARCÓN Y MENDOZA [mendóθa], Juan (1581-1639), dramaturg spaniol. Susținător al idealului de ordine rațională într-o epocă în care barocul declanșase o filozofiei a labirinticului, R. promovează o artă a sobrietății aplicată asupra caracterelor și realității cotidiene („Adevărul suspect”, „Tot răul spre bine”, „Pereții au urechi”, „Țesătorul din Segovia”).

MACHADO Y RUIZ [matʃádo i ruíθ] 1. Antonio M. y R. (1875-1939), poet spaniol. partizan al republicanilor și adversar al lui Franco; a murit în exil, în Franța. Reprezentant al generației de la ’98. Lirică meditativă de o rară discreție și sugestie a sentimentului, cu rădăcini în folclorul andaluz, dominată de nostalgia adolescenței, a dragostei pentru peisajul natal și tema morții („Singurătăți”, „Câmpiile Castiliei”, „Cântece noi”). Proză eseistică sau de confesiune („Abel Martin”, „Juan de Mairena”). 2. Manuel M. y R. (1874-1947), poet și dramaturg spaniol. Frate cu M. (1). Poezie pe teme autohtone și livrești, de o mare puritate formală, remarcabilă prin măiestria cizelării versului („Suflet”, „Capricii”, „Cântec profund”, „Dragostea și moartea”). Împreună cu fratele să (dar cu o contribuție mai mare) a scris drame moderne și istorice („Nefericirile soartei”, „Julianillo Valcarcel”, „Lola se duce în port”, „Omul care a murit în război”).

RUÍZ CORTINES, Adolfo (1890-1973), om politic mexican. Președinte al Republicii (1952-1958). A promovat o politică de dezvoltare a sectorului industrial mexican.

Intrare: Ruiz
Ruiz
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.