3 definiții pentru Rubicon

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Rubicon m. 1. râușor în Italia, afluent al Adriaticei, forma la N.-E. limita între Italia și Galia Cizalpină; Cezar, trecând Rubiconul încontra legii cu armata sa în 40 a. Cr., se declară pe față rebel împotriva patriei sale; 2. fig. a trece Rubiconul, a lua o hotărîre îndrăzneață și irevocabilă.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RUBICON, mic râu în Italia, care forma, la sfârșitul republicii romane, granița dintre Italia propriu-zisă și Galia Cisalpină. Spre a preveni eventualele lovituri de stat militare, Senatul a declarat inamic public pe cel care va trece cu armata peste râu în Italia. Pornind din Galia Cisalpină împotriva Senatului, Cezar a trecut R. cu o parte a armatei sale în ian. 49 î. Hr., îndreptându-se asupra Romei, fapt care marchează începutul războiului civil, care a pus capăt regimului republican de la Roma. Cu acest prilej, el ar fi rostit memorabilele cuvinte: Alea jacta est! (Zarurile au fost aruncate); devenite proverbiale, aceste cuvinte exprimă simbolic luarea unor hotărâri irevocabile, decise după îndelungi ezitări.

A trece Rubiconul – expresie legată de un vestit episod din istoria Romei. Vezi explicația la: Alea iacta est. Se întrebuințează spre a desemna hotărîrea eroică de a înfrunta o primejdie. IST.

Intrare: Rubicon
Rubicon
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.