3 intrări

21 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

reni s vz renie

Reni pl. orășel în Basarabia aproape de gura Prutului: 12.000 loc., port pe Dunăre, spre răsărit de Galați.

REN, reni, s. m. Mamifer rumegător asemănător cu cerbul, cu coarnele în formă de arc, ramificate (atât la mascul, cât și la femelă), având concavitatea îndreptată înainte, cu smocuri lungi de păr aspru între copite, care trăiește în regiunile arctice, sălbatic sau domesticit (Rangifer tarandus). – Din fr. renne.

REN, reni, s. m. Mamifer rumegător asemănător cu cerbul, cu coarnele în formă de arc, ramificate (atât la mascul, cât și la femelă), având concavitatea îndreptată înainte, cu smocuri lungi de păr aspru între copite, care trăiește în regiunile arctice, sălbatic sau domesticit (Rangifer tarandus). – Din fr. renne.

ren1 sm [At: ISIS (1856), 35/35 / Pl: ~i / E: fr renne] Mamifer rumegător asemănător cu cerbul, cu coarne ramificate (atât la mascul, cât și la femelă), care trăiește în tundrele din nordul Europei, Asiei și Americii de Nord, și care, domesticit, servește ca animal de tracțiune (Rangifer tarandus).

REN, reni, s. m. Mamifer rumegător asemănător cu cerbul, cu coarne ramificate purtate de mascul și de femelă și care trăiește în regiunile arctice sălbatic sau domesticit (Hippelaphus; Cervus tarandus).

REN s.m. Mamifer rumegător din regiunile polare asemănător cu cerbul, care se poate domestici. [< fr. renne].

REN s. m. mamifer rumegător din regiunile polare, asemănător cu cerbul, care se poate domestici. (< fr. renne)

REN ~i m. Mamifer rumegător, de talie mare (asemănător cu cerbul), care trăiește în regiunile nordice și care este crescut pentru carne, lapte și blană sau este folosit la tracțiune. /<fr. renne

Guido Reni m. celebru pictor italian din școala boloneză: Aurora, Răpirea Elenei, Cap de Crist (1575-1642).

ren m. cuadruped, analog cerbului, care trăiește în țările Nordului.

*ren m. (fr. renne, d. germ. renn). Un fel de cerb care trăĭește pin nordu Europeĭ, Asiiĭ și Americiĭ de Nord. – Renu ajunge pînă la o înălțime de 1 m. 20. E sobru și rezistent și foarte folositor Laponilor și Eschimoșilor pin lapte, carne, sînge, pele și coarne. Se nutrește cu lichenĭ, pe care-ĭ găsește scurmînd zăpada cu coarnele. E întrebuințat și ca vită de tras și e ținut într’o semi-domesticitate.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

RENI- „rinichi”. ◊ L. ren, renis „rinichi” > fr. réni-, engl. id., it. id. > rom. reni-.~flor (v. -flor), adj., care are flori cu vîrful rotunjit și cu baza lată și cordată; ~form (v. -form), adj., în formă de rinichi.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RENI, oraș în SV Ucrainei, port pe Dunăre, în Cotul Pisicii, la E de L. Cahul; 20,4 mii loc. (2001). Șantier de reparații navale fluviale. Ind. ușoară și alim. (ulei, carne). Menționat documentar în anul 1548. Ocupat de turci, apoi de ruși, a fost cedat Moldovei, prin Tratatul de la Paris (1856). Din 1991 aparține Ucrainei.

RENI, Guido (1575-1642), pictor italian. Reprezentant al barocului, format la școala bologneză a fraților Carracci. Operă vastă, dominată de teme de inspirație religioasă și mitologică. Creația sa, de tendință eclectică, realizată cu virtuozitate, alunecă adesea spre sentimentalism și teatralism („Ecce Homo”, „Uciderea pruncilor”, „Crucificarea Sf. Petru”, „Atalanta și Hippomene”, „Portretul mamei”). Fresce (plafonul „Aurora” în palatul Pallavicini-Rospigliosi din Roma).

LACUL RENULUI (REINDEER LAKE [réindiə leik]), lac glaciar în partea centrală a Canadei, la granița provinciilor Saskatchewan cu Manitoba, la 350 m alt.; 6,39 mii km2. Lungime max.: 230 km; lățime max.: 60 km. Comunică prin râul omonim cu râul Churchill.

REN (< fr.) s. m. Mamifer rumegător asemănător cu cerbul, cu coarnele în formă de arc, ramificate, prezente atât la mascul cât și la femelă, având concavitatea îndreptată înainte, cu smocuri lungi de păr aspru între copite (Rangifer tarandus). Trăiește în tundrele din N Europei, Asiei și Americii de Nord, iar toamna migrează în zona pădurilor de conifere. În Laponia și Siberia este folosit ca animal de tracțiune. În America de Nord (unde este numit caribu) este întâlnit numai în stare sălbatică. Se hrănesc mai ales cu licheni. În unele regiuni este vânat pentru carne și piele. Domesticit, este folosit ca animal de tracțiune.

REN [jern] (< chineză „omenie”) s. m. Principiu esențial al gândirii morale și sociale a lui Confucius (Kong zi). Se referă nu numai la omenie ca virtute individuală, ci și la atitudinea bună, omenoasă în actul guvernării.

Intrare: Reni
nume propriu (I3)
  • Reni
Intrare: reni
reni
prefix (I7-P)
  • reni
Intrare: ren
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ren
  • renul
  • renu‑
plural
  • reni
  • renii
genitiv-dativ singular
  • ren
  • renului
plural
  • reni
  • renilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ren, renisubstantiv masculin

  • 1. Mamifer rumegător asemănător cu cerbul, cu coarnele în formă de arc, ramificate (atât la mascul, cât și la femelă), având concavitatea îndreptată înainte, cu smocuri lungi de păr aspru între copite, care trăiește în regiunile arctice, sălbatic sau domesticit (Rangifer tarandus). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.