14 definiții pentru albatros

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ALBATROS, albatroși, s. m. Pasăre marină, asemănătoare cu pescărușul, dar mult mai mare decât acesta, de culoare albă, cu aripile lungi, înguste și negre la vârf (Diomedea exulans). – Din fr. albatros.

albatros sm [At: ANGHEL, SĂM. V 84 / Pl: ~oși / E: fr albatros] (Orn) Pasăre marină, asemănătoare cu pescărușul, dar mult mai mare, de culoare albă, cu aripile lungi, înguste și negre la vârf (Diomedea exulans).

*ALBATROS sm. 🐦 Pasăre de mare din familia palmipedelor, cu coada scurtă și aripele foarte lungi; e cea mai lacomă din păsările carnivore marine; trăește în regiunile tropicale din emisfera boreală (🖼 54) [fr.].

ALBATROS, albatroși, s. m. Pasăre marină zburătoare, asemănătoare cu pescărușul, dar mult mai mare decât acesta, de culoare albă, cu aripile lungi, înguste și negre la vârf (Diomedea exulans) – Din fr. albatros.

ALBATROS, albatroși, s. m. Cea mai mare pasăre marină care trăiește în emisfera australă, cu aripi mari, cu cioc gros și adus, foarte lacomă; este una dintre cele mai bune zburătoare, avînd aspectul unui pescăruș uriaș.

ALBATROS, albatroși, s. m. Pasăre marină, asemănătoare cu pescărușul, dar mult mai mare decît acesta (Diomedea exulans) – Fr. albatros.

ALBATROS s.m. Pasăre marină cu aripi mari, cu cioc gros și încovoiat, care trăiește în emisfera australă. [< fr. albatros].

ALBATROS s. m. pasăre palmipedă marină cu aripi mari, cu cioc gros și încovoiat. (< fr. albatros)

ALBATROS ~și m. Pasăre palmipedă marină din emisfera australă, asemănătoare cu pescărușul, dar mult mai mare decât acesta. [Sil. -ba-tros] /<fr. albatros

albatros m. 1. mare pasere palmipedă din mările australe; 2. nume dat unui avion german care arunca bombe explozibile.

*albatrós m. (fr. albatros, d. engl. albatros, nume aplicat întîĭ fregateĭ de mare [o pasăre], apoĭ albatrosuluĭ, și care e un cuv. stricat de Englejĭ din sp. și pg. alcatraz, albatros). O mare pasăre palmipedă din mările australe cu ciocu ca de vultur.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

albatros (desp. -ba-tros) s. m., pl. albatroși

albatros (-ba-tros) s. m., pl. albatroși

albatros s. m. (sil. -tros), pl. albatroși

Intrare: albatros
  • silabație: al-ba-tros info
substantiv masculin (M6)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • albatros
  • albatrosul
  • albatrosu‑
plural
  • albatroși
  • albatroșii
genitiv-dativ singular
  • albatros
  • albatrosului
plural
  • albatroși
  • albatroșilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

albatros, albatroșisubstantiv masculin

  • 1. Pasăre marină, asemănătoare cu pescărușul, dar mult mai mare decât acesta, de culoare albă, cu aripile lungi, înguste și negre la vârf (Diomedea exulans). DEX '09 MDA2 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.