16 definiții pentru rugbi / rugby

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RUGBI s. n.[1] Joc sportiv desfășurat între două echipe a câte 15 jucători, pe un teren de formă dreptunghiulară, având ca obiect de joc o minge ovală pe care jucătorii o pot folosi, în egală măsură, cu piciorul sau cu mâna. [Scris și: rugby.Pron.: ragbi] – Din engl., fr. rugby. modificată

  1. s. f.s. n. Ladislau Strifler

rugbi sn [At: IORDAN, L. R. A. 499 / P: ragbi / S și: ~by / E: eg rugby, fr rugby] Joc sportiv între două echipe, cu o minge ovală, care poate fi jucată și cu mâna, și cu piciorul.

RUGBI s. n.[1] Joc sportiv desfășurat între două echipe a câte 15 jucători, pe un teren de formă dreptunghiulară, având ca obiect de joc o minge ovală pe care jucătorii o pot folosi, în egală măsură, cu piciorul sau cu mâna. [Scris și: rugby] – Din engl., fr. rugby. modificată

  1. s. f.s. n. Ladislau Strifler

RUGBI s. n. Joc sportiv asemănător cu fotbalul; se joacă cu o minge ovală care poate fi lovită și aruncată de jucători și cu mîna.

RUGBI s.n. Joc sportiv care se practică cu o minge ovală, mînuită în egală măsură cu picioarele și cu mîinile între două echipe de cîte 15 jucători, timp de 80 de minute, în două reprize. [Pron. rui-, scris și rugby, / < fr., engl. rugby].

RUGBI RĂGBI/ s. n. joc sportiv care se dispută între două echipe a câte 15 (13 sau 8) jucători, cu o minge ovală care poate fi jucată cu mâna sau cu piciorul. (< fr., engl. rugby)

RUGBI n. Joc sportiv desfășurat între două echipe, pe un teren special, cu o minge ovală, care poate fi lovită atât cu piciorul cât și cu mâna. /<engl., fr. rugby

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!rugbi / (engl.) rugby [pron. ragbi] s. n., art. rugbiul (desp. -bi-ul) / rugbyul (desp. -by-ul) [pron. ragbiul]

!rugbi/(angl.) rugby [pron. ragbi] s. n., art. rugbiul/rugby-ul

rugby v. rugbi

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

RUGBI s. (SPORT) sportul cu balonul oval.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RÚGBI (RUGBY) (< engl.) s. n. Jos sportiv desfășurat între două echipe a câte 15 jucători, pe un teren de formă dreptunghiulară (lungime 95-100 m, lățime 65-68 m), având ca obiect de joc o minge de formă ovală, care poate fi jucată cu mâna sau cu piciorul. Jocul durează 80 de minute, împărțit în două reprize a câte 40 de minute fiecare, cu o pauză între ele de 5 minute, în care timp jucătorii nu părăsesc, de regulă, terenul de joc. Jucătorii echipei care reușesc să „culce” mingea în terenul de țintă advers („încercare”) situat în spatele liniei buturilor (două bare verticale cu o înălțime de peste 3,5 m, unite, la înălțimea de 3 m față de sol, printr-o bară transversală, lungă de 6,65 m), adiționează cinci puncte și, în același timp, beneficiază de o lovitură „de transformare”, executată cu piciorul din interiorul terenului de joc, dintr-un punct perpendicular pe locul „încercării”; trimiterea mingii deasupra barei transversale și în spațiul cuprins între cele două bare verticale, chiar dacă se depășește înălțimea acestora, aduce obținerea a încă două puncte. Câte trei puncte se obțin și în urma trimiterii mingii în spațiul amintit, ca urmare a unor lovituri efectuate cu piciorul. Victoria se atribuie echipei care acumulează cel mai mare număr de puncte. În unele țări, începând cu 1895 r. se desfășoară și între echipe a 13 jucători, având unele reguli de joc deosebite. R. este originar din Anglia; numele vine de la orașul Rugby, unde s-a jucat pentru prima dată. Primele reguli de joc au fost formulate în 1846. În 1934, a fost creată Federația Internațională de Rugby Amator (F.I.R.A.). Primul club de r. a fost creat în 1839, iar în 1871 a luat ființă forul de specialitate Rugby Union din Marea Britanie; în 1884 s-a desfășurat prima ediție a Turneului Celor Cinci Națiuni (Anglia, Irlanda, Franța, Scoția și Țara Galilor), iar din 2000, prin intrarea reprezentativei Italiei, a devenit Turneul Celor Șase Națiuni, cea mai puternică competiție inter țări din emisfera nordică. Turneul Celor Trei Națiuni (Australia, Africa de Sud și Noua Zeelandă) în emisfera sudică este socotită astăzi competiția cea mai puternică și spectaculoasă din lume. Primul campionat național de r. a avut în 1914. În 1919 s-a disputat la Paris prima întâlnire internațională a României cu echipa națională a Franței. Echipele de club și reprezentative ale României participă la diferite turnee internaționale (de ex. Cupa Națiunilor, din 1966) și la Campionatul Mondial.

RUGBY [rágbi], oraș în Marea Britanie (Anglia), pe râul Avon, la 45 km ESE de Birmingham; 62,7 mii loc. (2002). Nod feroviar. Centru comercial. Ind. electrotehnică, constr. de mașini, cimentului, textilă, chimică și alim. Universitate. Muzeu. Celebră școală fondată în 1567 de Laurence Sheriff.

Intrare: rugbi / rugby
substantiv neutru (N63)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • rugbi
  • rugbiul
  • rugbiu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • rugbi
  • rugbiului
plural
vocativ singular
plural
  • pronunție: ragbi
substantiv neutru (N24--)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • rugby
  • rugby-ul
  • rugby-u‑
plural
genitiv-dativ singular
  • rugby
  • rugby-ului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

rugbi / rugbysubstantiv neutru

  • 1. Joc sportiv desfășurat între două echipe a câte 15 jucători, pe un teren de formă dreptunghiulară, având ca obiect de joc o minge ovală pe care jucătorii o pot folosi, în egală măsură, cu piciorul sau cu mâna. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.