8 definiții pentru modus

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MODUS VIVENDI loc. s. n. 1. Mod de existență. 2. Posibilitate de împăcare a două părți aflate în litigiu; compromis. A găsi un modus vivendi.Expr. lat.

MODUS VIVENDI subst. 1. Mod de existență. 2. Posibilitate de împăcare a două părți aflate în litigiu; compromis. A găsi un modus vivendi.Expr. lat.

MODUS VIVENDI loc. s. Tranzacție prin intermediul căreia este posibil ca două părți în litigiu să se suporte mutual. [< lat. modus vivendi – mod de coexistență].

MODUS VIVENDI s. n. inv. 1. mod de existență. 2. posibilitatea de împăcare a două părți aflate în litigiu. (< lat. modus vivendi, mod de existență)

modus-vivendi n. (mod de a trăi), locuțiune latină exprimând o învoeală, o înțelegere reciprocă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

*modus vivendi (lat.) (-ven-di) loc. s. n.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

modus (cuv. lat. „fel”, „chip”) v. mensura (2); mod.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Modus vivendi (lat. „Fel de a trăi”) – Tradus literal, ar fi „mod de viață”. Dar, tradus în viață, prin „modus vivendi” se înțelege o modalitate de a se acomoda reciproc, de a conviețui, de a se împăca. Folosit ca termen juridic, se spune într-o asemenea situație că părțile în cauză (persoane, instituții, sau chiar state) au ajuns la un modus vivendi, că au adoptat un modus vivendi. Termenul mai are doi „frați gemeni”: Modus dicendi (fel de a spune, mod de exprimare) și Modus faciendi (fel de a face, mod de a lucra). ȘT.

Intrare: modus
modus
Non-lexem (NL4)
  • modus