3 intrări

34 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MOTO- Element de compunere însemnând „pus în mișcare cu ajutorul unui motor”, „echipat cu un motor”, care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. ◊ (Folosit independent) Mijloace moto. – Din fr. moto-.

moto2 sn [At: STAMATI, D. / Pl: ~uri / E: it motto, fr motto, ger Motto] Citat sau text scurt, în general aparținând unui autor celebru, care se pune înaintea unei scrieri, a unui capitol etc. pentru a releva ideea fundamentală a scrierii respective.

moto3 av [At: DN3 / E: it moto] (Muz; ca indicație de execuție; îs) Con ~ Cu mișcare foarte repede.

moto1- [At: DLR / E: fr moto-] Element prim de compunere savantă cu sensul: 1 Pus în mișcare de un motor. 2 Echipat cu un motor. 3 Motorizat.

MOTO1- Element de compunere care înseamnă „pus în mișcare cu ajutorul unui motor”, „echipat cu un motor” și care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. ◊ (Folosit independent) Mijloace moto. – Din fr. moto-.

MOTO2, motouri, s. n. Citat luat, de obicei, dintr-o operă consacrată sau semnată de un autor celebru, pus la începutul unei lucrări, al unui capitol etc. cu scopul de a releva ideea fundamentală a scrierii respective. – Din it. motto, germ. Motto.

MOTO 2, (rar) motouri, s. n. Citat care se pune înaintea unei scrieri, a unui capitol etc. spre a reda ideea principală sau tendința autorului. – Scris și: motto.

MOTO1- Element de compunere care dă cuvintelor compuse cu el înțelesul de «pus în mișcare cu ajutorul unui motor», «echipat cu un motor»,«motorizat» și servește la formarea unor substantive ca: motonavă, motomitralieră.

MOTO s.n. Fragment, citat pus la începutul unei scrieri, al unui capitol etc. pentru a arăta pe scurt ideea fundamentală a autorului. [< it. motto].

MOTO adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Con moto = mișcat, cu mișcare foarte repede. [< it. moto].

MOTO3 s. n. citat pus la începutul unei scrieri, al unui capitol etc., pentru a reda pe scurt ideea fundamentală a lucrării. (< it., fr. motto, germ. Motto)

MOTO1-, -MOTI elem. „cu motor, mecanizat”, „motocicletă”, „automobil”. (< fr., engl. moto-, cf. lat. motum)

MOTO2 adj. inv. referitor la un vehicul motorizat. (< moto/rizat)

moto adj. inv. 1962 Referitor la un vehicul motorizat v. microfoileton (abreviere din moto[rizat])

MOTO ~uri n. Citat scurt care se pune la începutul unei opere artistice, al unui studiu științific sau al unui capitol, pentru a evidenția ideea de bază; epigraf. /<it. motto, germ. Motto

MOTTO, mottouri, s. n. Citat luat, de obicei, dintr-o operă consacrată sau semnată de un autor celebru, pus la începutul unei lucrări, al unui capitol etc. cu scopul de a releva ideea fundamentală a scrierii respective. [Scris și: moto] – Din it. motto, germ. Motto.

CON MOTO loc. adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Cu multă mișcare. [< it. con moto].

CON MOTO loc. adv. (muz.) cu multă mișcare. (< it. con moto)

auto-moto-carting s. n., adj. inv. Referitor la automobile, motociclete și carturi ◊ „Automobiliștii băimăreni dispun, de câteva zile, de un club dotat cu material documentar de tehnică auto, turism rutier și sport auto-moto-karting. R.l. 3 III 77 p. 5 (din auto2- + moto- + carting)

auto-moto-velo s., adj. Referitor la automobile, motociclete și biciclete ◊ „Pentru amatorii de auto-moto-velo, pe lângă noua motoretă «Mini-Mobra», se vor mai prezenta la Târgul de mostre noile tipuri de biciclete «Pegas 18 B» și «Standard B.».” R.l. 10 VIII 77 p. 2; v. și 1 VIII 80 p. 5 (din auto2- + moto- + velo)

auto-moto-velo-sport adj. (Magazin) specializat în desfacerea pieselor de schimb și a mijloacelor de transport pe două și patru roți, ca și a materialului sportiv ◊ „Două noi magazine auto-moto-velo-sport s-au deschis în București [...]” Sc. 14 XI 82 p. 5. ◊ „Un nou magazin auto-moto-velo-sport. Sc. 19 III 83 p. 5 (din auto2- + moto + velo + sport)

*mótto n. fără pl. saŭ pl. motturĭ (it. motto. V. motet). Proverb saŭ altă cugetare pusă în fruntea uneĭ opere literare saŭ unuĭ articul de ziar.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

moto (con ~) (muz.) (it.) loc. adv.

moto s. n., art. motoul; pl. motouri

motto (it.) s. n., pl. mottouri

con moto (indicație muzicală) (it.) loc. adv.

motto s. n., art. mottoul; pl. mottouri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MOTO s. epigraf. (~ la o lucrare.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

moto (cuv. it. „mișcare”) 1. Cuvânt care intră în componența unor indicații de tempo (2) cărora le adaugă o nuanță de rapiditate (allegro con m., andante con m.). ♦ Con m., fără altă indicație, desemnează o mișcare rapidă. 2. M. perpetuo (loc. it. „mișcare nesfîrșită”), titlul unei piese de virtuozitate, sin. perpetuum mobile.

Intrare: moto (pref.)
prefix (I7-P)
Surse flexiune: DOR
  • moto
sufix (I7-S)
  • moti
Intrare: con moto
compus
Surse flexiune: DOOM 3
  • con moto
Intrare: motto
substantiv neutru (N74)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • motto
  • mottoul
  • mottou‑
plural
  • mottouri
  • mottourile
genitiv-dativ singular
  • motto
  • mottoului
plural
  • mottouri
  • mottourilor
vocativ singular
plural
moto1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N73)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • moto
  • motoul
  • motou‑
plural
  • motouri
  • motourile
genitiv-dativ singular
  • moto
  • motoului
plural
  • motouri
  • motourilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

motoelement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere însemnând „pus în mișcare cu ajutorul unui motor”, „echipat cu un motor”, care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. DEX '09 DLRLC MDN '00
    • format_quote (Folosit independent) Mijloace moto. DEX '09 DEX '98
etimologie:

con motolocuțiune adverbială

  • 1. muzică (Ca indicație de execuție) Cu multă mișcare. DN
etimologie:

motto, mottourisubstantiv neutru

  • 1. Citat luat, de obicei, dintr-o operă consacrată sau semnată de un autor celebru, pus la începutul unei lucrări, a unui capitol etc. cu scopul de a releva ideea fundamentală a scrierii respective. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: epigraf
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.