12 definiții pentru cimișir

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CIMIȘIR, cimișiri, s. m. Arbust decorativ cu frunze ovale și persistente, cu flori galbene-verzui (Buxus sempervirens). – Din tc. çimșir.

CIMIȘIR, cimișiri, s. m. Arbust decorativ cu frunze ovale și persistente, cu flori galbene-verzui (Buxus sempervirens). – Din tc. çimșir.

CIMIȘIR, cimișiri, s. m. Arbust decorativ cu frunze ovale, totdeauna verzi, cu flori galbene-verzui, din al cărui lemn se fac diferite obiecte (Buxus sempervirens). Aceste obiecte nu se executau mai niciodată în piatră, ci, mai adesea, în metale de preț, în os... ori în deosebite lemne, precum stejar, nuc, castan, tisă, cimișir, chiparos. ODOBESCU, S.I 452.

CIMIȘIR ~i m. Arbore sau arbust ornamental, cu frunze ovale, veșnic verzi și cu flori galbene-verzui. /<turc. çimișir

cimișir m. arbust totdeauna verde, cu flori, galbene-verzui, ce se cultivă foarte mult ca plantă decorativă: lemnul de cimișir (numit și merișor turcesc) e cel mai bun pentru sculptură (Buxus sempervirens). [Turc. ČIMȘIR].

BĂNUȚ sm. dim. 1 🪙 Ban micuț, monetă mică de aramă, de argint sau chiar de aur: stăpînul casei un ~ pierduse (PANN); sclipesc în soare ca niște ~i de argint frunzele sălciilor aplecate pe apă (VLAH.) 2 🪙 Monetă de doi bani 3 Mică pată transparentă de 3-4 mm. diametru, care se găsește la suprafața gălbenușului oului: ouăle ce au ~ în partea rotundă și nu sînt ciuruite, acelea sînt bune (MAR.) 4 pl.; 🌿 Mică plantă ierboasă din familia compozitelor, înflorește mai tot anul în livezi, fînețe și pășuni; se cultivă mult și ca plantă decorativă; florile sînt albe sau galbene; numită și „bănuței”, „părăluțe”, „bumbușor”, „butculițe”, „floare-frumoasă”, „frușiță”, „scînteuță” , etc. (Bellis perennis) (🖼 351) 4 pl. 🌿 Trans. = CIMIȘIR.

BĂNUȚEI sm. pl. 1 🌿 = BĂNUȚI1 2 Trans. 🌿 = CIMIȘIR 3 Băn. (HASD.) 🍽 Aluat tăiat în pătrate mărunte și care se fierbe în supă [bănuț].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cimișir s. m., pl. cimișiri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CIMIȘIR s. (BOT.; Buxus sempervirens) (reg.) bănuț, bănuței (pl.), merișor, pospang.

CIMIȘIR s. (BOT.; Buxus sempervirens) (reg.) bănuț, bănuței (pl.), merișor, pospang.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BUXUS L. BUXUS, CIMIȘIR, MERIȘOR, fam. Buxaceae. Gen originar din Asia, America, Europa, cca 30 specii, arbust (pînă la 5 m înălțime), cu port tufos. Frunze (cca 3 cm lungime) persistente, alterne sau opuse, coriacee, ovate sau eliptice, pe partea superioară verzi-închis, lucioase, pe dos verzi-palid. Flori unisexuat-monoice (perigon pe tip 4, 4 stamine, ovar trilocular), mici, albe- verzui sau galbene-verzui, în fascicule. înflorește în apr.-mai. Fructe roșii, globuloase.

Intrare: cimișir
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cimișir
  • cimișirul
  • cimișiru‑
plural
  • cimișiri
  • cimișirii
genitiv-dativ singular
  • cimișir
  • cimișirului
plural
  • cimișiri
  • cimișirilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cimișir, cimișirisubstantiv masculin

  • 1. Arbust decorativ cu frunze ovale și persistente, cu flori galbene-verzui (Buxus sempervirens). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Aceste obiecte nu se executau mai niciodată în piatră, ci, mai adesea, în metale de preț, în os... ori în deosebite lemne, precum stejar, nuc, castan, tisă, cimișir, chiparos. ODOBESCU, S. I 452. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.